MENU

Το «Μπαλτακιστάν» βρίσκεται στην καθημερινότητα της προπαγάνδας του λιμανιού. Ο Μπένετ δε σταματά να είναι θέμα συζήτησης, πάντα αρνητικής. Οι περίφημες προτάσεις που πήγαν να γίνουν για την επαγγελματική διαιτησία, σκόνταψαν πάνω στην εταιρία του Κλάτενμπεργκ την οποία και δεν εμπιστεύεται καμία σοβαρή ΠΑΕ.

Πρόεδρος της Super League, είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αυτής δηλαδή που σηκώνει σχεδόν όλη τη σκόνη αναφορικά με τη διαιτησία. Φωνάζοντας για την επαγγελματική διαιτησία, για την ΕΠΟ, για τον Μπένετ, για την Κοξένογλου, για τη συννεφιά που φέρνει βροχή και δεν επιτρέπει να χαρούμε τον ήλιο. Μια μόνιμη πόλωση και τοξικότητα.

Στην εποχή του VAR όλα αυτά. Μοναδική πρόταση, η δημιουργία επαγγελματικής διαιτησίας. Όπως τη θέλει ο Κλάτενμπεργκ, με τις ΠΑΕ να πληρώνουν γι’ αυτή μέσω των χρημάτων που «κόπηκαν» απ’ το ποσοστό επί των τηλεοπτικών που παρακρατούσε η ΕΠΟ.

Το Μουντιάλ είναι σε εξέλιξη και η FIFA όπως συνηθίζει σε αυτές τις διοργανώσεις, προχωρά σε καινοτομίες. To 2018 ήταν το VAR που άλλαξε την ποδοσφαιρική ζωή μας. Φέρνοντας περισσότερα παράπονα απ’ την πλευρά του Ολυμπιακού για κάποιο ανεξήγητο λόγο. Στην τρέχουσα διοργάνωση, έχουμε διαπιστώσει το πόσο σημαντικό είναι το ημί-αυτόματο οφσάιντ.

Τεχνολογία με κάμερες που εστιάζουν σε πολλά σημεία του σώματος των παικτών, με αισθητήρες στην μπάλα. Σιγουρεύοντας ουσιαστικά την απόφαση για τις δύσκολες περιπτώσεις των οφσάιντ. Των οριακών φάσεων που λέμε και στην Ελλάδα.

Αλήθεια, η Super League που «καίγεται» και χτυπιέται για το επίπεδο της διαιτησίας, γιατί δεν έχει ήδη προτείνει την είσοδο της συγκεκριμένης τεχνολογίας απ’ την επόμενη σεζόν στο πρωτάθλημά μας; Γιατί δεν έχει πάει ήδη στην ΕΠΟ να ενημερώσει πως οι ΠΑΕ απ’ το ποσοστό που εξοικονόμησαν, θα καλύψουν τα έξοδα για να μηδενιστεί ουσιαστικά η αμφιβολία.

Στους φιλάθλους, στους παίκτες, σε όλους. Το VAR μετρίασε σε τεράστιο βαθμό την αμφιβολία. Έφτασε το ποδόσφαιρο στο σημείο να έχει παράπονα μόνο για το πόσες είναι οι καθυστερήσεις ουσιαστικά. Μετατρέποντας σε γραφικούς τους εμπνευστές.

Το πρόβλημα στη διαιτησία δε θα λυθεί αν ο Κλάτενμπεργκ φτιάξει μια εταιρία που θα μαζέψει τα λεφτά, για να επιλέγει εκείνος τους διαιτητές και να έχει ένα σύστημα αξιολόγησης σύμφωνα με τη δική του λογική. Η επαγγελματική διαιτησία όταν βρεθεί σωστός τρόπος για να γίνει πράξη κι όχι κάτι που επιλέγει το προεδρείο της λίγκας με έναν αμφιβόλου αξιοπιστίας Άγγλο παλαίμαχο ρέφερι, θα απαιτήσει το ημί-αυτόματο οφσάιντ.

Θα απαιτήσει την goal line technology, δηλαδή την αυτόματη ειδοποίηση του διαιτητή μέσω τεχνολογίας, αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή ή όχι. Η σύγχρονη εποχή δίνει στο ποδόσφαιρο το δικαίωμα της λύτρωσης απ’ την τοξικότητα και την αμφισβήτηση.

Μια Super League που χτυπιέται για τη διαιτησία με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο Ολυμπιακός, προξενεί εντύπωση πώς δεν έχει ήδη προχωρήσει σε τέτοιες προτάσεις. Λεφτά εξοικονομήθηκαν απ’ την απόφαση Μαρινάκη για τη μείωση ποσοστού επί των τηλεοπτικών στην ΕΠΟ. Την οποία έκανε τροπολογία ο Αυγενάκης μέσα σε λίγες μέρες.

Γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούνται αυτά για την αγορά της σύγχρονης τεχνολογίας που θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία στο ποδόσφαιρό μας; Εκτός κι αν ο σκοπός τους ήταν αποκλειστικά η δημιουργία της εταιρίας του Κλάτενμπεργκ, για να γίνει η επαγγελματική διαιτησία όπως την γουστάρει ο Ολυμπιακός.

Η ΠΑΕ απ’ το λιμάνι, κάνει τόσο θόρυβο για τη διαιτησία, που ήδη έπρεπε να έχει ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιβάν Σαββίδη πριν κάποια χρόνια. Όταν γνωστοποίησε πως όχι απλά θέλει να μπει το VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά αν χρειαστεί το πληρώνει κιόλας.

Τί πιο φυσιολογικό λοιπόν, να βγει ο Μαρινάκης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και να πει πως πληρώνει για την υπερσύγχρονη τεχνολογία. Προκειμένου η ομάδα που διαρκώς κλαίγεται, να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για τις αποφάσεις.

Διαφορετικά απλά αποδεικνύει αυτό που οι πάντες γνωρίζουν. Φωνάζει επειδή της λείπουν οι παλιές εποχές του σκοταδισμού, φωνάζει επειδή θέλει και τα δικά της δικά της και των άλλων δικά της. Ακόμη κι αν δεν χρειάζεται να πληρώσει ούτε ευρώ, καθώς αρκούν τα χρήματα απ’ τα τηλεοπτικά ποσοστά.

 

Οι προτάσεις που αλλάζουν το ποδόσφαιρο και δεν κάνει η Super League
EVENTS