MENU

Στην Ελλάδα όμως, εδώ όπου οι πρωταγωνιστές μιλάνε λιγότερο απ' όλους, έχει σημασία να ακουστούν από τα χείλη τους τα αυτονόητα. Και ο Πορτογάλος θα έχει πολύ σωστά δομημένα στον εγκέφαλό του.

“Ένα πλάνο κρίνεται στο τέλος του και όχι κατά τη διάρκειά του” είπε και προφανώς έχει δίκιο. Στη διάρκεια μπορούν να συμβούν πολλά, όπως πχ να τσακιστεί η αυτοπεποίθηση ενός παίκτη που αποκτήθηκε ως σταθερά, για χ – ψ λόγους. Η περίπτωση του Ράφα Σοάρες η πλέον ενδεικτική. Αυτός που βλέπαμε το καλοκαίρι δεν δικαιολογούσε με τίποτα το βιογραφικό του. Σήμερα, ο Λουτσέσκου δηλώνει ενθουσιασμένος από αυτό που βλέπει. Από τη μία πλευρά στην άλλη, ο χρόνος ήταν αυτός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Δεν είναι εύκολο αυτό που θέλει να πετύχει ο ΠΑΟΚ μέσω του Μπότο. Ουσιαστικά μέσω του Ιβάν που για αυτό έφερε τον Μπότο.

Στην Ελλάδα, το μοτίβο είναι απλό. Ποντάρω σε έτοιμες λύσεις 30άρηδων, σε έναν καλό προπονητή και κάνω τον σταυρό μου να είναι οι άλλοι χάλια. Το έκανε ο προηγούμενος ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, το κάνει ο Παναθηναϊκός τώρα, ο Ολυμπιακός παραδοσιακά και η ΑΕΚ επίσης.

Άπαντες αναρωτιούνται το γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε συνέχεια μετά το πρωτάθλημα. Νομοτελειακά δεν θα μπορούσε να έχει γιατί πρώτον ο κορμός μεγάλωνε και δεύτερον, δεν υπάρχει επενδυτής που να θέλει να πετάει 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τι θέλει λοιπόν να κάνει ο ΠΑΟΚ; Προφανώς το σωστό αλλά στην Ελλάδα της εφήμερης επιτυχίας αυτό δεν είχε την κατάλληλη αποδοχή ούτε από τα ΜΜΕ, ούτε από την κοινή γνώμη.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τις ακαδημίες του, υπάρχει το μεσοδιάστημα της Β΄ομάδας, έχει πρόσβαση μέσω Μπότο σε αγορές που διαθέτουν ενδιαφέροντα πρότζεκτ και προσπαθεί να στήσει μία ομάδα που θα έχει διάρκεια.

Διάρκεια γιατί ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι πολύ χαμηλότερος, διάρκεια γιατί μέσα από τις πωλήσεις ο μεγαλομέτοχος δεν θα πληρώνει ποσά που τον πληγώνουν, διάρκεια γιατί θα δημιουργήσει ένα αποδεκτό brand στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η κουβέντα για το ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μεταγραφές, είναι κάπως ανούσια. Προφανώς και χρειάζεται, ποιος δεν χρειάζεται;

Όμως οι προτεραιότητές του σε αυτή τη φάση είναι άλλες. Πρώτα δομείται ένα σκληρό γκρουπ με γνώση για το τι επιδιώκει το κλαμπ, δεύτερον δημιουργείται ο χώρος για τα πρότζεκτς έτσι ώστε να αναδειχτούν και τρίτον αν υπάρξει κάποια περίπτωση που μπορεί να βοηθήσει την ταχύτητα της εξέλιξης καλώς να ορίσει. Το καλοκαίρι που θα αδειάσει χώρος, θα γίνουν οι κατάλληλες αξιολογήσεις και θα επιδιωχθεί η κατάλληλη ενίσχυση που θα ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που θέλει να παίξει η ομάδα. Στις μεταγραφές του Γενάρη ο ΠΑΟΚ θα κάνει από μηδέν έως μία μεταγραφή. Αν θα είναι ο Φάμπιο Μάρτινς ή κάποιος άλλος ή κανένας, δεν είμαστε σε θέση να το πούμε σήμερα. Όμως για να μη γράφοντας ασυναρτησίες, καλό είναι να ξέρουμε τα όρια.

Όλη αυτή η κουβέντα δεν θα είχε κανένα νόημα, αν πρώτον μέχρι σήμερα δεν βλέπαμε κάποια εξέλιξη της ομάδας, αν δεν είχαν ενταχθεί διάφορα πρότζεκτς σε αυτή και βέβαια, δεν θα έχει κανένα νόημα αν το καλοκαίρι στραβοτιμονιάσει για συγκυριακούς λόγους. Και εκεί είναι η μεγάλη αδυναμία του οργανισμού ΠΑΟΚ. Το κοινό του, δικαιολογημένα ως έναν βαθμό, δεν εμπιστεύεται πως το κλαμπ θα επιμείνει σε αυτό που κάνει.

Και εγώ έχω τις αμφιβολίες μου. Απλά γνωρίζοντας τι έρχεται από πίσω στις ακαδημίες, με την εκπληκτική δουλειά που κάνουν άπαντες, από τον ΓΧ μέχρι και τον προπονητή της Κ11, είμαι σίγουρος πως η συνέχεια είναι εξασφαλισμένη. Θα ήταν ηλίθιο από την πλευρά του ΠΑΟΚ να επιδιώξει οτιδήποτε διαφορετικό.

Τις περισσότερες φορές, ο δύσκολος δρόμος είναι ο σωστός. Αυτόν διάλεξε ο ΠΑΟΚ και μπράβο του. Γιατί εκτός όλων των άλλων, δεν υπάρχει πετυχημένη ομάδα με διάρκεια που να μην στηρίχτηκε σε γηγενείς ποδοσφαιριστές, εξαιρώντας βέβαια τις κορυφαίες 16 ομάδες του κόσμου που και εκεί θα βρούμε βέβαια σημαντικά παραδείγματα προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως αυτό της Μπαρτσελόνα του Πεπ και την Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ.

Υ.Γ. Δεν γνωρίζω που γράφτηκε για φορ, αλλά σήμερα που μιλάμε ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη θέση. Γιατί πρώτον οι δύο που έχει, ολοκληρώνουν το συμβόλαιό τους το ερχόμενο καλοκαίρι, δεύτερον γιατί δύο σοβαρά πρότζεκτ όπως ο Κούτσιας και ο Τζίμας θα αξιολογηθούν μέχρι τότε, τρίτον γιατί δεν υπάρχει λόγος να κλονιστεί το γκρουπ αυτή τη περίοδο.

Υ.Γ. Προφανώς και θα γίνονται πωλήσεις. Όμως πωλήσεις από πωλήσεις έχουν διαφορά. Και εδώ είναι το κλειδί της δουλειάς του Μπότο. Αν ισχυροποιήσει το brand ΠΑΟΚ στις αγορές και καταφέρνει να πουλά τον Κουλιεράκη πχ με 15 εκατ. ευρώ ή 10 έστω και παράλληλα έχει έτοιμη τη συνέχειά του, τότε θα γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία της ομάδας. Τον άκουσα με προσοχή όταν το έλεγε, είμαι περίεργος να δω πως θα προσεγγίσει αυτόν τον στόχο. 

Ο σωστός δρόμος, είναι πάντα ο δύσκολος