Το κοινό σχήμα από τις κατασκευαστικές εταιρίες ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτηληναίος δείχνει πια να παίζει σχεδόν μόνο του για να γίνει ανάδοχος εταιρία για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό!
Μετρημένες ήταν οι προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, όπου οι ειδήσεις προκύπτουν και από τις εταιρίες που δεν εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον, αλλά και εκείνες που εξεδήλωσαν με έμπρακτο τρόπο.
Μία εξ’ αυτών είναι η «Intrakat» που τελικά δεν συμμετείχε στην διαδικασία, ενώ το ίδιο φαίνεται πως έχει γίνει τελικά και με την «ΑΒΑΞ».
Η μεγάλη είδηση, λοιπόν, αφορά την συμμαχία από τις κατασκευαστικές εταιρίες «ΤΕΡΝΑ, «ΑΚΤΩΡ», «Μυτηλιναίος» που μάλιστα κατέθεσαν κοινή προσφορά για να αναλάβουν την εκτέλεση του μεγάλου αυτού έργου!
Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως από το Big 5 των κατασκευαστικών, οι δύο αποσύρθηκαν και οι υπόλοιπες τρεις ενώθηκαν. Δεν είναι απλά σπάνιο αλλά... ανεπανάληπτο σε επίπεδο κατασκευής αθλητικής εγκατάστασης στην Ελλάδα καθώς μιλάμε για τρεις ανταγωνιστές στον κλάδο τους... επιπέδου Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ!
Κι αυτό ασφαλώς είναι μία επιτυχία που ακουμπά στο όνομα Παναθηναϊκός καθώς άπαντες επιθυμούν να συνδεθούν με το συγκεκριμένο έργο, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και αφήνοντας ένα γήπεδο-παλάτι στον σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο για τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες επιχειρηματικές πηγές αυτή τη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά πιθανό αυτή η κοινοπραξία να είναι και ο νέος ανάδοχος του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, κάτι που θα ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα στις 2 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα ανοιχτούν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί.
Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτή η εξέλιξη αναφορικά με την πορεία του έργου; Ότι αυτή η σύμπραξη και η απουσία ισχυρών ανταγωνιστών στην κατάθεση προσφορών μπορεί να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα προκύψουν τυχόν ενστάσεις στην πορεία που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σε μεγάλο βαθμό την ανακοίνωση της ανάδοχης εταιρίας και τις υπογραφές των συμβάσεων για το έργο.
Μάλιστα, η σύμπραξη τριών κατασκευαστικών «κολοσσών» για τα ελληνικά δεδομένα, δείχνει την θέληση που έχουν να συνδέσουν το όνομα τους με ένα τόσο σημαντικό έργο για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και την διάθεση τους να συνεργαστούν σε μία κοινοπραξία χωρίς ανταγωνιστική διάθεση, με στόχο την ανάληψη και την όσο το δυνατόν ταχύτερη παράδοση του έργου.
Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία για την κατασκευή και την παράδοση του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης (όπως τονίσαμε οι φάκελοι θα ανοίξουν στις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα προκύψει και η επίσημη ανακοίνωση της αναδόχου εταιρίας), ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων 8 από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ότι αφορά τις οδικές προσβάσεις σε αυτό.
Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα, οι υπογραφές των συμβάσεων αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι το ρολόι για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, αρχίζει να μετράει πλέον αντίστροφα… Οι 36 μήνες με ορίζοντα αποπεράτωσης το καλοκαίρι του 2026, έμοιαζε με μία ακόμα πολιτική εξαγγελία που αρχίζει ολοένα και περισσότερο να αποκτά ρεαλιστική βάση...