MENU

Ο Αλμέιδα το καλοκαίρι είχε ενεργό ρόλο στα μεταγραφικά μαζί με τους υπεύθυνους του αγωνιστικού σχεδιασμού της ΑΕΚ, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος. Και έμεινε ικανοποιημένος από τις προσθήκες. Όσο για τον σχηματισμό με τριάδα στην άμυνα, στον οποίο έδωσε έμφαση στην προετοιμασία, ήταν κάτι που είχε να κάνει με τους διαθέσιμους στόπερ που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή και όχι μόνο, ενώ συμπλήρωσε πως η χρησιμοποίηση του Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή σχετίζεται με τη φιλοσοφία του ως προπονητή θεωρώντας πως ο 25χρονος μεσοεπιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έχει πολλά να δώσει.

- Όταν είχες συμφωνήσει πλέον με την ΑΕΚ, παρακολουθώντας έπειτα την ομάδα, είχες κατασταλάξει ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες που ήθελες να αλλάξεις σε σχέση με ό,τι είχες δει από την προηγούμενη χρονιά;

«Σε μια ομάδα όταν δεν έχει μια καλή αγωνιστική περίοδο και μέσα σε ένα χρόνο έχουν αλλάξει τρεις προπονητές, είναι προφανές ότι χρειάζονται αλλαγές. Αυτό δημιουργεί νέες προσδοκίες. Για πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι ο κόσμος της, για να υπάρχει ένας διαφορετικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, αλλά για μένα υπάρχει και το ρίσκο. Όταν φέρνεις πολλούς παίκτες, τότε χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής. Έχουμε δουλέψει σε συνεργασία με τη διοίκηση σε σχέση με όλα τα παιδιά που έχουν έρθει. Μου πρότειναν μια ποσότητα ποδοσφαιριστών, εγώ είδα πάρα πολλούς, σε κάποιους είπα ναι σε κάποιους είπα όχι».

- Μιλώντας για τα μεταγραφικά, η ΑΕΚ επέλεξε να προχωρήσει με τους δύο παίκτες που είχε από πέρυσι στη θέση του αριστερού μπακ, ενώ επίσης δεν απέκτησε αριστερό στόπερ. Ήσουν αρνητικός στην προοπτική να έρθει κάτι άλλο;

«Ήρθαν δύο κεντρικοί αμυντικοί. Ο Βίντα και ο Μουκουντί. Αριστερούς μπακ είχαμε τρεις. Έφυγε ο Μιτάι και έχω τον Χατζισαφί και τον Μοχαμαντί. Έχουμε δύο παίκτες σε αυτή τη θέση. Φυσικά και είμαι ικανοποιημένος».

- Επειδή το ρωτάει πολύς κόσμος. Στην προετοιμασία η ομάδα δούλεψε σταθερά με τριάδα στην άμυνα, αλλά μετά τον Βόλο ο σχηματισμός άλλαξε σε τετράδα. Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση; Ήταν κάτι που είχες δει από πέρυσι, αλλά δεν είχες τις κατάλληλες επιλογές;

«Όταν δουλέψαμε με τρεις ήταν πριν έρθουν οι δύο στόπερ. Είχε να κάνει με την ταχύτητα, επίσης είχε να κάνει με το θέμα του ρίσκου που θέλουμε και ακόμη ήξερα ότι με τρεις θα είχα περισσότερες επιλογές στο κέντρο του γηπέδου με καλή τεχνική. Τι καταφέραμε με αυτό το σύστημα; Ο αντίπαλος να φτάνει λίγες φορές στην περιοχή μας, να καλύψουμε κάποια χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα και να έχουμε μεγαλύτερη ένταση. Αλλά με αυτό το σύστημα ήξερα ότι θα μας λείπανε επιθετικές ενέργειες. Με τέσσερις πίσω το έχω κάνει πολλές φορές. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δεν παίξαμε με τετράδα, αλλά το κάναμε στις προπονήσεις. Με τέσσερις στην άμυνα μπορώ να φτάσω με διαφορετικό τρόπο στην αντίπαλη περιοχή. Από τότε που ήρθε ο Βίντα, άλλαξε και το σύστημα και από εκεί και πέρα παίζουμε με δύο φυσικά μπακ. Αλλά δεν κλειδώνω το μυαλό μου σε ένα σύστημα. Ένας παίκτης θα πρέπει να είναι ικανός για κάθε αλλαγή γιατί το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι εκπλήξεων και στρατηγικής. Δεν μπορείς να επαναλαμβάνεις συνέχεια το ίδιο γιατί κάποια στιγμή θα σε καταλάβουν και θα είσαι προβλέψιμος. Θα είναι ένα αυτοματοποιημένο ποδόσφαιρο από την αντίθετη άποψη. Θα είναι σαν να παίζεις playstation».

