MENU

Μετρήστε το διάστημα: 13 Νοεμβρίου ήταν, όταν η ΑΕΚ έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης». Σε ένα παιχνίδι, όπου ήταν καταφανώς ανώτερη του αντίπαλου της, αλλά για κάποια περίεργη συγκυρία δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη που άξιζε. Εκτοτε, υπήρξαν 12 μέρες άδειας, απουσίες ποδοσφαιριστών λόγω υποχρεώσεων με τις Εθνικές ομάδες, απώλειες ποδοσφαιριστών λόγω τραυματισμών και τα ερωτηματικά που συνοδεύουν κάθε ομάδα για τον τρόπο που θα εμφανιστεί μετά τη διακοπή.

Η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Ολλανδία με μία ομάδα «κουτσουρεμένη». Δούλεψε σε όλη τη διάρκεια της παραμονής εκεί, σε εξοντωτικούς ρυθμούς και μάλιστα υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, ώστε οι «κιτρινόμαυροι» να προσαρμοστούν σταδιακά στο χειμώνα και στα τοπία που πιθανότατα θα συναντήσουν από εδώ και πέρα. Επειτα από όλο αυτό, με συσσωρευμένες νέες απουσίες λόγω τραυματισμών και για προφύλαξη, εμφανίστηκε μια 11άδα που δεν είχε και μεγάλη σχέση με την ομάδα που έπαιζε στο πρώτο μισό.

Θα περίμενε κάποιος ενδεχομένως, ότι στο γήπεδο θα εμφανιζόταν μια ομάδα που δεν θα είχε συνοχή καθώς της έλειπαν σημαντικά γρανάζια της μηχανής. Ο Αλμέιδα δεν δούλεψε σχεδόν καθόλου στην τακτική κατά την παραμονή στην Ολλανδία. Αναλογιστείτε επίσης, πώς από τη βασική 11άδα που έπαιξε στα περισσότερα παιχνίδια πριν τη διακοπή, απουσίαζαν από το χθεσινό παιχνίδι Βίντα, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς και βέβαια ο Πινέδα.

Ο Αραούχο και η νοοτροπία νικητή

Ωστόσο, αυτό που είδαμε - ειδικά στο πρώτο ημίχρονο - είναι μία ΑΕΚ που φαίνεται θαρρείς και δεν πέρασε ούτε μία μέρα από τις 13 Νοεμβρίου. Νομίζεις πως ο χρόνος σταμάτησε η μπήκε απλά ένα pause και τώρα ο Αλμέιδα με τους παίκτες του συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν. Με παίκτες που είχαν πάθος, ένταση, δυναμισμό και δεν ξεχωρίζουν κανένα παιχνίδι και αντίπαλο, αλλά παίζουν πάντα με τη νοοτροπία του νικητή.

Προφανώς είναι πάρα πολλά τα επιμέρους στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την αναμέτρηση. Για παράδειγμα, ήταν τόσο καταλυτική η παρουσία του Αραούχο που δεν μπορείς να μην την ξεχωρίσεις. Με φοβερό αγωνιστικό πάθος, με γκολ, με πάρα πολλή δουλειά και αρχηγική συμπεριφορά, ήταν παράδειγμα σε όλα. Συν, ότι έδειξε πως μπορεί να είναι και μια λύση για τα άκρα, στα τελευταία ζόρικα ματς του 2022 με τις πολλές απουσίες. 

Φερνάντες και Ρότα

Δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την κλάση του Φερνάντες. Ενός παίκτη που δείχνει ότι μπορεί απίθανα πράγματα με την μπάλα στα πόδια. Εμοιαζε απόλυτα φυσικό, ότι ήταν μέσα και στα δύο γκολ της ΑΕΚ. Για την τεχνική του και ξέραμε λίγο πολύ από την παρουσία του στο Βόλο κατά τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Αλλά διαπιστώσαμε ξεκάθαρα, πως ο χρόνος που δόθηκε για να ενταχθεί με την ομάδα και να ενσωματωθεί άμεσα είναι ευεργετικός, καθώς δείχνει να είναι μέλος της ΑΕΚ λες και έπαιζε χρόνια με τη φανέλα της.

Δεν μπορείς επίσης να μη σταθείς στον τρομερό Ρότα, που κάνει ακόμα και κοτζάμ Σιντιμπέ, έναν εν ενέργεια παγκόσμιο πρωταθλητή να μην μπορεί να βρει θέση στο αρχικό σχήμα και να «εξοβελίζεται» στα αριστερά για να χωρέσει. Ο Ρότα εμφανίζεται καλύτερος από παιχνίδι σε παιχνίδι, ως απόρροια συνολικής δουλειάς που κάνει ο Ματίας Αλμέιδα και της βελτίωσης που έχει στο παιχνίδι του μέσα από την καθημερινή εξέλιξη.

Το ποδόσφαιρο θα δικαιώσει την ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα έχει καταφέρει να εμφανίσει μία ομάδα που μπορεί να παίζει με τον ίδιο τρόπο, όποιοι και αν την αποτελούν. Η ΑΕΚ είναι ένα σύνολο που έχει τις ίδιες βασικές αρχές στο παιχνίδι της, οι οποίες στηρίζονται στο αδιάκοπο πρέσινγκ, στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας, στη γρήγορη ανάκτηση και εκδήλωση επίθεσης, στη δυνατότητα να παράγει ευκαιρίες με πολύ μεγάλη άνεση κόντρα, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Δεν χρειάζεται να βγει κανείς στους δρόμους και να πανηγυρίσει μία φιλική νίκη της ΑΕΚ. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να σταθεί στο πάθος που διακατέχει άπαντες για την κατάκτηση της νίκης. Ενδεικτική ήταν η φάση εκεί στο φινάλε του ημιχρόνου, με την ΑΕΚ να εμφανίζεται ως μια γροθιά και να μην κάνει πίσω σε τίποτα. Όλα αυτά και παράλληλα η διαπίστωση, ότι όλοι οι παίκτες - ακόμα και εκείνοι που δεν είναι στις πρώτες επιλογές του Αργεντινού τεχνικού - έχουν κατανοήσει απόλυτα τα όσα θέλει, τη φιλοσοφία του και τον τρόπο που επιθυμεί να αγωνίζονται μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλεί για το μέλλον της ΑΕΚ.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι η ΑΕΚ συνεχίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από εκεί που σταμάτησε. Την ώρα που οι άλλοι ψάχνονται ακόμα και αναζητούν τρόπους να βελτιωθούν, ψάχνουν παίκτες για να ενισχυθούν, η ΑΕΚ τα έχει όλα αυτά δεδομένα και μπορεί να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά για τη συνέχεια στο δεύτερο μισό της σεζόν. Πιστεύω, πως η συνολική της παρουσία κατά την προετοιμασία στην Ολλανδία, αλλά και το πρώτο δείγμα γραφής σε αυτό το φιλικό με τη Σερένγκ είναι απόλυτα ενδεικτικό, για το ό,τι αυτό το πολύ όμορφο που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι θα συνεχιστεί. Και τρέφω βαθιά πεποίθηση, πως στο τέλος το ποδόσφαιρο θα δικαιώσει την ΑΕΚ και θα τη φέρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και με τίτλους στα χέρια της.
 

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα παίζει μπαλάρα και προκαλεί ενθουσιασμό