MENU

Οι ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, ΠΣ Ευκαρπίας, ΓΑΣ Κομοτηνή, Αιγάλεω, Μελίσσια και Δόξα Λευκάδας πήραν το σχετικό εισιτήριο, μετά από μία πολύ δύσκολη σεζόν, αλλά ας πάρουμε τα πράαγματα με τη σειρά.

Γ' Εθνική 1ος όμιλος (Νότος)

Σε έναν όμιλο δύσκολο και αρκετά απαιτητικό, με ιστορικούς συλλόγους όπως ο Ηλυσιακός του Αντώνη Φώτση και ομάδες με παραστάσεις από μεγάλες κατηγορίες όπως η ΑΕΝ Κηφισιάς, τα φαβορί εν τέλει επιβίωσαν και προβιβάστηκαν στη Β' Εθνική κατηγορία. Αιγάλεω και Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις και από του χρόνου θα «κοσμούν» τα γήπεδα της Β' Εθνικής.

Το Αιγάλεω τερμάτισε στην πρώτη θέση (24-2) του πρώτου ομίλου της Γ' Εθνικής. Η ομάδα του Μανώλη Ιμπραημάκη (ο οποίος αντικατέστησε τον Παναγιώτη Ζωντό, στα μέσα της σεζόν και μετά τη νίκη απέναντι στον Ιωνικό),από την αρχή της σεζόν έδειξε ωριμότητα και αξιοποίησε όσο καλύτερα μπορούσε το ρόστερ, όπου το ταλέντο «ξεχείλιζε». Η ομάδα των δυτικών προαστίων στηρίχτηκε στην επίθεση, διαθέτοντας την καλύτερη του ομίλου με διαφορά, σημειώνοντας 93,2 πόντους ανά παιχνίδι.

MVP: Χριστόδουλος Καράβολας

Ο πολύπειρος φόργουορντ των πρωταθλητών ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη φετινή προσπάθεια της ομάδας, προκαλώντας πανικό σε κάθε αντίπαλη άμυνα που τον αντιμετώπιζε. Παρότι οι αντίπαλοι έψαχναν λύσεις για να τον περιορίσουν, εκείνος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ομίλου με 22,3 πόντους μέσο όρο (582 πόντους συνολικά) ενώ αποκορύφωμα ήταν η εμφάνισή του στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος επί του Λέοντα. Σε αυτό το ματς ο Καράβολας έκανε το παιχνίδι της ζωής του, πετυχαίνοντας 50 πόντους και ευστοχώντας σε 10 προσπάθειες τριπόντων.

Αφανής ήρωας: Γκαγκαλούδης/Καλλινικίδης/Αγγελόπουλος

Οταν πίσω από αυτό το όμορφο μπάσκετ βρίσκονται παίκτες με την προσωπικότητα και την εμπειρία των Γιάννη Γκαγκαλούδη, Νίκου Αγγελόπουλου και Ακη Καλλινικίδη τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Μαζί με τον Καράβολα δημιούργησαν μια δυνατή τετράδα, που σε αυτές τις κατηγορίες μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά, και οδήγησαν το Αιγάλεω σε δύο συνεχόμενες ανόδους.

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Μια απροσδόκητη ήττα την τελευταία αγωνιστική απότο Ληξούρι, στέρησε τον τίτλο του πρωταθλητή στην ομάδα του Κώστα Σορώτου και έπεσε στη δεύτερη θέση (23-3). Σε περίπτωση νίκης θα υπερτερούσε στην ισοβαθμία καθώς με τη νίκη στο δεύτερο γύρο με σκορ 91-84 έναντι του Αιγάλεω, υπερκάλυψε την ήττα 73-71 από τον πρώτο γύρο. Η ομάδα της Φιλαδέλφειας βασίστηκε στην καλή της αμυντική λειτουργία, έχοντας παθητικό τους 69 πόντους μέσο όρο, αποτελώντας τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του ομίλου. Αλλά επειδή με μόνο άμυνα δεν μπορεί να κερδίσει μια ομάδα, είχε την τύχη να διαθέτει δύο «πολυεργαλεία» στην επίθεση όπως οι Νίκος Πέττας και Κώστας Μουμπάρακ.

