MENU
:root { --competition-primary-color:#8a1538 ; --competition-secondary-color:#3f071d; --competition-solid-color:#3f071d; }
FIFA WORLD CUP 2022

Στην πόλη Αλ Κορ, στα βορειοανατολικά του Κατάρ, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τη Ντόχα, θα στηθεί το σκηνικό της μάχης. Η νικήτρια αυτής της κόντρας θα τεθεί κατόπιν αντιμέτωπη είτε με την Πορτογαλία είτε με το Μαρόκο για μια θέση κατόπιν στον τελικό. Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δυο παραδοσιακές υπερδυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, δυο... γείτονες που χωρίζονται από την Μάγχη, δυο λαούς που λατρεύουν το ποδόσφαιρο. 

Θα είναι μια μεγάλη μάχη για το εισιτήριο του ημιτελικού με μικρότερες μονομαχίες ανάμεσα σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από τη μια η κάτοχος του τίτλου, η Γαλλία που πανηγύρισε το 2018, απέναντί της η Αγγλία, που... διψά τόσο πολύ για το τρόπαιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το οποίο έχει κατακτήσει μία φορά στην ιστορία της. 

Οι «τρικολόρ» πανηγύρισαν και το 1998, επικρατώντας της Βραζιλίας στον τελικό, έχασαν το 2006 από την Ιταλία και έφτασαν ως τα προημιτελικά το 2014. Από την άλλη, τα «λιοντάρια» ήταν στα προημιτελικά το 2006, έχασαν από την Γερμανία στους «16» τέσσερα χρόνια μετά, στη Βραζιλία το 2014 γύρισαν νωρίς πίσω καθώς δεν προκρίθηκαν από τους ομίλους και το 2018 στη Ρωσία έφτασαν ως τα ημιτελικά. 

Στη φάση των ομίλων στο Κατάρ, η Αγγλία μάζεψε επτά βαθμούς με τη νίκη με 3-0 επί της Ουαλίας, την ισοπαλία 0-0 με τις ΗΠΑ και την επικράτηση με 6-2 στην πρεμιέρα κόντρα στο Ιράν. Κατόπιν, επιβλήθηκαν με 3-0 της Σενεγάλης στους «16», έχοντας ως εδώ πετύχει 12 γκολ και με παθητικό μόλις δύο τέρματα. 

Οι Γάλλοι νίκησαν στους ομίλους την Αυστραλία με 4-1 και την Δανία με 2-1 και έχασαν με 1-0 από την Τυνησία, σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έκανε εννέα αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Στους «16» δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Πολωνίας, την οποία νίκησαν με 3-1, χάρη σε δύο γκολ του Κιλιάν Μπαπέ και ένα του Ολιβιέ Ζιρού. Απολογισμός εννέα γκολ υπέρ και τέσσερα κατά. 

Στο ιστορικό σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, η Αγγλία έχει καταφέρει να πετύχει 17 νίκες, έναντι εννέα των Γάλλων, ενώ πέντε παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Σημειώστε, πάντως, πως οι Γάλλοι δεν έχουν επικρατήσει ποτέ των γειτόνων τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθούν αντιμέτωπες σε Μουντιάλ μετά από σαράντα χρόνια. Το 1982 στην Ισπανία θριαμβευτές ήταν οι Άγγλοι (3-1), με τον Μπράιαν Ρόμπσον να πετυχαίνει δύο τέρματα (1', 67' και και τον Πολ Μάρινερ να βάζει το κερασάκι στην τούρτα στο 83ο λεπτό. Για τους «πετεινούς», είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Σολέρ στο 25'. Η πρώτη τους… φορά ήταν 1966 στο «Γουέμπλει», με τους Άγγλους να επικρατούν 2-0 με δύο γκολ του Ρότζερ Χαντ στο 38' και στο 75'. Αυτή τώρα, βέβαια, θα είναι η πρώτη αναμέτρησή τους σε νοκ άουτ φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. 

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος ελπίζει να είναι αυτός ο πρώτος Άγγλος προπονητής που θα πάει σε δυο ημιτελικούς Μουντιάλ, εξέπληξε πολλούς παρατάσσοντας τους Άγγλους με σύστημα 4-3-3 στα τέσσερα παιχνίδια της φετινής διοργάνωσης και άπαντες αναμένουν να δουν αν θα διατηρήσει αυτή την διάταξη και κόντρα στη Γαλλία ή αν θα προτιμήσει να βάλει τρεις παίκτες στην άμυνα. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ χρησιμοποιεί το 4-2-3-1 με τους Αντριέν Ραμπιό και Ορελιέν Τσουαμενί να παίζουν στο χώρο του κέντρου, τον Ολιβιέ Ζιρού στην κορυφή της επίθεσης και πίσω του τους Αντουάν Γκριεζμάν, Κιλιάν Μπαπέ και Ουσμάν Ντεμπελέ. 

Αδύναμο «σημείο» της Αγγλίας είναι, μάλλον, η άμυνά της, που θα κληθεί να παίξει κόντρα στην καλύτερη επιθετική τριπλέτα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα «λιοντάρια», πάντως, υπερέχουν στον άξονα κόντρα στους δυο «κόφτες» της Γαλλίας. Αυτά δείχνουν σαφώς τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει (και) η τακτική για να έρθει η νίκη και η πρόκριση. 

