MENU

Απίστευτο. Μοναδικό. Ανεπανάληπτο. Δεν μπορούσα να πιστέψω, πως θα έφτανε αυτή η στιγμή για την ΑΕΚ. Δεν μπορούσα να φανταστώ, πως θα ερχόταν η βραδιά, που θα ξεδιπλώνονταν όλο αυτό το μεγαλείο. Η ΑΕΚ ένωσε την ιστορία της Ελλάδας. Θυμήθηκε όλες τις αλησμόνητες πατρίδες, γεφύρωσε το χθες με το σήμερα και έδειξε το δρόμο για το αύριο. Η ΑΕΚ έζησε ένα όνειρο που έγινε αληθινό και πλέον βιώνει το μύθο της. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς τα συναισθήματα όσων βρέθηκαν στα Φιλαδέλφεια με το σώμα ή την ψυχή, αν δεν έχει ανοιχτή την καρδιά.

Ο Μελισσανίδης βουρκωμένος είπε πως η ΑΕΚ το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε ξανά. Δεν ξέρω αν η ιστορία ενός κοινωνικού φαινομένου όπως είναι η ΑΕΚ, μπορεί να έχει αρχή, μέση και τέλος. Ξέρω, πως η ΑΕΚ επέστρεψε στο σπίτι της. Βρήκε το ναό της, μπήκε ξανά μέσα στο κάστρο της. Και όσα θα κάνει από εδώ και πέρα, θα είναι τόσο διαφορετικά που δεν θα μπορούν να συγκριθούν με το παρελθόν. Η ΑΕΚ έκανε εκατομμύρια ανθρώπων να γελούν ή να κλαίνε από χαρά. Αυτό είναι μοναδικό.

Ξανά στα Φιλαδέλφεια

Το έβλεπε κάποιος τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μπορούσε να αισθανθεί τις δονήσεις, την τρέλα, την προσμονή γι’ αυτό που ερχόταν. Μετά από καιρό, άκουγα και έβλεπα ανθρώπους να γράφουν πως δεν μπορούν να περιμένουν. Πέρασαν πολλά δύο δεκαετίες. Πέρασαν πολλά και κάποιοι έχασαν την πίστη τους. Εκτός από εκείνους που ήξεραν, πως ο τελικός προορισμός θα ήταν όλο αυτό το μαγικό που υπήρξε το βράδυ της Παρασκευής. Είναι απίστευτο, αλλά πλέον είναι απόλυτα πραγματικό.

Ο κόσμος ξεχύθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εβλεπες φάτσες γελαστές, τραγούδια και φωνές. Εβλεπες έναν κόσμο που δεν πήγαινε για να δει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά ήθελε να σπεύσει γρήγορα και να ανοίξει την πόρτα ξανά στο σπιτικό του. Δεν μπορείς να το κατανοήσεις ενδεχομένως, εάν δεν έχεις νιώσει στο πετσί του την προσφυγιά. Η ΑΕΚ είναι εδώ. Οσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, είναι το καταφύγιο όλου του προσφυγικού ελληνισμού. Πολίτες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, όλοι εδώ. Γύρω από την ΑΕΚ, ξανά στα Φιλαδέλφεια.

«Ζήτω η ΑΕΚ»

Τι σημαίνει αυτό για την ΑΕΚ, δεν μπορεί να το αποτυπώσει κανείς ακόμα με βεβαιότητα. Πόσο θα αλλάξει τη δυναμική της ομάδας, εάν θα κάνει τους αντιπάλους να χάνουν από τη… Δεκελείας. Αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, πως άλλαξε ήδη την ψυχή των Ενωσιτών. Ενιωσαν ξανά, κάτι που είχαν ξεχάσει στο απαίσιο ΟΑΚΑ, αλλά και στα γήπεδα της Αττικής που κατά καιρούς φιλοξενήθηκε η ΑΕΚ. Να είσαι ξανά στο δικό σου χώρο, να βλέπεις φίλους και γνωστούς που δεν είχες δει για καιρό. Που είχαν χαθεί στη λήθη του χρόνου.

Μου άρεσε πολύ που ο Μελισσανίδης ακούμπησε στην ιστορία. Που είπε για τον Σπανούδη, τους αδερφούς Ιωνά, τον Δημόπουλο. Τους «πατριάρχες» Γκούμα και Μπάρλο. Αλλά να σας πω την αλήθεια, ήταν συγκλονιστικό το κάλεσμα προς κάθε φίλο της ΑΕΚ να φωνάξει αυτό που κάποιες φορές ξεχνάμε: «Ζήτω η ΑΕΚ». Όπως είχε φωνάξει σε εκείνο το μυθικό ηχητικό έπειτα από μια από τις ευρωπαϊκές προκρίσεις της μυθικής ομάδας του, ο Λουκάς Μπάρλος. Ζήτω η ΑΕΚ, τόσο απλά, τόσο δυνατά.

Η ΑΕΚ έφυγε μπροστά. Είναι η ομάδα που βίωσε δύο φορές την προσφυγιά. Είναι η ομάδα που έχει περάσει τα πάνδεινα, ακόμα και στην τρέχουσα περίοδο, για να τη σταματήσουν και να της δημιουργήσουν εμπόδια. Αλλά είναι η ομάδα που χαλυβδώνεται μέσα από τις δυσκολίες. Παίρνει δύναμη από όσα την πληγώνουν και βγαίνει πιο δυνατή. Οσα έγιναν είναι μόνο η αρχή. Τα καλύτερα είναι μπροστά. Οσο η ΑΕΚ είναι ενωμένη, όσο μπορεί να παίρνει δύναμη από αυτό, τότε δεν έχει να τρομάξει απέναντι σε κανέναν.

Μόνο ο Μελισσανίδης μπορούσε

Ο Μελισσανίδης πέτυχε αυτό που φάνταζε απίθανο. Κατάφερε να πετύχει το ανυπέρβλητο, να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Εάν δεν είχε τόση επιμονή, εάν δεν είχε τόσο πάθος και δεν πίστευε στο όραμα του, τότε δεν θα γινόταν τίποτα από όλα αυτά που ζήσαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ θα συνέχιζε να ζει τη προσφυγιά, η ΑΕΚ θα έμενε πάντα στα ρηχά, παίζοντας με χάντικαπ έναντι των αντιπάλων της. Είναι δεδομένο, ότι η ιστορία θα αποδώσει στον «τίγρη» όσα του αξίζουν γι’ αυτό το έργο ζωής. Και όσα συνέβησαν στο γήπεδο με την αποθέωση από 32.000 φίλους της ΑΕΚ, είναι απλά ένα πρώτο δείγμα.

Το είπε ξανά και εκείνος άλλωστε. Η κατασκευή του νέου γηπέδου είναι η μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας για την ΑΕΚ του μέλλοντος. Ένας οργανισμός που δεν θα έχει ανάγκη κανέναν, παρά μόνο τον κόσμο της, να τη στηρίζει και να την οδηγεί. Γι’ αυτό σας λέω, ακόμα δεν μπορούμε καν να εκτιμήσουμε πόσο θα αλλάξει τη ζωή της ΑΕΚ το γήπεδο. Μόνο να απολαμβάνουμε τις στιγμές και να βλέπουμε ξανά την ΑΕΚ να ανοίγει το δρόμο για το ελληνικό ποδόσφαιρο με ένα γήπεδο κόσμημα.

Ονειρο αληθινό, η ΑΕΚ ζει το μύθο της
EVENTS