MVP: Νίκος Πέττας

Εχοντας περάσει σχεδόν από όλες τις κατηγορίες ο Νίκος Πέττας, δεν γινόταν να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ιωνικό ΝΦ. Ο 38χρονος γκαρντ συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό από πέρυσι, οπότε αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με τον Διαγόρα Δρυοπιδέων στη Β' Εθνική, θέλησε να το πετύχει και φέτος αλλά έχασε στο «νήμα»από τον Καράβαλο. Ο «μπομπέρ» του Ιωνικού ΝΦ σημείωσε 21,8 πόντους μέσο όρο (569 συνολικά) και στις αναμετρήσεις απέναντι στο Αιγάλεω ηγήθηκε της ομάδος ως πρώτος σκόρερ των αγώνων με 27 και 25 πόντους αντίστοιχα, φανερώνοντας την ψυχραιμία και την επιθετική του δεινότητα.

Αφανής ήρωας: Κώστας Μουμπάρακ

Μπορεί ο Νίκος Πέττας να «τράβηξε» όλα τα βλέμματα αλλά η παρουσία του αρχηγού του Ιωνικού ΝΦ, Κώστα Μουμπάρακ, ήταν ουσιώδης και κομβική. Αποτελούσαν το επιθετικό ζευγάρι της ομάδας, με τα ποσοστά ευστοχίας από μακρινή απόσταση να είναι ικανοποιητικά. Ο 31χρονος γκαρντ ενίσχυσε σε αρκετούς τομείς την ομάδα και στις δύο πλευρές του γηπέδου ενώ στο επιθετικό κομμάτι πρόσφερε 16,5 πόντους μέσο όρο (429 πόντους συνολικά).

Γ' Εθνική 2ος όμιλος (Νότος)

Σε έναν όμιλο που δεν υπήρχε το ξεκάθαρο φαβορί, Μελίσσια και ΟΦΗ έπρεπε να κάνουν το καθήκον τους την τελευταία αγωνιστική για να «σφραγίσουν» το εισιτήριο της ανόδου. Η ομάδα από την Αττική θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη συγκεκριμένη κατηγορία ενώ η ομάδα της Κρήτης επιστρέφει στη Β΄ Εθνική μετά από οκτώ χρόνια. Οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με ρεκόρ 22-4 αλλά χάρη στο σπουδαίο διπλό στο Ηράκλειο, έπειτα από δύο παρατάσεις και τη δύσκολη νίκη στην έδρα τους, τα Μελίσσια πήραν την πρώτη θέση.

Το νεανικό ρόστερ των Μελισσίων (μόλις δύο παίκτες πάνω από 30) παρά την έλλειψη εμπειρίας ανταποκρίθηκε στην απαιτητική κατηγορία της Γ' κατηγορίας. Η εξαιρετική δουλειά του προπονητή Αλέκου Δάγλα στο δεύτερο χρόνο του στην ομάδα, εκτιμήθηκε από την διοίκηση, ανανεώνοντας για του χρόνου την συνεργασία τους. Τα τελευταία χρόνια, τα Μελίσσια έχουν κάνει «άλματα» προόδου καθώς μέσα σε λίγα χρόνια έχουν «πανηγυρίσει» τρεις ανόδους. Ολη η χρονιά κρίθηκε την τελευταία παιχνίδι «ζωής και θανάτου» απέναντι στο Λοκρό Αταλάντης.

MVP: Εκτορας Οικονομόπουλος

Ο Εκτορας Οικονομόπουλος εξελίχτηκε στον ηγέτη των πρωταθλητών καθώς από την πρώτη του χρονιά απέδειξε την επιθετική του δεινότητα και αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ των Μελισσίων με 15 πόντους ανά παιχνίδι (391 πόντους συνολικά). Ο 29χρονος γκαρντ, με μακρά θητεία στις εθνικές κατηγορίες (πρώτος σκόρερ του Απόλλωνα Σμύρνης πέρυσι) πρόσφερε μεγάλες παραστάσεις μέσα στη σεζόν, με αποκορύφωμα στο ντέρμπι κορυφής απέναντι στον ΟΦΗ, που σημείωσε 30 πόντους με τέσσερα εύστοχα τρίποντα.