Ο Μπαπέ είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει κάνει την περισσότερη δουλειά μέχρι τώρα για τη Γαλλία στην διοργάνωση. Σε τέσσερα παιχνίδια έχει βάλει πέντε γκολ και ο Πολωνός Μάτι Κας έχει μερικές συμβουλές να δώσει στον Κάιλ Γουόκερ, ο οποίος θα αναλάβει να σταματήσει τον Μπαπέ στο παιχνίδι των προημιτελικών. «Πέρασα ένα απόγευμα παρακολουθώντας στιγμιότυπά του. Ήξερα ότι θα είναι μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά ειλικρινά όταν παίρνει την μπάλα και κινείται είναι ο ποιο γρήγορος άνθρωπος που έχω δει. Ο Γουόκερ γνωρίζει καλά τον Μπαπέ, είναι πιο έμπειρος από εμένα, επομένως είναι αυτός που μπορεί να τον σταματήσει» είπε ο Κας. Ο Γουόκερ, εξάλλου, ήταν ο ταχύτερος παίκτης της Αγγλίας στο παιχνίδι με τη Σενεγάλη, αλλά θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του σε ταχύτητα για να μην του... ξεφύγει ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν. 

«Καταλαβαίνω ότι αυτή η μονομαχία τραβάει την προσοχή. Και καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω για να τον σταματήσω. Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά δεν υποτιμώ τον εαυτό μου. Έχω αντιμετωπίσει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αλλά πρέπει να μπω σε αυτό τη μάχη νομίζοντας ότι είναι ένα παιχνίδι όπως όλα τα άλλα. Πρέπει να σέβεσαι τον Μπαπέ, αλλά όχι πολύ. Δεν είναι Αγγλία-Μπαπέ, είναι Αγγλία-Γαλλία. Σεβόμαστε ότι είναι καλός παίκτης, σε εξαιρετική φόρμα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν πρόκειται να στρώσω το κόκκινο χαλί για να σκοράρει. Εκπροσωπώ τη χώρα μου στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Είναι κορυφαίος παίκτης, δεν τον υποτιμώ, αλλά δεν παίζουμε τένις, δεν είναι ατομικό άθλημα, είναι ομαδικό και πρέπει να ανησυχούν κι εκείνοι για εμάς» είπε ο Γουόκερ. 

Στο μεταξύ, ο αγγλικός Τύπος γράφει ότι το τεχνικό επιτελείο της Αγγλίας δουλεύει εδώ και δύο χρόνια (!) τον τρόπο με τον οποίο θα σταματούσε τον Μπαπέ, όταν κάποια στιγμή θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσουν. Γράφτηκε, λοιπόν, πως το… κόλπο είναι να χτυπήσουν με «επίθεση» το ταλέντο του Γάλλου ποντάροντας στην αδυναμία του στα αμυντικά καθήκοντα. Αυτό, βέβαια, έχει ρίσκο, καθώς ναι μεν θα είναι πιο επιθετική η ομάδα της Αγγλίας, ωστόσο ο Μπαπέ θα μπορούσε να κάνει… πλάκα στην άμυνα. 

Για τους Άγγλους, ο Χάρι Κέιν άργησε να... πάρει μπροστά και να σκοράρει, αλλά ελπίζει πως θα «ρεφάρει» από δω και πέρα. Είναι, ωστόσο, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ αυτός που κατάφερε να ξεχωρίσει με εντυπωσιακές εμφανίσεις κυριαρχώντας στον χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά και βοηθώντας την ομάδα με πολλούς τρόπους. Ο νεαρός άσος της Ντόρτμουντ σκόραρε στο παιχνίδι με το Ιράν και έβγαλε μια υπέροχη ασίστ στον Τζόρνταν Χέντερσον στη νίκη επί της Σενεγάλης για τους «16». Απέναντί του θα βρει τον Αντριέν Ραμπιό σε μια μονομαχία που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς και ο Γάλλος μέσος κάνει πολύ καλό τουρνουά, έχοντας επίσης ένα γκολ και μια ασίστ στη νίκη επί της Αυστραλίας. Ωστόσο, ο Ραμπιό δεν φημίζεται για τις αμυντικές ικανότητές του και εκεί ακριβώς μπορεί να «χτυπήσει» ο Μπέλιγχαμ για να κερδίσει η Αγγλία το παιχνίδι στο κέντρο. 

Ο Σάουθγκεϊτ ζήτησε από τους παίκτες του να ξυπνήσουν νωρίς την επομένη της πρόκρισης επί της Σενεγάλης και άρχισε αμέσως την παρουσίαση και ανάλυση της Γαλλίας. Ο βοηθός του Στιβ Χόλαντ είπε στους Άγγλους διεθνείς ότι πρόκειται για ένα πραγματικό «50-50» παιχνίδι. Και έτσι θα είναι! 

Oι πιθανές ενδεκάδες: 

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον, Ράις, Μπέλιγχαμ, Σάκα, Κέιν, Φόντεν. 

Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Γκριεζμάν, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Ζιρού, Μπαπέ.

 

 

 

 

 


 

Αγγλία-Γαλλία, μάχη στην Αραβία!