MENU
:root { --competition-primary-color:#8a1538 ; --competition-secondary-color:#3f071d; --competition-solid-color:#3f071d; }
FIFA WORLD CUP 2022

Μετά από έναν απίστευτο τελικό, τον καλύτερο των τελευταίων ετών, το Μουντιάλ ολοκληρώθηκε και πλέον υπάρχει μία «καθαρή» εικόνα για τους παίκτες που κέρδισαν θέση στην κορυφαία ενδεκάδα του τουρνουά. 

Τα κριτήρια «αρχίζουν» από τα stats και την πορεία συνολικά της εκάστοτε Εθνικής, καθώς και συνολικά από την εικόνα των παρακάτω παικτών, που έκαναν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στο Κατάρ. Ας ξεκινήσουμε.

Τερματοφύλακας: Έμι Μαρτίνες

Η θέση εδώ περιλαμβάνει μία μικρή... αδικία, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Αργεντινή δεν θα έφτανε ποτέ στην κούπα αν δεν υπήρχε κάτω από τα δοκάρια της ο θηριώδης Μαρτίνες. «Τρελός» και καταπληκτικός στα πέναλτι, σίγουρος in game, ένα μεγάλο στήριγμα για την άμυνά του και για τον Μέσι, που τον αποθέωνε συνεχώς. Honorable mention για τον Μπόνο και τον Λιβάκοβιτς: Εξαιρετικοί και οι δύο, όμως υστέρησαν λίγο στα... κρίσιμα.

Δεξί μπακ: Ασράφ Χακίμι

Με μία λέξη: Εξαιρετικός. Ο Χακίμι «κατάπιε» την δεξιά μεριά σε όλους τους αγώνες του, ήταν σταθερός αμυντικό και πάντα «δυνατός» επιθετικά. Είχε μάλιστα τις περισσότερες πάσες (360) και τις περισσότερα ολοκληρωμένα line breaks (86) στην ομάδα του, κάτι μοναδικό αν σκεφτούμε ότι ξεκινούσε τις προσπάθειές του από την μία πλευρά του γηπέδου. Βοήθησε εδώ και το γεγονός ότι τα δεξιά μπακ των Αργεντινών (Μοντιέλ, Μολίνα) και των Γάλλων (Κουντέ κυρίως) δεν μας... τρέλαναν με την απόδοσή τους, ενώ «δυνατή» ήταν και η υποψηφιότητα του Γιόσιπ Γιουράνοβιτς, που έκανε ματσάρες σε όλη την διάρκεια του τουρνουά.

Αριστερό μπακ: Τεό Ερνάντες

Δεν ξεκίνησε βασικός, όμως δεν... βγήκε ξανά από την ώρα που πάτησε στο γήπεδο. Στον τελικό δεν ήταν τόσο καλός, όμως γενικά είχε μία πολύ καλή παρουσία, δημιουργώντας πολλά ρήγματα στην αριστερή μεριά και έχοντας καλή συνεργασία με τον Κιλιάν Μπαπέ. Ο εκ των αρχηγών της Μίλαν κερδίζει εδώ... άνετα την θέση, αφού δεν υπήρχε και ιδιαίτερος ανταγωνισμός από τα μπακ των υπόλοιπων ομάδων. 

Στόπερ: Γιόσκο Γκβάρντιολ

Συγκλονιστικό τουρνουά. Ο νεαρός Κροάτης «έγραψε» νούμερα πολύ υψηλού επιπέδου και ήταν μία πραγματική «κολώνα», δείχνοντας σε όλους το... μέλλον στην θέση. Όπως γράψαμε ξανά, η φάση με τον Μέσι είναι 100% άδικη, γιατί συνολικά ο μικρός της Λειψίας ήταν εξαιρετικός. Οι 48 κερδισμένες κατοχές, οι 19 κερδισμένες μονομαχίες, τα 11 κοψίματα και οι 37 φορές στις οποίες «καθάρισε την φάση δημιουργούν ένα στατιστικό «παζλ» που δεν χάνει.

Στόπερ: Νταγιό Ουπαμεκανό

Ο Κριστιάν Ρομέρο σταθερότατος, o Ρομέν Σαΐς ηγετικός, αλλά στο... νήμα η θέση πάει στον αθόρυβο Νταγιό Ουπαμεκανό. Με τον Βαράν κάπου ανάμεσα σε mood ενοχλήσεων και ντεφορμαρίσματος, ο στόπερ της Μπάγερν εξελίχθηκε σε «κολώνα» και σε σημείο αναφοράς για μία άμυνα που ναι μεν είχε τα προβληματάκια της, αλλά συνολικά ανταποκρίθηκε καλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ο Ουπαμεκανό ήταν πολύ καλός και στον τελικό, όπου, μεταξύ άλλων, έκοψε «καθαρά» τρεις φορές τον Λιονέλ Μέσι. 

Αμυντικό χαφ: Σοφιάν Άμραμπατ

Δεν υπάρχουν πολλά να πεις για τον Άμραμπατ. Ο χαφ της Φιορεντίνα ήταν συγκλονιστικός, πραγματοποίησε «τρελές» εμφανίσεις και είναι δεδομένο ότι δεν θα μείνει για πολύ στην Ιταλία. Ο Μαροκινός έπαιξε σαν ένα... τείχος, έτρεξε 82 χιλιόμετρα (!), κέρδισε 57 μονομαχίες (!) και «κατάπιε» χαφάρες. Παίκτης - απόλαυση. 

