MENU

Το 1966 η Αγγλία ήταν η οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και η χώρα που έμελλε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο εντός έδρας. Πριν, βέβαια, σηκώσει το τρόπαιο ο Μπόμπι Μουρ, το είχε κρατήσει στα χέρια της η Ελισάβετ καθώς ήταν αυτή που το παρέδωσε στον εμβληματικό αρχηγό των «λιονταριών». Ήταν τότε που οι Άγγλοι επικράτησαν με 4-2 στον τελικό της Δυτικής Γερμανίας με highlight το γκολ που πέτυχε ο Τζεφ Χαρστ για το οποίο ακόμα υπάρχει έριδα για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή. 

Τριάντα χρόνια μετά, οι Άγγλοι ανέλαβαν την διοργάνωση του EURO και η βασίλισσα ήταν ξανά παρούσα στον τελικό, παρά το γεγονός ότι η εθνική ομάδα της χώρας είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από τη Γερμανία. Η «νάσιοναλμανσαφτ» επικράτησε με 2-1 της Τσεχίας και η Ελισάβετ παρέδωσε το τρόπαιο στον Γιούργκεν Κλίνσμαν για να αρχίσουν οι πανηγυρισμοί των Γερμανών στο «Γουέμπλεϊ». 

Τον Ιούνιο του 2021, περίπου 24 ώρες πριν από την πρώτη σέντρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Ελισάβετ έκανε ξανά το… καθήκον της στέλνοντας επιστολή στον ομοσπονδιακό τεχνικό της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

«Κύριε Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ,

Πριν από 55 χρόνια είχα την τύχη να απονείμω το τρόπαιο του Μουντιάλ στον Μπόμπι Μουρ και να διαπιστώσω τι σήμαινε για τους παίκτες, τους προπονητές και το βοηθητικό προσωπικό, το να φτάσουν στον τελικό και να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Θέλω να στείλω τα δικά μου συγχαρητήρια και της οικογένειάς μου, σε όλους σας που φτάσατε στον τελικό. Να στείλω τις ευχές μου για τον τελικό, ελπίζοντας ότι η ιστορία θα καταγράψει όχι μόνο την επιτυχία σας, αλλά και το πνεύμα, την αφοσίωση και την τιμή, αξίες με τις οποίες ανυψώσατε τους εαυτούς σας». 

Τι ομάδα ήταν η βασίλισσα; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, από την δεκαετία του 1960 υποστήριζε την Γουεστ Χαμ. Το είχε εκμυστηρευτεί τα πρώτα χρόνια μετά τη στέψη της σε κουβέντα που είχε με μέλος του υπηρετικού προσωπικού, όταν αυτό της μίλησε για την αγάπη του προς τη Μίλγουολ. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι… συμπαθούσε και την Τότεναμ, αλλά και την Άρσεναλ καθώς φερόταν να έχει εντυπωσιαστεί μετά τη γνωριμία της με τον Αρσέν Βενγκέρ και τον Σεσκ Φάμπρεγας το 2007 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Αγγλίας! O Iσπανός άσος, μάλιστα, υποστηρίζει πως η βασίλισσα εκμυστηρεύτηκε στον ίδιο, κατά την επίσκεψή τους για απογευματινό τσάι, στο παλάτι ότι υποστηρίζει τους «κανονιέρηδες».  «Ήταν φανταστική εμπειρία. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την υποδοχή που μας επεφύλαξε η βασίλισσα» είχε πει τότε εντυπωσιασμένος ο Τιερί Ανρί. 

Δημόσια, βέβαια, η ίδια δεν μίλησε ποτέ για την αγαπημένη ομάδα της, ενώ τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της βρισκόταν αρκετές φορές στους τελικούς του κυπέλλου Αγγλίας καθώς ήταν αυτή που παρέδιδε το τρόπαιο στους νικητές. Ήταν αρκετοί και οι ποδοσφαιριστές (και όχι μόνο) που έδωσε τον τίτλο του «σερ» σε σπουδαίες προσωπικότητες: από τον Μπόμπι Μουρ και τον Μπόμπι Ρόμπσον ως τον Άλεξ Φέργκιουσον και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. 

Και, βέβαια, η Ελισάβετ συνεχάρη με ένα θερμό μήνυμα την εθνική ομάδα γυναικών της Αγγλίας που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης πριν από μερικές εβδομάδες. «Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για ολόκληρη την ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού υποστήριξής σας. Τα πρωταθλήματα και η απόδοσή σας σ’ αυτά έχουν κερδίσει δικαίως επαίνους. Ωστόσο, η επιτυχία σας ξεπερνά πολύ το τρόπαιο που τόσο άξια κερδίσατε. Όλοι έχετε δώσει ένα παράδειγμα που θα αποτελέσει έμπνευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες σήμερα και για τις μελλοντικές γενιές Ελπίζω να είστε τόσο περήφανες για τον αντίκτυπο που έχετε». Η ίδια δεν ήταν παρούσα στον τελικό, αλλά ο εγγονός της, πρίγκιπας Γουίλιαμ, εκπροσώπησε τη βασιλική οικογένεια. 

Η Ελισάβετ αγαπούσε, επίσης, την ιππασία και το κρίκετ, αλλά μάλλον δεν… τρελαινόταν για το τένις καθώς μόλις τέσσερις φορές παρακολούθησε από κοντά αγώνες στο Γουίμπλετον, το 1957, το 1962, το 1977 και τελευταία το 2010 για να δει αγώνα του Άντι Μάρεϊ με τον Φινλανδό Γιάρκο Νέιμινεν.


 

Η οπαδός της Γουέστ Χαμ (ή μήπως της Άρσεναλ;) που… σήκωσε Μουντιάλ και δεν τρελαινόταν για το τένις (pics, vids)