MENU

Μία πρωτόγνωρη για όλους εμπειρία βίωσε ο ΠΑΟΚ μεσούσης της σεζόν, επιλέγοντας την Κύπρο για την χειμερινή προετοιμασία. Οι θερμοκρασίες και γενικότερα οι συνθήκες που συνάντησε στο διάστημα της παραμονής του ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικές, αποτελώντας μία καλή βάση δουλειάς. Το θέμα είναι πως ο ΠΑΟΚ πήρε πολλά παραπάνω από την παρουσία του στην Κύπρο και φαντάζει μία διαφορετική ομάδα, αγωνιστικά και πνευματικά, συγκριτικά με το καλοκαίρι...

Ξεκινώντας από τα βασικά, άπαντες αποφορτίστηκαν για αρκετές ημέρες ενώ υπήρχε η πρόβλεψη και για τους διεθνείς και το πώς θα ενσωματωθούν σταδιακά. Το βασικότερο για τον ΠΑΟΚ είναι πως επέστρεψαν και οι τραυματίες καθώς τόσο ο Κάλεντ Νάρεϊ όσο και ο Μάριος Τσαούσης συμμετείχαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας. Μόνο ο Λευτέρης Λύρατζης αναμένεται να ενσωματωθεί με το γκρουπ, με την επιστροφή της ομάδας στην Θεσσαλονίκη.

Στην Κύπρο, ο ΠΑΟΚ πέρασε με επιτυχία και τις τρεις φιλικές δοκιμασίες ενώ το σημαντικότερο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου είναι πως άπαντες πήραν χρόνο και ευκαιρίες. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεσμεύθηκε πως κατά την διάρκεια της χειμερινής προετοιμασίας θα δώσει ευκαιρίες και θα δοκιμάσει πρόσωπα και αποδείχθηκε απόλυτα συνεπής. Και στα τρία φιλικά, όπου μοιράστηκε ο χρόνος, ο ΠΑΟΚ ήταν παραγωγικός, πετυχαίνοντας 11 τέρματα (11-2). Προφανώς τα φιλικά προσφέρονται για συμπεράσματα μόνο για τον προπονητή, ωστόσο, το γεγονός πως έβγαλε συνεργασίες, καθαρές φάσεις, πατούσε περιοχή και αποτύπωνε εν πολλοίς την δουλειά του στο γήπεδο, δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά...

Το καλοκαίρι, η ομάδα έδειχνε πως ήθελε αλλά δεν μπορούσε. Σαν να της έλειπαν βασικά γρανάζια σε μία μηχανή, μια μηχανή που πάλευε να δουλέψει υπό την πίεση του χρόνου αλλά όσο δεν έβγαζε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο γήπεδο, τόσο έμοιαζε να «μπλοκάρει» περισσότερο. Ο ΠΑΟΚ της Ολλανδίας ήταν πολύ μακριά από αυτό που ήθελε ο Λουτσέσκου, και όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο χρόνος έγινε σύμμαχός του.

Σε αυτήν την... μηχανή προστέθηκαν κι άλλα εργαλεία, οι παίκτες άρχισαν να βρίσκονται περισσότερο και καλύτερα μεταξύ τους στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα περισσότερα γκολ από αυτά που σημείωσε ο ΠΑΟΚ στα φιλικά, προήλθαν από συνδυασμούς, από ώρες τακτικής που είχαν να επιδείξουν στο προπονητικό κέντρο. Σαν σε... επανάληψη. Καλή και η ατομική ενέργεια, κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ σε δύσκολες στιγμές μεσούσης της σεζόν και θα είναι αναγκαία και απαραίτητη και μελλοντικά, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει -πλέον- κάτι σαν σύνολο. 

Το γεγονός ότι η δουλειά τους είχε αντίκτυπο, προφανώς τους επηρέασε πνευματικά και ψυχολογικά. Ο Λουτσέσκου, ερωτηθείς για τα γκολ που βρίσκει ο ΠΑΟΚ, έκανε λόγο για αυτοπεποίθηση. Η αλήθεια είναι πως ο Δικέφαλος είχε ξεχάσει να κερδίζει εμφατικά, να είναι επιβλητικός, έβγαλε έναν φόβο και μία αφέλεια σε πολλά παιχνίδια που τον «πλήγωσε» βαθμολογικά. Κι αυτό δείχνει να έχει αλλάξει!

Οι οχτώ διαφορετικοί σκόρερ στα φιλικά μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αν και το χαμόγελό του έλεγε άλλα, ωστόσο, δείχνει πως βρίσκει σιγά σιγά λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε στην εκμετάλλευση των φάσεων. Και όλα αυτά για έναν ΠΑΟΚ που είχε το γκολ με το... σταγονόμετρο.

Εκείνος που μοιάζει διαφορετικός συγκριτικά με την Ολλανδία και αυτή είναι όλη η ουσία της υπόθεσης είναι πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει αλλάξει. Το καλοκαίρι έμοιαζε και εκείνος «εγκλωβισμένος» στις σκέψεις του, ανήσυχος. Η εικόνα του Ρουμάνου στην Κύπρο απέχει έτη φωτός από εκείνη της Ολλανδίας. Η ομάδα του είναι γκρουπ, η δουλειά αρχίζει και φαίνεται, και εντός του Δικεφάλου ξέρουν καλά πως όταν εκείνος είναι καλά, όλος ο ΠΑΟΚ είναι καλά. 

Ο Δικέφαλος επιστρέφει «γεμάτος» στην Θεσσαλονίκη. Η Κύπρος του έδωσε πολλά περισσότερα σε αυτήν την χρονική συγκυρία που έψαχνε ρυθμό και ένα δεκαήμερο μακριά από τη βάση του που τον έκαναν πιο... ομάδα. 
 

Ολλανδία - Κύπρος: Τι άλλαξε για τον ΠΑΟΚ