Αφανής ήρωας: Βασίλης Καραχάλιος

Ο Βασίλης Καραχάλιος αποδείχτηκε παίκτης-κλειδί της εντυπωσιακής σεζόν των Μελισσίων, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας του δεν τον εμπόδισε να βοηθήσει αισθητά τους συμπαίκτες του. Ο δυναμικός 22χρονος φόργουορντ έδωσε τις δικές του μάχες και προστάτευε με τον καλύτερο τρόπο την ρακέτα της ομάδας του. Στους αγώνες που θα έκριναν την άνοδο απέναντι στον ΟΦΗ και στο Λοκρό Αταλάντης έδειξε και τις επιθετικές του αρετές και αποδείχτηκε «άσσος στο μανίκι» του Αλέκου Δάγλα.

Ο ΟΦΗ έβγαλε εις πέρας την αποστολή του και έπειτα από τρεις σεζόν στη Γ' Κατηγορία, θα βρίσκεται από του χρόνου στη Β 'Εθνική. Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό το συναίσθημα για τους Κρητικούς καθώς βρέθηκαν στην ίδια θέση τελευταία φορά την περίοδο 2010-11. Ο Βασίλης Ράλλης δημιούργησε μια φιλοσοφία με ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική λειτουργία και φάνηκε στην στατιστική καθώς διέθετε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του ομίλου, με μόλις 65 πόντους μέσο όρο να δέχεται. Ο ΟΦΗ δίχως να διαθέτει τον παίκτη που θα «κουβαλήσει στις πλάτες του» τους υπόλοιπους, στηρίχτηκε στην ομαδικότητα και στον πλουραλισμό του σκοραρίσματος.

MVP: Αλέξης Πετράκης

Ο Αλέξης Πετράκης μόλις ανακοινώθηκε από τον ΟΦΗ, όλοι ήταν σίγουροι ότι θα είναι το σημείο αναφοράς της ομάδας. Ο «πολυταξιδευμένος» γκαρντ είναι «σπλάχνο» της κρητικής ομάδας καθώς έκανε εκεί τα πρώτα του βήματα και επέστρεψε έπειτα από έξι χρόνια. Στους αγώνες «για γερά νεύρα», που χρειάστηκε η ψυχραιμία και η εκτελεστικότητά του,ο 31χρονος γκαρντ δήλωσε παρών.

Αφανής ήρωας: Γιάννης Καραλής

Γιάννης Καραλής βρέθηκε στο στρατόπεδο του ΟΦΗ για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια, ερχόμενος από τον συμπολίτη Εργοτέλη μετά από χρόνια, και έδεσε με το υπόλοιπο σύνολο του Βασίλη Ράλλη. Ο έμπειρος φόργουορντ, με ψηλό και δυνατό κορμί για την κατηγορία (2.00 μέτρα), και ικανοποιητικά ποσοστά ευστοχίας από μακρινή απόσταση, αποτελεί «πολυτέλεια» για τον κάθε προπονητή. Στην άμυνα μπορεί να «καλύψει» με άνεση την ρακέτα ενώ στην επίθεση ανοίγει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του εξαιτίας του περιφερειακού του σουτ. Αυτά τα έκανε περίφημα και τη φετινή σεζόν, χαρακτηρίζοντας τον σημαντικό «γρανάζι» για την εντυπωσιακή πορεία της ομάδος.

Γ' Εθνική 3ος όμιλος (Βορράς)

Στον τρίτο όμιλο της Γ’ Εθνικής κατηγορίας την άνοδο κέρδισαν οι ΠΑΣ Γάννινα και Δόξα Λευκάδας.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ολοκλήρωσε τη σεζόν με ρεκόρ 21-3 και ήταν η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική ομάδα του πρωταθλήματος. Αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στατιστικά της ομάδας, καθώς μέτρησε 78,8 πόντους στις 24 αναμετρήσεις, που έδωσε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ενώ δέχθηκε μόνο 62,9.

Τη μεγαλύτερη νίκη του τη σημείωσε κόντρα στην ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας, όταν είχε επικρατήσει με 49 πόντους διαφοράς (87-38), ενώ η πιο βαριά ήττα της ομάδας του Θωμά Κωστόπουλου ήταν το 78-66 από τη Δόξα Λευκάδας.

MVP: Βασίλης Πάτρας

Ο Τρικαλινός φόργουορντ του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο κορυφαίος της ομάδας μέσα στη σεζόν.

Αγωνίστηκε σε 18 παιχνίδια και μέτρησε 16,5 πόντους, όντας ένας από τους πιο καταλυτικούς παίκτες της ομάδας των Ιωαννίνων.

