MENU
Αίνιγμα. Εννέα-έντεκα, βράδι Δευτέρας, τέλη Ιανουαρίου, Τρίπολη. Τι είναι; Εύκολο. Νούμερο σκοπιάς, στο στρατόπεδο. Τι άλλο; Ναι, αλλά όχι. Για τη Σούπερ Λιγκ, είναι ώρα τέλεσης ποδοσφαιρικού αγώνα. Δεν υπάρχουν, οι άνθρωποι.
 
Ημέρες ποδοσφαίρου είναι, από αρχαιοτάτων χρόνων, πρωτίστως το Σάββατο και η Κυριακή. Οι φυσιολογικές ημέρες διασκέδασης. Οι ημέρες διαφυγής του μέσου ανθρώπου, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ξέρετε καμιά ταβέρνα να είναι κλειστή το Σαββατοκύριακο αλλά ανοιχτή τη Δευτέρα; Συμπέρασμα. Οι άνθρωποι που κάνουν την πολύ δύσκολη δουλειά να έχουν ταβέρνα, είναι εκατό-μηδέν πιο σοβαροί.
 
Ξέρετε κάποιο θέατρο, ή μια μουσική παράσταση, να αργούν το Σαββατοκύριακο και να παίζουν τη Δευτέρα; Συμπέρασμα νούμερο δύο. Και αυτοί οι άνθρωποι, είναι εκατό-μηδέν πιο συνδεδεμένοι με την πραγματική κοινωνία στην οποία απευθύνονται. 
 
Ως το φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος δε, έχει...κι άλλο. Ακόμη καλύτερο. Η 22η αγωνιστική. Ενα ματς το Σάββατο, δύο την Κυριακή, τέσσερα τη Δευτέρα. Επειδή Λαμία, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός θα έχουν παίξει μεσοβδόμαδα ημιτελικούς κυπέλλου. Τέσσερα στα επτά ματς, Δευτέρα. Το λεγόμενο...λυπηθείτε μας.
 
Μιλώντας, μιας και το φέρνει η ροή, για κύπελλο στην Ελλάδα. Ενα φορμάτ κομμένο και ραμμένο στην ό,τι-πει-η-τηλεόραση-που-πληρώνει λογική, κάνει να είναι το ευθύς εξαρχής δεδομένο ότι κάθε χρόνο έχουμε τελικό top-4. Οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα, είναι από χέρι σκοτωμένη. Η Ξάνθη το 2015, ήταν η τελευταία φιναλίστ εκτός top-4. Εκτοτε, στους επόμενους οκτώ τελικούς έπαιξαν ή θα παίξουν μόνον ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός. Και ενώ κάθε χρόνο ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος, ποτέ δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. 
 
Σαράντα χρόνια πίσω, ο Σαββόπουλος είπε τους εκπρόσωπους "έρημους κι απρόσωπους". Σαράντα χρόνια μετά, έρημοι κι απρόσωποι παραμένουν. Θα ήταν ευτυχείς, ο τελικός κυπέλλου κάπως να απαλειφόταν στην ατζέντα της σεζόν. Να γλίτωναν έτσι, το ετήσιο βάσανο. Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε, να γλιτώσουμε το άσκοπο βάσανο, η Ελλάδα είναι η μοναδική στις 55 χώρες-μέλη της UEFA που δεν κάνει, εδώ και 30+ χρόνια, Σούπερ Καπ. Οτι επιπλέον δεν κάνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα ούτε Λιγκ Καπ, ας μη το παραζορίσουμε ως εκεί.
 
