MENU

Ο Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς από τους πλέον αγαπητούς ξένους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στο πρώτο μισό της δεκαετία του '90 έβαζε «φωτιά» στο Γεντί Κουλέ σκοράροντας αφειδώς με τα χρώματα του ΟΦΗ. Στη συνέχεια φρόντιζε να σκεπάζει το κεφάλι του με τη φανέλα προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού με τον ξέφρενο πανηγυρισμό του.

Το πάθος του ξεχείλιζε στον αγωνιστικό χώρο, απόρροια του εκρηκτικού χαρακτήρα του. Στον ΟΦΗ αγωνίστηκε για τρεις σεζόν, σκοράροντας 24 γκολ σε 65 ματς. Με τους «Ομιλίτες» έφτασε μέχρι τον Γ΄ Γύρο του Κυπέλλου UEFA αποκλείοντας κατά σειρά Σλάβια Πράγας και Ατλέτικο Μαδρίτης.

O Τζουγκάνοβιτς εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί καριέρα προπονητή. Μάλιστα θήτευσε στον Καραϊσκάκη, ενώ για τουλάχιστον 4,5 χρόνια εργάστηκε στην Ινδονησία (Μπορνέο και Σεμαράνγκ). Ως γνώστης του ποδοσφαίρου της ασιατικής χώρας μίλησε στο SDNA για την τραγωδία στο γήπεδο της Αρέμα που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον 52χρονο προπονητή αποκλειστικά υπεύθυνη για τον θάνατο 125 ανθρώπων είναι η αστυνομία.

- Κόουτς φαντάζομαι πως έχεις έχεις έρθει σε επαφή με ανθρώπους του ποδοσφαίρου της χώρας για όσα συνέβησαν εκεί...

«Στην Ινδονησία είναι γνωστό πως οι οπαδοί της Αρέμα είναι λίγο 'θερμόαιμοι' όπως επίσης και των Περσίμπ Μπαντούνγκ και Περσίτζα Τζακάρτα. Να σου πω την αλήθεια, επειδή έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου, μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της πρώην ομάδας μου (PSI Σεμαράνγκ), ο οποίος παράλληλα έχει ρόλο και στην ομοσπονδία, όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση σοκ».

- Ποια είναι η δική σου ερμηνεία για την έκταση που πήρε τούτη η ποδοσφαιρική τραγωδία;

«Κανείς δεν περίμενε να συμβεί αυτή η τραγωδία. Επρόκειτο για ένα ντέρμπι το οποίο έχασε η Αρέμα από την Περσεμπάγια και ακολούθησαν κάποια επεισόδια τα οποία στην αρχή δεν ήταν σοβαρά. Δεν υπήρχαν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις στο γήπεδο με συνέπεια οι αστυνομικοί να πανικοβληθούν και να ενεργήσουν σπασμωδικά εκτοξεύοντας δακρυγόνα στις κερκίδες.

Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν και άλλοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια τους να βγουν έξω από το γήπεδο. Πρόκειται για ένα παλιό στάδιο δίχως πολλές εξόδους με συνέπεια να προκληθεί πανικός. Δεν γίνεται σε ένα γήπεδο με 50.000 οπαδούς να υπάρχουν μόνο 4-5 έξοδοι. Πολύς κόσμος μεταφέρθηκε σε νοσοκομεία με συνέπεια ο αριθμός των νεκρών να μεγαλώνει».



- Από εδώ και πέρα τι γίνεται;

«Η ομοσπονδία έχει αναστείλει ήδη το πρωτάθλημα και περιμένουν να δουν τι αποφάσεις θα ληφθούν. Προσωπικά επειδή ήμουν δύο χρόνια στο Μπορνέο και άλλα 2,5 χρόνια στη Σεμαράνγκ δεν πίστευα ποτέ θα συμβεί ποτέ τέτοια τραγωδία στη χώρα. Δεν θεωρώ πως οι οπαδοί εκεί έχουν τον φανατισμό που βλέπουμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι μεγάλη έκπληξη για μένα.

Πoλλοί ισχυρίζονται πως η αστυνομία δεν έχει μεγάλη εμπειρία για να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις και δεν έπρεπε να κάνει ρίψη δακρυγόνων στις κερκίδες. Με όσους έχω μιλήσει θεωρούν πως η αστυνομία φέρει την ευθύνη για το τραγικό συμβάν».

- Από την δική σου εμπειρία στην Ινδονησία τι εντυπώσεις έχεις αποκομίσει για τους οπαδούς στη χώρα;

«Στην Ινδονησία τα περισσότερα γήπεδα έχουν χωρητικότητα πάνω από 40.000 θέσεις και είναι πάντα γεμάτα. Οι άνθρωποι λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Σκέψου ακόμα και στις προπονήσεις στη Σεμαράνγκ συγκεντρώναμε 6.000-7.000 κόσμο!


Ήταν μια στιγμή ολιγωρίας όπου φάνηκε η απειρία της αστυνομίας. Δυστυχώς αυτό το γεγονός κόστισε δεκάδες ζωές. Το συμβόλαιο μου έληξε τον περασμένο Ιούνιο και περιμένω προτάσεις και από την Ελλάδα, όχι όμως όπως την τελευταία φορά όπου ο σύλλογος στον οποίο εργάστηκα (σ.σ.: Καραϊσκάκης) δεν ανταποκρινόταν στις δικές μου απαιτήσεις».

Τζουγκάνοβιτς στο SDNA: «Όλοι μου λένε πως για την τραγωδία ευθύνεται η αστυνομία, δεν έπρεπε να ρίχνουν δακρυγόνα στις εξέδρες»