Ο Πάτρας ανανέωσε το καλοκαίρι του 2018 με την ομάδα του Θωμά Κωστόπουλου, με τον ίδιο τότε να δηλώνει ότι η απόφασή του ήταν εύκολη και είχε θέσει ως στόχο την άνοδο στη Β’ Εθνική. Κάτι, που έγινε πραγματικότητα.

Αφανής ήρωας: Δημήτρης Γεωργίου

Ο Δημήτρης Γεωργίου ήταν από τους πιο σταθερούς και... ακούραστους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα,μιας και δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι στην πορεία στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Ο 20χρονος γκαρντ κατάφερε να μετρήσει 14,5 πόντους ανά ματς και να βοηθήσει την ομάδα του στην κατάκτηση της πρώτης θέσης και της ανόδου στη Β’ Εθνική.

ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η δεύτερη ομάδα που κέρδισε την άνοδό της στη Β’ Εθνική από τον 3ο όμιλο είναι η Δόξα Λευκάδας, η οποία υπερτέρησε του Πρωτέα Γρεβενών στην ισοβαθμία και ήταν αυτή που τελικά ακολούθησε τον ΠΑΣ Γιάννινα στην ανώτερη κατηγορία.

Η Δόξα Λευκάδας, που έφτασε μέχρι και την Α1, ήταν αρκετά σταθερή στη φετινή σεζόν, καθώς μέτρησε 79,5 πόντους ενεργητικό στις 24 αγωνιστικές και 65 πόντους παθητικό. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με ρεκόρ 20-4, έχοντας μεγαλύτερη νίκη αυτή επί του ΑΟΚ Βέροιας με 41 πόντους (48-89), ενώ η πιο βαριά ήττα της ήρθε από τον Μαντουλίδη με τρεις πόντους (79-76).

Η ομάδα του Γρηγόρη Γιασάρη κέρδισε στην ισοβαθμία τον Πρωτέα Γρεβενών, καθώς μπορεί να είχε χάσει στον πρώτο τους αγώνα με 70-68, στον επαναληπτικό, όμως, θριάμβευσε 77-66 και κάλυψε τη διαφορά.

MVP: Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Ο έμπειρος σέντερ έδειξε ότι η ηλικία δεν παίζει ρόλο, καθώς στα 39 χρόνια ήταν ο πρωταγωνιστής της ανόδου. Αγωνίστηκε και στα 24 παιχνίδια της σεζόν και μέτρησε 14,5 πόντους, σημειώνοντας μάλιστα και 27 τρίποντα.

Ο Αναγνωστόπουλος είχε παίξει και κατά το παρελθόν στην Δόξα, ενώ μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί και στον Ηρακλή.

Αφανείς ήρωες: Κώστας Νικολόπουλος / Θανάσης Τσιαβές

Εκτός από τον Αναγνωστόπουλο, κομβικό ρόλο είχαν οι Κώστας Νικολόπουλος και Θανάσης Τσιάβες, καθώς αμφότεροι δεν έχασαν παιχνίδι, βοηθώντας πάρα πολύ την ομάδα τους στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης και ουσιαστικά στην άνοδο στη Β’ Εθνική.

Ο Κώστας Νικολόπουλος οδήγησε την κούρσα των παικτών με τα περισσότερα τρίποντα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, σημειώνοντας 71 μέσα στη σεζόν, ενώ παράλληλα μέτρησε 13,8 πόντους μέσο όρο.

Από την άλλη ο Θανάσης Τσιαβές ήταν ο... μαέστρος της Δόξας Λευκάδας. Ο 26χρονος γκαρντ στα 24 παιχνίδια της σεζόν μέτρησε 13,5 πόντους και ήταν μαζί με τον Αναγνωστόπουλο και τον Νικολόπουλο, οι βασικοί παράγοντες της μεγάλης επιτυχίας της Λευκαδίτικης ομάδας.

Γ' Εθνική 4ος όμιλος (Βορράς)

Από τον τέταρτο όμιλο της Γ’ Εθνικής, οι ομάδες που ανέβηκαν ήταν οι ΠΣ Ευκαρπίας και ΓΑΣ Κομοτηνής.

ΠΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

Ο ΠΣ Ευκαρπίας ήταν η καλύτερη ομάδα του τέταρτου ομίλου και κατάφερε να ολοκληρώσει τη σεζόν της με ρεκόρ 22-4. Η ομάδα του Χρήστου Νίκου είχε την απόλυτη ισορροπία, καθώς σημείωσε 11 νίκες εντός έδρας και 11 εκτός, ενώ και στις ήττες επικράτησε το ίδιο με 2 εντός και 2 εκτός.

