MENU

Επιστολή στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έστειλε η Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της Ομοσπονδίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα και φήμες «περί δήθεν παρατυπιών στην λήψη αποφάσεων».

Στην επιστολή τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Επιτροπή συγκαλείται και εκδίδει αποφάσεις νομότυπα και δη σύμφωνα με το τα όσα προβλέπει το Καταστατικό της Ομοσπονδίας αλλά και ο Αστικός Κώδικας». Και συμπληρώνει: «Αιχμές και αμφιβολίες που αιωρούνται κρίνεται παντελώς ανυπόστατες και σίγουρα θεωρούνται απόρροια της δυσαρέσκειας που αισθάνονται οι ελεγχόμενοι από την Επιτροπή».

Για να καταλήξει: «ουδέποτε στο παρελθόν έχει εκφραστεί και δη δια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και διοχετευθεί στον Τύπο αντίστοιχη αμφισβήτηση της εκπροσώπησης οιουδήποτε οργάνου της Ομοσπονδίας, το οποίο δρα συλλογικά. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο θέσπισης της Επιτροπής και λειτουργίας αυτής, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να εξάγεται το συμπέρασμα πως μάλλον η Επιτροπή ορθά λειτουργεί και οι αποφάσεις της μάλλον ενοχλούν τους ελεγχόμενους».

Η επιστολή της Επιτροπής στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ:

Δημοσιεύματα στον Τύπο και οργιάζουσες φήμες διαφόρων κύκλων εντός και εκτός Ε.Π.Ο. προσπαθούν να εισάγουν αμφιβολίες ως προς την νομιμότητα έκδοσης των αποφάσεων της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους το νομικό πλαίσιο, το οποίο εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Προς ενημέρωσή Σας, δέον είναι να Σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Κάθε συλλογικό όργανο διαθέτει έναν Πρόεδρο. Ο ρόλος του Προέδρου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκπροσώπηση του οργάνου εκτός αν ορίζεται άλλως στο Καταστατικό του. Στην προκείμενη περίπτωση, Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η κ. Διονυσία Μπιτζούνη, η οποία εξελέγη νομότυπα και κατ’ απαίτηση των UEFA/FIFA και με σκοπό τον έλεγχο Υμών. Δεν υφίσταται δε ζήτημα διαφορετικής εκπροσώπησης της Επιτροπής εφόσον, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ορίζεται άλλως.

Ακολούθως κάθε απόφαση που λαμβάνει το όργανο υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Η υπογραφή του Προέδρου ή του αναπληρωτή του αρκεί για τη νόμιμη υπόσταση κάθε πράξης του συλλογικού οργάνου (ΣτΕ 2970, 3648/2010, 2719/2007, 250, 2974, 3496/2006, 2253/2002). Τα ονόματα των μελών του συλλογικού οργάνου δεν απαιτείται, κατά νόμο, να αναφέρονται στο σώμα της απόφασης του συλλογικού οργάνου (ΣτΕ 2698/2014, 2634/2005 ). Ως εκ τούτων οι αποφάσεις που αφορούν την Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης και γενικότερα όλα τα σχετικά έγγραφα φέρουν την υπογραφή της Προέδρου, κ. Μπιτζούνη, ως εκπροσώπου του οργάνου.

Περαιτέρω, όταν καλείται η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει, κατά τα ορισθέντα πραγματοποιείται συνεδρίαση των μελών αυτής, από την οποία προκύπτει η συλλογική απόφαση, η οποία αποτυπώνεται εγγράφως και αρμοδίως. Δεν νοείται η λήψη απόφασης, δίχως την προηγηθείσα αντίστοιχη συνεδρίαση του οργάνου ενώ δεν υφίσταται λόγος δημοσιοποίησης των σχετικών πρακτικών, καθότι η εκφρασθείσα άποψη κάθε μέλους και η συλλογιστική που προηγήθηκε αυτής ουδόλως ενδιαφέρει τρίτους. Οι τρίτοι – ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους την νομίμως σχηματισθείσα απόφαση του συλλογικού οργάνου, του οποίου δε ο ρόλος είναι να ελέγχει και όχι να ελέγχεται, όπως επί ματαίω επιχειρείται.

Απορίας άξιον είναι ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει εκφραστεί και δη δια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και διοχετευθεί στον Τύπο αντίστοιχη αμφισβήτηση της εκπροσώπησης οιουδήποτε οργάνου της Ομοσπονδίας, το οποίο δρα συλλογικά (βλ. π.χ. αποφάσεις Ε.Ε. κ.λπ.). Αξιοσημείωτο δε είναι πως από τον πρώτο κιόλας χρόνο θέσπισης της Επιτροπής και λειτουργίας αυτής, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να εξάγεται το συμπέρασμα πως μάλλον η Επιτροπή ορθά λειτουργεί και οι αποφάσεις της μάλλον ενοχλούν τους ελεγχόμενους.

Επιτροπή Ελέγχου ΕΠΟ: «Οι αποφάσεις μας μάλλον ενοχλούν τους ελεγχόμενους»
EVENTS