Κεντρικό χαφ: Λούκα Μόντριτς

Εδώ και αν δεν μπορείς να γράψεις πολλά. Μόνο το όνομα: Λούκα Μόντριτς. Ένας μυθικός παίκτης, ένα χαφ που έκανε πλάκα στα 37 του, ένα σύμβολο για το ποδόσφαιρο της Κροατίας και συνολικά για την γενιά του. 520 πάσες, 183 στις 231 προσπάθειες στην κατηγορία των line breaks, 32 σέντρες, τρομακτικά καλές εμφανίσεις. Δεν υπάρχει κανένας σαν τον Λούκα. 

Κεντρικό χαφ: Ροντρίγκο Ντε Πολ

Η «κολώνα» της Αργεντινής. Καταπληκτικός. Έτρεχε παντού, έπαιξε στο κέντρο, έπαιξε δεξιά, κάλυψε τα μπακ, μοίραζε σωστά στην πρώτη γραμμή της κατοχής. Απίστευτα και τα στατιστικά του: Σε ομάδα με τον Μέσι είχε τις περισσότερες πάσες (543) και τις περισσότερες προσπάθειες για να «σπάσει» την αντίπαλη άμυνα (170), ενώ έκανε 402 σπριντ με «κουμπαρά» 73,34 χιλιομέτρων συνολικά. Αν δεν υπήρχε ο Μέσι, πιθανότατα ο κορυφαίος της κορυφαίας ομάδας του τουρνουά.

Κεντρικό χαφ: Αντουάν Γκριεζμάν

Πώς το είπε ο Πογκμπά; Γκριεζμάνκαντέ. Ο «Μικρός Πρίγκιπας» γύρισε λίγο πιο πίσω, έπαιξε στο ενδιάμεσο του «10» και του «8» ως box to box και «έβγαλε» μάτια κάνοντας - κυριολεκτικά - τα πάντα. Δημιούργησε (3 ασίστ, 42 σέντρες, 76 line breaks), έτρεξε, μάρκαρε, κάλυψε. Ένας Γκριεζμάν και ένας Καντέ μαζί, σε ένα... υβρίδιο που δεν έπαιξε βέβαια στο ίδιο τέμπο στον μεγάλο τελικό.

Δεκάρι: Λιονέλ Μέσι

Η θέση ήταν δικιά του είτε σήκωνε την κούπα, είτε όχι. Ο Λιονέλ Μέσι πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις και έπαιξε πιο ώριμα από ποτέ. Σκόραρε 7 φορές, είχε 3 ασίστ, «έσπασε» την αντίπαλη άμυνα 126 φορές, είχε 32 τελικές και ήταν συνολικά ο μαέστρος σε μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. 

Επιθετικός: Κιλιάν Μπαπέ 

Καταπληκτικός. Πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ με 8 γκολ, χατ τρικ στον τελικό, μία μόνιμη και τεράστια επιθετική απειλή για οποιαδήποτε άμυνα (31 τελικές). Μπορεί για την ώρα να είναι λίγο πιο... πίσω στο παρόν, αλλά το μέλλον θα τον βρει 100% στη κορυφή και στον δρόμο για να σπάσει ό,τι ρεκόρ υπάρχει. Με διαφορά ο καλύτερος επιθετικός στο Μουντιάλ αλλά και συνολικά στον κόσμο αυτή την στιγμή.

Αυτοί που έχασαν στο... τσακ

Υπάρχουν μόνο 11 θέσεις στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά και είναι λογικό ότι θα υπάρξουν και αδικίες. Για παράδειγμα, ο κορυφαίος νεαρός παίκτης του τουρνουά, Ένζο Φερνάντες, θα μπορούσε εύκολα να είναι εκεί, όπως φυσικά και ο Χούλιαν Άλβαρες, που έδωσε πνοή στην επίθεση των Παγκόσμιων Πρωταθλητών. Από κοντά και οι Αζεντίν Ουναχί (αποκάλυψη του τουρνουά με αδιανόητες εμφανίσεις) - Χακίμ Ζιγιές από το Μαρόκο, όπως φυσικά και ο Ματέο Κόβασιτς, που ήταν μέχρι και... συγκινητικός κάποιες στιγμές. Ο Ολιβιέ Ζιρού έγραψε ιστορία και ήταν επίσης εξαιρετικός, ενώ ίσως λίγο αδικημένος είναι και ο Ορελίν Τσουαμενί, που γενικά ήταν πολύ καλός στο τουρνουά. 

Αν θέλουμε να το επεκτείνουμε λίγο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έκαναν καλό Μουντιάλ και οι Καζεμίρο, Τζουν Μπέλινγκχαμ, Ντένζελ Ντάμφρις, Κόντι Γάκπο, όμως το γεγονός ότι οι Εθνικές τους αποκλείστηκαν νωρίς δεν τους επιτρέπει να βρεθούν στους κορυφαίους 11.
 

Απίστευτα stats, τρομερές εμφανίσεις: Αυτή είναι η καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ (pics, vids)