Καταπληκτικά οξύμωρο. Η UEFA που είναι πάντοτε mafia όποτε δεν μας αρέσει ο διαιτητής σε ένα ευρωπαϊκό ματς...και σε όλους φταίει πάντοτε γι' αυτό ο ίδιος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μεσοβδόμαδα εμπιστεύθηκε Ελληνες να κάνουν τον Αύγουστο το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Και είναι δρομολογημένο ότι θα εμπιστευθεί Ελληνες, να κάνουν και τελικό Κόνφερενς Λιγκ σε ενάμισι χρόνο. Οι Ελληνες που δεν κάνουν ελληνικό Σούπερ Καπ, θα κάνουν το ευρωπαϊκό. Οι Ελληνες που βαρυγκομούν να κάνουν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, θα κάνουν τελικό Κόνφερενς Λιγκ. 
 
Μπορούμε να κάνουμε εδώ, ευρωπαϊκό ματς με τις νικήτριες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Αλλά δεν μπορούμε, ελληνικό ματς με τις νικήτριες ομάδες της Σούπερ Λιγκ και του Κυπέλλου Ελλάδος. Μπορούμε να κάνουμε εδώ, ευρωπαϊκό ματς με τις δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν το Κόνφερενς Λιγκ. Αλλά μας είναι πιο περίπλοκο κι από τετραγωνισμό κύκλου, πού/πώς θα κάνουμε ελληνικό ματς με τις δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδος. Να το κάνουμε στο εξωτερικό, δεν είναι στοχευμένη επιλογή στρατηγικής. Είναι "μία κάποια λύσις" για να το πετάξουμε από πάνω μας. Ερημοι κι απρόσωποι, πράγματι.
 
Να πούμε και λίγο ποδόσφαιρο. Κυριακή βράδι, καμία ΑΕΚ δεν προσπέρασε κανένα Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Το εύρημα κάνει γκελ, όντως. Φέρνει κουβεντολόι και ίντριγκα. Η πραγματικότητα είναι ότι αν η ΑΕΚ προσπεράσει τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αυτό θα το ξέρουμε (εμείς και, μαζί με εμάς, οι φαντάροι στην Τρίπολη) αργά απόψε. Στην αλλαγή της σκοπιάς, από εννέα-έντεκα σε έντεκα-μία.
 
Εκτίμηση. Οπως και στα Γιάννενα πρόσφατα, και στην Τρίπολη ο Παναθηναϊκός θα μετατρέψει όλη την πίεση (από τις νίκες των άλλων και από τις, συχνές πλέον, δικές του νίλες) σε ορμή για δημιουργία. Τα υπόλοιπα, δηλαδή τι αποτέλεσμα θα βγάλει στη μία βραδυά όλο αυτό, θα τα πει το γήπεδο. Ακριβώς όπως το είδαμε και το μάθαμε, στα Γιάννενα πρόσφατα. 
 
Γιατί συνολικά, ναι, ο Αστέρας είναι η σούπερ απογοήτευση της χρονιάς. Δεκαεννέα παιγνίδια, τρεις νίκες! Αδιανόητο, από κάτω του στην κατάταξη να έχει μόνο τους τρεις υποψήφιους για υποβιβασμό. Μεμονωμένα ωστόσο, αυτός ο σούπερ απογοητευτικός Αστέρας δεν είχε πρόβλημα να είναι, σε ένα ματς, στενόχωρος για τον Ολυμπιακό στην Τρίπολη, στενόχωρος για την ΑΕΚ στην Τρίπολη, στενόχωρος για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Στην Τούμπα να θυμίσω εάν χρειάζεται, προηγήθηκε 0-2 ως το 80'. Ισοφαρίστηκε στο ενενήντα-κι-εγώ-δεν-θυμάμαι-πόσο. 
 
Μια δεύτερη εκτίμηση, και το κλείνουμε εδώ για σήμερα, είναι ότι τα χειμωνιάτικα ψώνια θα επιδράσουν στον Παναθηναϊκό για καλό. Ναι, τα περίφημα "αργοπορημένα" ψώνια. Εκτός αν κανείς νομίζει ότι ήταν παιγνιδάκι, ο Παναθηναϊκός να έχει πάρει από τον Αρη τον Μανσίνι το επόμενο, κιόλας, πρωινό του τραυματισμού του Κανταλαπιέδρα...

 

Έρημοι κι απρόσωποι