MENU
:root { --competition-primary-color:#8a1538 ; --competition-secondary-color:#3f071d; --competition-solid-color:#3f071d; }
FIFA WORLD CUP 2022
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Η πτώση!

0

«Το τέλος ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού έθνους. Μετά το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Από σήμερα ξέρουμε ότι μπορεί: Γίνεται και χειρότερο. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ» γράφει η Bild.

«Λίγα χιλιοστά αλλά στην πραγματικότητα μίλα μακριά από το να είμαστε στους καλύτερους του κόσμου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν η τυχερή νίκη της Κόστα Ρίκα κόντρα στην Ιαπωνία που έδωσε το δικαίωμα στην Γερμανία να πιστεύει ότι μπορεί να περάσει στους 16 στην τελευταία αγωνιστική» αναφέρει το Spiegel.

«Η επόμενη καταστροφή. Η Γερμανία πέφτει ξανά στην άβυσσο» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Mια σοκαριστική ήττα στο ξεκίνημα από ένα αουτσάιντερ. Κατόπιν, ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα σε μια ευρωπαϊκη΄χώρα. Και την τρίτη αγωνιστική το κρίσιμο παιχνίδι με αντίπαλο μια χώρα που διατηρεί ελπίδες για την πρόκριση. 

Θα μπορούσε να είναι ένα... déjà vu για τους Γερμανούς. Οι σκιές της Ρωσίας ήταν και στο Κατάρ, ίσως ο Χάνσι Φλικ και οι ποδοσφαιριστές του να μην τις είδαν ή ακόμα κι αν τις διέκριναν να μην έδωσαν σημασία, να πίστευαν ότι αυτή τη φορά θα μπορούσαν να γράψουν την ιστορία αλλιώς. 

Το 2018 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε εμφατικά κατακτήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη Βραζιλία. Έφτασε στη Ρωσία έχοντας αντιμετωπίσει μια μεγάλη εσωτερική κρίση, που είχε σοβαρές προεκτάσεις και εκτός της ομάδας. Ο Μεσούτ Οζίλ και ο Ιλκάι Γκουντογκάν είχαν βρεθεί στο στόχαστρο λόγω της φωτογράφισής τους με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Φέτος, η «νάσιοναλμανσαφτ» πήγε στο Κατάρ για να απασχολήσει και πάλι στο ξεκίνημα της διοργάνωσης με τη στάση των παικτών της. Αυτή τη φορά ο λόγος ήταν ακτιβιστικός, καθώς πριν από τη σέντρα στην πρεμιέρα κόντρα στην Ιαπωνία, οι Γερμανοί διεθνείς πόζαραν για την ομαδική φωτογραφία κρατώντας κλειστά με τα χέρια τα στόματά τους. Ήταν το μήνυμά τους προς την FIFA, που απαγόρευσε κάθε σύμβολο, κάθε διαμαρτυρία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Και τo 2018, η κακή... μέρα είχε φανεί από νωρίς. Η Γερμανία αντιμετώπισε την πρώτη αγωνιστική των ομίλων το Μεξικό, που πήρε τη νίκη με 1-0 χάρη στο γκολ του Ίρβινγκ Λοσάνο. Στο δεύτερο παιχνίδι κόντρα στη Σουηδία, οι Γερμανοί, που έπαιζαν με δέκα παίκτες, χρειάστηκαν την γκολάρα του Τόνι Κρόος στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων για να πάρουν το τρίποντο (2-1) και να μείνουν ζωντανοί για την πρόκριση. Και πήγαν να παίξουν την τρίτη αγωνιστική με αντίπαλο τη Νότια Κορέα για να τα δώσουν όλα. Και ηττήθηκαν με 2-0. 

Στο Μουντιάλ του Κατάρ η ιστορία επαναλήφθηκε ως φάρσα. Στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Ιαπωνία, οι Γερμανοί προηγήθηκαν και τελικά έφυγαν ηττημένοι. Στο δεύτερο παιχνίδι με τους Ισπανούς είχαν το γκολ του Νίκλας Φιούλκρουγκ στο 83' για να πάρουν την ισοπαλία και να διατηρήσουν ελπίδες πρόκρισης κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Πήραν τη νίκη με 4-2 στον τελευταίο αγώνα των ομίλων, αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή έτσι όπως τα είχαν κάνει. 

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Λεβ είχε στη διάθεσή του τον Τίμο Βέρνερ, ο οποίος έλειψε από τη φετινή διοργάνωση λόγω τραυματισμού, αλλά το πρόβλημα στην επίθεση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές. Ο 33χρονος τότε Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος έπαιζε στην 16η της Μπούντεσλιγκα Βόλφσμπουργκ, μπήκε ως αλλαγή σαν λύση... απελπισίας και στα τρία παιχνίδια. Θυμίζει, δηλαδή, την περίπτωση του Φιούλμπουργκ, του άσημου επιθετικού της Βέρντερ Βρέμης, ο οποίος κλήθηκε να... βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ως λύση ανάγκης. Πως ήταν η Γερμανία με τον Γιούργκεν Κλίνσμαν και τον Μίροσλαβ Κλόζε; Γνωρίζουμε την απάντηση. 

