MENU

Ανείπωτη τραγωδία και σκηνές Αποκάλυψης έλαβαν χώρα μετά το τέλος του μεγάλου ινδονησιακού ντέρμπι ανάμεσα στην Αρέμα και την Περσέμπαγια με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν με 3-2.

Στο γήπεδο βρίσκονταν για λόγους ασφαλείας μόνο οπαδοί των γηπεδούχων, ωστόσο το κακό δεν άργησε να συμβεί, αφού λόγω της μεγάλης απογοήτευσης τους από την ήττα, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με συνέπεια εκατοντάδες οπαδοί να ποδοπατηθούν τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και στις εξέδρες.

Ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών έχει ανέλθει στους 174 και ουδείς γνωρίζει μέχρι που θα φτάσει.

Ο δημοσιογράφους του MNC Ιndonesia (από τα κορυφαία media group της χώρας), Κουαντιλίμπα Αλ-Φαράμπι μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην πατρίδα του, μετά το σοκαριστικό συμβάν που οδήγησε σε εκατόμβη νεκρών...

- Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια; Είναι αλήθεια πως στο γήπεδο βρίσκονταν μόνο οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας (Αρέμα);

«Σωστά. Στο γήπεδο υπήρχαν μόνο οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας, της Αρέμα. Τους αποκαλούν Αρεμάνια.

H αστυνομία είχε προηγουμένως διατάξει τους οπαδούς της Περσεμπάγια, γνωστοί και ως Μπονέκ να μην πάνε στο γήπεδο.

Έλαβαν αυτή την απόφαση, αφού λόγω της μεγάλης αντιπαλότητας των δύο ομάδων, η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια τους.

Οι γηπεδούχοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την ήττα της ομάδας τους (2-3) και εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει αλλά οι οπαδοί αυξάνονταν διαρκώς.

Στη συνέχεια η αστυνομία αποφάσισε να ρίξει δακρυγόνα σε πολλά σημεία στις κερκίδες, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA.

Κάποιοι από τους πανικόβλητους οπαδούς στις εξέδρες προσπάθησαν να βγουν γρήγορα από το γήπεδο, αλλά λόγω της στενής και μικρής πρόσβασης που υπήρχε άρχισαν να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο με συνέπεια να ποδοπατηθούν και να χάσουν την ανάσα τους».

- Μέχρι αυτή την ώρα ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών έχει φτάσει στους 174. Ανησυχείς πως ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος;

«Ασφαλώς και ανησυχώ γιατί ως τώρα υπάρχει σύγχυση για τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι νεκροί είναι 130, ενώ από τις τοπικές αρχές γίνεται λόγος για 174 ανθρώπινες απώλειες. Ο αριθμός ολοένα και ανεβαίνει».

- Πως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα;

«Είναι το κυρίαρχο θέμα στη χώρα και στα media. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο διέταξε τον αρχηγό της Αστυνομίας στην Ινδονησία να προχωρήσει σε έρευνα για τα αίτια τούτης της τραγωδίας. Επίσης διέταξε την αρμόδια αρχή του πρωταθλήματος να προχωρήσει σε αναστολή των αγώνων».

- Ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για τούτη την εκατόμβη νεκρών που έχει συγκλονίσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο και όχι μόνο;

«Θεωρώ πως η ομοσπονδία (PSSI) φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την ποδοσφαιρική τραγωδία στη χώρα μας, αλλά ασφαλώς και η Λίγκα (PT Liga Indonesia Baru (LIB).

- Οι οπαδοί της Αρέμα είχαν αναμιχθεί στο παρελθόν σε επεισόδια;

«Η Αρέμα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους πυρήνες οπαδών στην Ινδονησία. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες όπως οι Περσέμπαγια, Πέρσιμπ και Περσίγια.

Το γεγονός πως η ομάδα τους ηττήθηκε στην έδρα της από την Περσέμπαγια που είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της, είχε ως συνέπεια να πληγεί το γόητρο τους και να αντιδράσουν.

Η Αρέμα λόγω της αγωνιστικής της αστάθειας βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας. Όλα αυτά προκάλεσαν απογοήτευση στους οπαδούς της. Ζητώ από όλους τους ποδοσφαιρόφιλους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν ώστε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο και να μην δούμε ξανά τόσο φρικτές εικόνες».

 

Ινδονήσιος ρεπόρτερ στο SDNA: «Μόνο οπαδοί της Αρέμα στο γήπεδο, έπεφταν παντού δακρυγόνα, ποδοπατήθηκαν δεκάδες άνθρωποι»