MENU

Ο Αϊνστάιν είχε πει πως δύο πράγματα είναι άπειρα, η ανθρώπινη ηλιθιότητα και το σύμπαν. Χωρίς να είναι τόσο σίγουρος για το δεύτερο. Τυχερός ήταν επειδή έζησε σε μια εποχή που δεν πρόλαβε την προπαγάνδα εξυπηρέτησης συμφερόντων Ολυμπιακού. Η οποία και ποτέ δεν έβαλε όρια στο παραμικρό.

Είναι χαζό να νομίζει κανείς πως θα το έκανε για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Εκεί όπου εμπλέκεται η ΕΠΟ, οπότε είναι στην πρώτη γραμμή λάσπης. Ποια εθνικά χρώματα, ποια Ελλάδα, ποιος Εθνικός ύμνος. Λεπτομέρειες για την προπαγανδιστική λάβα που τα κάνει όλα στάχτη μπροστά στο συμφέρον-επικοινωνιακό και οικονομικό-της τωρινής μορφής της ομάδας του λιμανιού.

Η Εθνική ανδρών ξέραμε απ’ τις αρχές του καλοκαιριού πως τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της. Ανέβηκε στη League B, είχε μόνο νίκες. Ήρθε η ήττα στην Κύπρο. Κανείς δε χαίρεται με το άσχημο αποτέλεσμα, κανείς δε δικαιολόγησε το παραμικρό. Απλά τα δεδομένα είναι γνωστά.

Σε όλους πλην τον προπαγανδιστών που φάνηκε πόσο έψαχναν την ευκαιρία. Πόσο περίμεναν την ήττα, την αποτυχία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Δεν τους «έκατσε» όταν υπήρχε ακόμη βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά δεν άφησαν αυτή τη… λεπτομέρεια να τους χαλάσει το ανθελληνικό ρεσιτάλ για το καλό του ερυθρού και του λευκού.

Έκαναν λοιπόν… επίθεση, σε όποιον τόλμησε να αναφέρει ως «αδιάφορη» την ήττα της Εθνικής στην Κύπρο. Γιατί; Επειδή επί Σαρρή και Γκιρτζίκη δεν χαρακτηρίζονταν «αδιάφορες» οι ήττες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Τότε που οι αποκλεισμοί έγιναν συνήθεια, τότε που γονατίζαμε μπροστά στα Νησιά Φαρόε, ενώ ο Σαρρής που έκανε την αρχή, παρέλαβε μια Εθνική με τον Σάντος στον πάγκο, με διαρκείς συμμετοχές σε Euro και Παγκόσμια Κύπελλα. Όχι το… σκορποχώρι που άφησαν στο πέρασμά τους οι θητείες Σαρρή και Γκιρτζίκη.

Το παραλήρημα της προπαγάνδας, δεν σταμάτησε εκεί. Έγινε και καταμέτρηση των παιδιών που κλήθηκαν στην Ελπίδων και τη Νέων. 15 συνολικά τα παιδιά που προέρχονται απ’ τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ. Αυτά δηλαδή που εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, έχουν δείξει την ανωτερότητά τους. Λεπτομέρεια για την προπαγάνδα.

Στο μεταξύ η Ελπίδων νίκησε σε φιλικό την Πολωνία εκτός έδρας, ενώ η Νέων νίκησε Ελβετία και Ανδόρρα στον προκριματικό της όμιλο. Έχει καμία σημασία; Η καταμέτρηση έδειξε πολλά παιδιά του ΠΑΟΚ, οπότε βρέθηκε λόγος για ανθελληνικό παραλήρημα.

Που; Σε παιδιά. Την ίδια ώρα που τον περασμένο Μάρτιο όποιος τολμούσε να μιλήσει για την κατάκτηση του τίτλου απ’ την Κ15 του Ολυμπιακού λόγω ενός πέναλτι 2 μέτρα έξω απ’ την περιοχή, τον… λιθοβολούσαν επειδή «τολμάτε να τα βάλετε με παιδιά». Παρότι κανείς δεν έλεγε κουβέντα για τα παιδιά.

Τώρα όμως είναι… αποπαίδια αυτά που καλούνται στα κλιμάκια της Εθνικής ομάδας. Γιατί δεν έχουν το «προνόμιο» να σχετίζονται με τον Ολυμπιακό. Γιατί στην πλειοψηφία τους προέρχονται απ’ την ακαδημία του ΠΑΟΚ.

Τρέμουμε στην ιδέα τι θα συμβεί αν η Εθνική ανδρών κληθεί να παίξει τη συμμετοχή της στο επόμενο Euro, μέσω αγώνων μπαράζ όπου είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Μας σηκώνεται η τρίχα για το τι θα διαβάσουμε.

 

Η προπαγάνδα σε παραλήρημα κατά των Εθνικών ομάδων
EVENTS