Μεγαλύτερή της νίκη ήταν αυτή κόντρα στον ΠΟ Μουδανιών, όταν νίκησε με 58 πόντους διαφορά (105-47), ενώ τη μεγαλύτερη ήττα της τη γνώρισε από το ΔΕΚΑ με 9 πόντους (81-72). Μέσα στην χρονιά η ομάδα του Νίκου μέτρησε 83,1 πόντους ενεργητικό και 69,6 παθητικό, ούσα μία από τις καλύτερες ομάδες που κατέκτησαν την άνοδο στη Β’ Εθνική, με ένα αρκετά νεανικό ρόστερ, μιας και ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 24 χρόνια.

MVP: Θανάσης Χολέβας

Καλύτερος παίκτης του ΠΣ Ευκαρπίας ήταν ο έμπειρος φόργουορντ Θανάσης Χολέβας, ο οποίος αγωνίστηκε σε 24 αναμετρήσεις και μέτρησε 15,2 πόντους. Ο 33χρονος άσος πήρε την απόφαση το καλοκαίρι του 2016 να αποχωρήσει από τον ΒΑΟ και να μεταβεί στην ομάδα της Ευκαρπίας.

Αφανείς ήρωες: Κιούρκας / Πλεξίδας / Βαρίτης / Γκαβέζος

Ως αφανείς ήρωες δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον συγκεκριμένο, καθώς οι Δημήτρης Κιούρκ

οι Δημήτρης Κιούρκας, Δημήτρης Πλεξίδας, Βαγγέλης Βαρίτης και Αντώνης Γκαβέζος είχαν κομβικό ρόλο στην τεράστια επιτυχία της ομάδας του Χρήστου Νίκου.

ΓΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ο ΓΑΣ Κομοτηνή, δεύτερη ομάδα που κέρδισε την άνοδο στη Β’ Εθνική ήταν αρκετά καλή κατά τη διάρκεια της σεζόν και με ρεκόρ 17-9 μπόρεσε και ξεπέρασε τον ΑΟ Πολυγύρου. Στους 26 αγώνες που έδωσε η ομάδα του Νεοκλή Λεμονίδη, μέτρησε 72,3 πόντους ενεργητικό και 68,3 παθητικό, ούσα μία από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες της κατηγορίας.

Ο ΓΑΣ Κομοτηνή σημείωσε τη μεγαλύτερη, σε εύρος, νίκη του κόντρα στον ΠΟ Μουδανιών, όταν τον κέρδισε με 20 πόντους (76-56), ενώ η μεγαλύτερη ήττα του έγινε κόντρα στον ΑΟ Λεύκιππο Ξάνθης, όταν έχασε με 17 πόντους (79-62).

MVP: Καδήρ Χαλίλ

Ο 34χρονος Καδήρ Χαλίλ φάνηκε τη φετινή σεζόν ότι περνάει από δεύτερη νιότη, καθώς μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στην ομάδα κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη άνοδο στη Β’ Εθνική. Ο έμπειρος φόργουορντ της Κομοτηνής βρίσκεται στην ομάδα για 21 χρόνια και φέτος πανηγύρισε την ιστορική στιγμή της ανόδου. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο ο Χαλίλ μέτρησε 11,5 πόντους σε 20 αναμετρήσεις και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του Λεμονίδη.

Αφανείς ήρωες: Γιώργος Παλάσκας / Νίκος Σπέντζος

Ως αφανείς ήρωες χαρακτηρίζονται οι Γιώργος Παλάσκας και Νίκος Σπέντζος. Ο πρώτος στα 21 του χρόνια έδειξε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί της ομάδας, καθώς πέρα από τους 10,2 πόντους που είχε μέσο όρο μέσα στη σεζόν κατάφερε να σημειώσει και 40 τρίποντα.

Από την άλλη ο Σπέντζος στα 20 του χρόνια, μπορεί να αγωνίστηκε σε μόλις 13 παιχνίδια, αλλά πρόλαβε να μετρήσει 10,6 πόντους και να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό πρόσωπο σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Από το Αιγάλεω στη Δόξα Λευκάδας: Οι ομάδες που ανέβηκαν στην Β' Εθνική στο... μικροσκόπιο (pics)