MENU

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, δεδομένου ότι πρόκειται για θέση - κλειδί με πολύ μεγάλες αρμοδιότητες, ενώ το πρόσωπο που την κατέχει λογοδοτεί και βρίσκεται υπό την εποπτεία μόνο του πρόεδρου.

Γι' αυτό το καταστατικό της ΕΠΟ προβλέπει ότι ο πρόεδρος, εν προκειμένω ο Τάκης Μπαλτάκος, θα είναι αυτός που θα προτείνει στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής τον υποψήφιο εκτελεστικό διευθυντή. Είναι ο στενότερος συνεργάτης του προέδρου στην καθημερινότητα της ομοσπονδίας και επομένως θα πρέπει η σχέση που θα έχει μαζί του να είναι προπάντων σχέση που να βασίζεται στις ικανότητες, την εμπιστοσύνη και την αγαστή συνεργασία. Οτιδήποτε λιγότερο θα ναρκοθετεί την ίδια την ΕΠΟ και την προσπάθεια που (πρέπει να) κάνει για να εκσυγχρονιστεί και να αποβάλει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Λόγω της κρισιμότητας της θέσης του εκτελεστικού διευθυντή, υπήξε τον περασμένο Φεβρουάριο παρέμβαση των FIFA/UEFA, οι οποίες σε επιστολή προς την ΕΠΟ, συνέστησαν ότι για την επιλογή του νέου εκτελεστικού διευθυντή "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα πρέπει να εισηγηθεί το άτομο που θα οριστεί, η δε επιλογή θα πρέπει να βασιστεί σε μια ανοιχτή και διεθνή διαγωνιστική διαδικασία. Παρόμοια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί για τον ορισμό του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή καθώς και του Τεχνικού Διευθυντή
καθώς τα τρία παραπάνω στελέχη θα είναι οι στενότεροι διοικητικοί συνεργάτες του
Προέδρου."

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής ο Τ. Μπαλτάκος ζήτησε τη γνώμη των συμβούλων. Αυτοί που πήραν το λόγο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Άλλοι τάχθηκαν υπέρ του διεθνούς διαγωνισμού κι άλλοι υπέρ του να απευθυνθούν σε Έλληνες. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση.

Όσο για τον Φιλιππούση, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ επειδή του "χρεώνεται" η υπεράσπιση της Κοζάνης στην προσφυγή που έκανε στο Διαιτητικό Δικαστήριο εναντίον της ΕΠΟ, από τον δικηγόρο και κουμπάρο του Σπύρο Κλαδά, ο οποίος είχε παράλληλα αναλάβει και υποθέσεις της ΕΠΟ αλλά και στελεχών της (Φιλιππούσης, Μπάρτζης, Σαράκης).

Αυτό αποτέλει την κορυφή του παγόβουνου. Στους 17 μήνες που διευθύνει την ΕΠΟ από τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα / διευθυντή, πολλές άλλες αποφάσεις του προκάλεσαν ακόμα και τη δημόσια διαφοροποίηση από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν με πρόσωπο που κατείχε το συγκεκριμένο αξίωμα.

Στις 14/11/2021 μιλώντας στο focus fm o A' Aντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Αστ. Αντωνίου, είχε δηλώσει: "Το οργανόγραμμα είναι επιλογή του εκτελεστικού γραμματεά. Για πολλούς όπως και για μένα είναι απόφαση που θα έπρεπε να πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή."

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29/11/2021 ο εκτελών χρέη προέδρου, Π. Δημητρίου, είχε πει μιλώντας στη "Δίκη στο Open": "Για το οργανόγραμμα θεωρώ ότι είναι μια εσωτερική διαδικασία της Ομοσπονδίας. Πιστεύω ότι ο εκτελεστικός έκανε λάθος εκεί."

Το Φεβρουάριο του 2022 το τότε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Δ. Κουπτσίδης, δήλωσε στον Σπορ fm: "Θα ζητήσω εξηγήσεις από τον εκτελεστικό γραμματέα της ΕΠΟ Ιάκωβο Φιλιππούση, ο οποίος όφειλε να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της επιστολής της UEFA, αλλά και για την απαντητική επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας".

Ο Φιλιππούσης ήταν αυτός που είχε εισηγηθεί να μείνουν εκτός των δερμάτινων καθισμάτων στο τελικού κυπέλλου Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ, οι πρόεδροι των Ενώσεων. "Υπήρχαν διάφοροι στα δερμάτινα καθίσματα. Είναι χωρίς λογική αυτά που έγιναν. Δεν είπαμε να μην έρχονται οι υπουργοί, αλλά τους βλέπαμε μαζί με τα παιδιά τους και τρεις - τέσσερις φίλους των παιδιών τους", είχε δηλώσει στην ΕΡΑ Σπορ ο πρόεδρος της ΕΠΣ Άρτας, Αθ. Τρομπούκης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεία του για την αντιμετώπιση που είχαν οι πρόεδροι των ΕΠΣ.

Την υπογραφή και την έγκριση του Φιλιππούση έχει ο προϋπολογισμός του 2023, στον οποίο για πρώτη φορά δεν προβλέπεται τακτική επιχορήγηση για τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Επίσης για πρώτη φορά δεν προβλέπονται χρήματα για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, και για τα πρωταθλήματα προεπιλογής Κ-15, Κ-17. Όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της 1ης Ιουνίου, ο Φιλιππούσης απάντησε δια της σιωπής...
 
Η πρώτη υπηρεσιακή εγκύκλιος του Φιλιππούση, ως εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, ηταν λίγες ημέρες μετά τον ορισμό του. Στόχος του ήταν να κάνει αλλαγές στη νευραλγική Διεύθυνση Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτών επέστρεψε το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που είχαν αφαιρεθεί από τη διοίκηση Γραμμένου, σε υπάλληλο καταδικασμένο για την "υπόθεση Travel Plan"! 

"Η εν λόγω απόφαση/ εγκύκλιός σας είναι προδήλως παράνομη και εκ τούτου άκυρη και μη δεσμευτική για την ΕΠΟ...", του είχε αναφέρει εγγράφως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αλλά και η συμπεριφορά του προς υπαλλήλους της ΕΠΟ έχει δημιουργήσει και δημιουργεί προβλήματα στην ομοσπονδία. Κάποιοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και στην επιθεώρηση εργασίας για δυσμενή μεταβολή, ενώ δύο απ' αυτούς που επί των ημερών του απολύθηκαν έχουν κάνει αγωγές κατά της ΕΠΟ και σε πρώτο βαθμό έχουν δικαιωθεί... 
Κι αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα έργα και τις ημέρες του Φιλιππούση στην ΕΠΟ...

Διαγωνισμός στην ΕΠΟ για την θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή - Ολοκληρώνεται η θητεία του Φιλιππούση
EVENTS