- Η ΑΕΚ είναι πρώτη σε τελικές προσπάθειες, αλλά υστερεί στο ένας εναντίον ενός και στην προσωπική ενέργεια σύμφωνα με τα στατιστικά. Αυτό διορθώνεται μέσα από την καθημερινότητα ή είναι κάτι που απαιτεί άλλα χαρακτηριστικά;

«Εμείς, όπως έχετε δει, δουλεύουμε πάρα πολύ στο ένας εναντίον ενός. Μετά έχει να κάνει με τα ατομικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη γνώμη μου. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι μια δουλειά που αφορά την ομάδα. Αλλά για την ώρα έχουμε διαφορά σε σχέση με την κατοχή απέναντι στους αντιπάλους. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στα αποτελέσματα που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά στο τελευταίο ματς η ομάδα άρχισε να δείχνει κάποια πράγματα. Μπορεί να είναι λόγω των χαρακτηριστικών ή των διαφορετικών θέσεων που έπαιξαν κάποιοι παίκτες. Κι εγώ αρχίζω να ανακαλύπτω κάποια πράγματα μέσα στην ομάδα».

- Αυτό που έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση στον κόσμο είναι η ένταση και η ενέργεια που βγάζει η ομάδα, δείγμα της καλής προετοιμασίας που έχει γίνει το καλοκαίρι. Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί αυτή η ένταση σε όλη τη διάρκεια της σεζόν; Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τη διακοπή για το Μουντιάλ καθώς μιλάμε για μια περίεργη και διαφορετική σεζόν σε σχέση με τις προηγούμενες.

«Η ιδέα είναι η ένταση να ανεβαίνει ή τουλάχιστον να τη διατηρήσουμε. Θα είναι μια διαφορετική χρονιά γιατί φέτος υπάρχει και το Μουντιάλ σε μια περίοδο που ποτέ δεν παιζόταν. Θα προσπαθήσουμε να επαναπρογραμματίσουμε τα πάντα. Πιστεύω πως δεν θα είναι πολύ νορμάλ η κατάσταση γιατί λόγω του Μουντιάλ θα υπάρχουν ταξίδια, ο κόσμος θα βλέπει το Παγκόσμιο Κύπελλο και νομίζω πως το επίπεδο θα πέσει από πλευράς φυσικής κατάστασης. Θα πρέπει να δούμε πως θα επιστρέψουν οι παίκτες που θα πάνε στο Μουντιάλ. Επίσης παίκτες που θα τους απομένουν έξι μήνες στο συμβόλαιο, θα πρέπει να δούμε πως θα το πάρουν, υπάρχουν λοιπόν πολλά πράγματα που θα επηρεάσουν. Συνεπώς εμείς θα πρέπει να δούμε πως θα διατηρήσουμε τη συγκέντρωση για να μπορέσει η ομάδα να έχει την ίδια ένταση όχι μόνο ατομικά, αλλά σαν γκρουπ».

Διαβάστε επίσης:

Ματίας Αλμέιδα: «Μακάρι να έπαιζα και εγώ για... τρία λεπτά!»

Συνέντευξη Αλμέιδα: «Γι' αυτό δουλέψαμε στην προετοιμασία με τρεις στόπερ»