Το δεύτερο κακό ημίχρονο με τους Ιάπωνες μπορεί να πει κάποιος ότι ευθύνεται για αυτό το «κάζο», καθώς τα στατιστικά «λένε» ότι η Γερμανία ήταν μια από τις κορυφαίες ομάδες των ομίλων. Σύμφωνα μάλιστα με τους στατιστικολόγους, η Γερμανία ήταν η κορυφαία ομάδα σε επίδοση, όσον αφορά την κατηγορία των expected goals.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ειδικές μετρήσεις τα «πάντσερ»… έπρεπε να είχαν σκοράρει σε αυτή τη φάση των ομίλων 10 φορές, καθώς τα xGoals της ήταν στα 10 ακριβώς! Αντιθέτως η Γερμανία σκόραρε συνολικά 6 γκολ, κάτι που σημαίνει πως έχασε τέσσερα «σίγουρα» τέρματα!

Ο Λεβ αποχώρησε από τον πάγκο σε μια προσπάθεια να γίνει μια αλλαγή και να έρθει νέος αέρας. Ο Χάνσι Φλικ τον αντικατέστησε έχοντας στο βιογραφικό του την τρομερή πορεία της Μπάγερν Μονάχου, που κατέκτησε έξι τίτλους σε μια σεζόν. Δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πρώτος αυτός. Θα είναι αυτός που θα καθοδηγήσει τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, αν αυτό δεν συμβεί θα πάρει την δεύτερη ευκαιρία του. 

Η επόμενη ημέρα για την Γερμανία, με δεδομένο και ότι υπάρχει μπροστά το EURO του 2024 το οποίο θα διοργανώσει, ζητά ανανέωση. Υπάρχει ο Χάβερτς, ο Μουκόκο, ο Μπιρτς, ο Μουσιάλα, υπάρχουν νεαροί ταλαντούχοι παίκτες στη Μπούντεσλιγκα που θα πάρουν την ευκαιρία τους. Για τον Τόμας Μίλερ ήρθε η ώρα της αποχώρησης, με μια δεύτερη μεγάλη αποτυχία να βαραίνει τις πλάτες του, ο Ρούντιγκερ, ο Γκορέτσκα, ο Γκουντογκάν θα πρέπει είτε να αποφασίσουν οι ίδιοι, είτε να τους κρίνει ο προπονητής για το αν μπορούν να βοηθήσουν στην επόμενη ημέρα. Υπάρχει ο Τζόσουα Κίμιχ κάπου στη μέση από τους παλιούς και τους νέους. Ο Γκνάμπρι και ο Σανέ είχαν φτωχές επιδόσεις,θα πρέπει να κριθούν. 

Κάποτε η Γερμανία ήταν η πιο σταθερή, η πιο συνεπής εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Όχι πολλά χρόνια πριν. Ούτε δεκαετία δεν έχει περάσει. Μα σε οκτώ χρόνια κινδυνεύει να καταστρέψει όλα αυτά που έχτιζε. 

Μετά τον αποκλεισμό, ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ τα... έριξε στους παίκτες. «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, είμαι σοκαρισμένος με την εξέλιξη. Ο Χάνσι δεν έκανε πολλά λάθη. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι των παικτών» είπε. 

Ο Φλικ αντέδρασε, στήριξε τους ποδοσφαιριστές του και, επίσης, δεν στάθηκε καθόλου στις κατηγορίες σε βάρος της Ισπανίας, που ηττήθηκε... επίτηδες από την Ιαπωνία. «Όλα αυτά είναι ανοησίες. Δεν με νοιάζει για τις άλλες ομάδες, εμείς εξαρτιόμασταν μόνο από εμάς. Είναι δικό μας το λάθος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον αποκλεισμό, αλλά δεν θα ψάξω για δικαιολογίες» ήταν τα λόγια του Γερμανού ομοσπονδιακού τεχνικού. 

Και κατόπιν μίλησε για την επόμενη ημέρα. Για το τι πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει, ακόμα κι αν δεν είναι αυτός στον πάγκο. 

«Πιστεύω ότι για το μέλλον του γερμανικού ποδοσφαίρου πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά με την προπόνηση. Για χρόνια μιλούσαμε για τους νέους τερματοφύλακες, τους νέους ακραίους αμυντικούς, αυτό που ήταν πάντα πλεονέκτημα του γερμανικού ποδοσφαίρου ήταν ότι αμυνόμασταν καλά. Χρειαζόμαστε τα βασικά. Η Ισπανία είναι πολύ καλή στην άμυνα και επικεντρώνονται στην προπόνηση των νεαρών παιχτών. Πιστεύω ότι για το μέλον και τα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη νέα γενιά ποδοσφαιριστών».

Η ιστορία πια γράφει ότι για πρώτη φορά, από το 1954, η Γερμανία αποκλείεται στη φάση των ομίών του Μουντιάλ. Κι αυτό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στο Κατάρ. Από σήμερα αυτό είναι το παρελθόν... H ιστορία, όμως, έχει και μέλλον. Και αυτό αρχίζει από σήμερα... 

Η πτώση!