MENU

Στις 4 Ιουλίου του 2015, το κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου ήταν κατάμεστο για τον μεγάλο ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U19. Η ελληνική Εθνική ομάδα, με ηγέτες τους Ντόρσεϊ και Χαραλαμπόπουλο, αντιμετώπιζε τους Αμερικανούς που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση, αλλά και το χρυσό. Έπειτα από μία τρομερή μάχη, στην οποία οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου έκαναν κατάθεση ψυχής, οι ΗΠΑ κατάφεραν να επιβάλουν την υπεροχή τους και να προκριθούν στον τελικό με σκορ 82-76. Ένας παίκτης τους έλαμψε λίγο περισσότερο.

Ήταν ο Τζέιλεν Μπράνσον που πέτυχε 30 πόντους σε εκείνο το μεγάλο παιχνίδι κι οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Μία ημέρα αργότερα, η ομάδα του νίκησε και τους Κροάτες στον τελικό με τον ίδιο να μετρά 14 πόντους και 7 ασίστ και τελικά να παίρνει δικαίως το βραβείο του MVP του τουρνουά στα χέρια του. Είχε συμπαίκτες, μάλιστα, παίκτες που είναι ήδη NBAers όπως ο Τζέισον Τέιτουμ, ο Χάρι Τζάιλς και ο Τζος Τζάκσον.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, ο γιος του πρώην NBAer, Ρικ Μπράνσον, θεωρείται έτοιμος για το ΝΒΑ και θα πάει στον «μαγικό κόσμο» με τις... δάφνες του δις πρωταθλητή NCAA, αλλά και κορυφαίου παίκτη του κολεγιακού πρωταθλήματος. Ύστερα από εκείνο το Παγκόσμιο στην Κρήτη, ο Τζέιλεν Μπράνσον ξεκίνησε την πορεία του στο Villanova κι αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας του Τζέι Ράιτ που πήρε τον τίτλο τόσο το 2016, όσο και το 2018. Αποδείχθηκε λοιπόν πως έκανε την ιδανική επιλογή.

Στην τριετία που φορά τη φανέλα των Wildcats, ο 22χρονος Μπράνσον έχει σταθερά ανοδική πορεία με αποκορύφωμα την φετινή σεζόν, την οποία και ολοκλήρωσε με πολύ φανταχτερούς μέσους όρους (18.9π. με 40.8% 3π., 4.6ασ., 3.1ριμπ.). Έτσι, κατάφερε να πάρει το βραβείο «John R. Wooden» που απονέμεται στον καλύτερο παίκτη του κολεγιακού πρωταθλήματος κάθε χρόνο.

Ο προπονητής του, Τζέι Ράιτ, είχε αποδειχθεί προφητικός, καθώς όταν τον επέλεξε για το ρόστερ της ομάδας του το 2015 είχε αναφέρει: «Η θέλησή του να κάνει τα πάντα για τη νίκη -να πάρει ριμπάουντ, να κλέψει, να σκοράρει, να πασάρει- και η αντίληψή του με έχουνα αφήσει άφωνο. Δεν χρειάζεται να τού διδάξουμε κάτι, ώστε να σταθεί στην περιφέρεια της ομάδας».

Tα mock drafts των ειδικών αναλυτών στις ΗΠΑ αναφέρουν πως ο Μπράνσον, τον οποίο γνωρίσαμε επί ελληνικού εδάφους, θα επιλεχθεί από κάποια ομάδας στον α' γύρο της διαδικασίας και από τα Summer Leagues θα αρχίσει να δείχνει τι μπορεί να καταφέρει στον «μαγικό κόσμο» και το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Ο ίδιος, από πολύ μικρή ηλικία, είχε φανεί σίγουρος πως όση αμφισβήτηση κι όσα εμπόδια κι αν βρεθούν στο δρόμο του, εκείνος θα τα καταφέρει: «Για να πετύχεις, πρέπει πρώτα να αποτύχεις. Ξέρω τον πατέρα μου. Μπορεί να έφτασε στο ΝΒΑ, αλλά τίποτα δεν του χαρίστηκε. Έπρεπε να δουλέψει πολύ και αυτό το παράδειγμα θα ακολουθήσω και εγώ. Θέλω να αποδεικνύω ότι όποιοι λένε κάτι αρνητικό για μένα, κάνουν λάθος και να κάνω πραγματικότητα το όνειρο του ΝΒΑ» είχε σχολιάσει.

https://twitter.com/Wendys?ref_src=twsrc%5Etfw
Τζέιλεν Μπράνσον: Τον μάθαμε στην Κρήτη, πήρε κούπες στο NCAA και... βλέπει ΝΒΑ (vids)