MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Η «αποκάλυψη» του Τάιλερ Ντόρσεϊ: ο Έλληνας που... τρέλανε ακόμα και την March Madness!

0

Ο διεθνής γκαρντ του Όρεγκον έκανε step up κατά τη διάρκεια της... τρέλας του Μαρτίου, «βγήκε μπροστά» και με σερί «20άρες» οδήγησε τους Ducks στο πρώτο τους Final Four ύστερα από σχεδόν 80 χρόνια! Όπως είναι λογικό, το όνομα του Ντόρσεϊ μπαίνει πια και με τη... βούλα δίπλα σε αυτό του σούπερ σταρ της ομάδας του Ντάνα Άλτμαν, Ντίλον Μπρουκς.

Το θέμα είναι πως για να φτάσει το Όρεγκον στο Final Four του Φοίνιξ και το παιχνίδι με το Νορθ Καρολάινα (2/4, 03:49) μεσολάβησε ένα «καυτός» Μάρτιος. Ο ταλαντούχος «μπόμπερ» τελείωσε τον Μάρτιο με 20,8 πόντους ανά ματς μέσο όρο, έχοντας επτά σερί «20άρες» και πολλά... μεγάλα σουτ. Το παρατσούκλι που του δόθηκε από τα αμερικανικά media ήταν «Mr. March». Πώς τα κατάφερε;

«Παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση, είναι άνετος»

«Δεν θα έλεγα πως έχει αλλάξει κάτι στο παιχνίδι του Ντόρσεϊ φέτος. Απλά, του έχει ζητηθεί να είναι ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της ομάδας, ενώ πέρυσι ήταν ο τρίτος πίσω από τον Ντίλον Μπρουκς και τον Έλγκιν Κουκ. Έχει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του φέτος και φέρνει τις αποστολές του εις πέρας, ειδικά στο τέλος της σεζόν. Έβαλε 20 ή παραπάνω πόντους σε επτά σερί ματς, αφού οι αντίπαλοι συγκεντρώθηκαν στο πώς θα σταματήσουν τον Μπρουκς και έκαναν κάποιον άλλον να τους νικήσει», εξηγεί στο SDNA ο δημοσιογράφος του «247 Sports», Ματ Πρεμ, που ακολουθεί τους Ducks παντού και συμπληρώνει σχετικά με το τι έχει αλλάξει στην νοοτροπία του παίκτη:

«Έχουμε μιλήσει με τον Ντόρσεϊ πολλές φορές φέτος σχετικά με το τι σκέφτεται και τι έχει κάνει για να μείνει στο υψηλότερο επίπεδο. Ο ίδιος, αλλά και ο προπονητής του, Ντάνα Άλτμαν, λένε πως η ικανότητά του να συγκεντρωθεί στο να κάνει κι άλλα πράγματα στο παρκέ, πέραν του να σκοράρει, έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Παίρνει περισσότερα ριμπάουντ, διεισδύει προς το καλάθι, αμύνεται καλύτερα, κυκλοφορεί την μπάλα πιο σωστά. Κάνει αυτά τα "μικρά" πράγματα, βρίσκει ρυθμό και παραμένει "ζεστός" στο σουτ του. Είναι αφοσιωμένος στο να κάνει κι άλλα πράγματα στο παρκέ, σε καλύτερο επίπεδο. Έχω δει ότι τον έχει βοηθήσει αυτό. Επίσης, έχει πει πως τα καταφέρνει απέναντι σε ομάδες και παίκτες που συνεχώς αμφισβητούν ολόκληρη την ομάδα του Όρεγκον, την οποία οδήγησε στο Final Four. Ο Ντόρσεϊ λέει πως η ομάδα έχει "αγκαλιάσει" την νοοτροπία του αουτσάιντερ».

Ο Πρεμ είναι από τους... ειδικούς, που μπορούν να αναλύσουν τα όσα κάνει ο Ντόρσεϊ τον τελευταίο καιρό, όμως εξίσου κατάλληλος και αρμόδιος στο θέμα είναι και ο Ντίνος Τριγκόνις. Πρόκειται για έναν Ελληνοαμερικανό προπονητή που ζει στις ΗΠΑ, έχει δουλέψει με τον 21χρονο γκαρντ πριν πάει στο high school και διοργανώνει το «Pangos All American Camp». Από το συγκεκριμένο τουρνουά έχουν περάσει στο παρελθόν ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο Τζον Ουόλ, ο Άντονι Ντέιβις, ο ΝτεΜάρ Ντερόζαν, ο Άντρε Ντράμοντ και αρκετοί ακόμα παίκτες, που σήμερα πρωταγωνιστούν στο ΝΒΑ!

«Τον ξέρω από τότε που ήταν στο σχολείο. Άνηκε στους καλύτερους παίκτες της χρονιάς του. Ζούσα στο Λονγκ Μπιτς, περίπου 40' μακριά από εκείνον που έμενε στην άλλη πλευρά του Λος Άντζελες. Βρισκόμασταν, μίλησα με την οικογένειά του και τον βοήθησα. Έπαιζε με μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους και βελτιωνόταν καθημερινά. Πριν ακόμα πάει στο high school είχε πρόταση από το Αριζόνα. Όλοι τον ήξεραν», λέει στο sdna.gr ο Τριγκόνις, που βρέθηκε μαζί με την οικογένεια του Ντόρσεϊ στην κρίσιμη αναμέτρηση με το Κάνσας και θα δώσει το «παρών» και στο Final Four.

Τι άνθρωπος είναι λοιπόν ο Τάιλερ; «Ο Τάιλερ ήταν από παλιά ένας παίκτης του υψηλού επιπέδου. Δεν δέχεται... επιρροές από ανθρώπους έξω από τον κύκλο του, σε αντίθεση με άλλους παίκτες στις ΗΠΑ. Είναι εσωστρεφής, ήσυχος και "κλείνεται" στον εαυτό του. Μάλιστα, στο high school τον κατηγορούσαν πως είναι εγωιστής και υπερόπτης. Κάποιοι δεν τον συμπαθούσαν. Η πραγματικότητα είναι πως απλά είναι ένας διαφορετικός χαρακτήρας», είπε και ανέλυσε σχετικά με το τι τον κάνει να ξεχωρίζει: «Παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση, είναι άνετος. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Στο παρελθόν προβληματιζόταν όταν δεν έπαιρνε την μπάλα. Τώρα κάνει το ένα "μεγάλο" ματς μετά το άλλο, έχει αυτοπεποίθηση και έχει αποδείξει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει».

Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να δείτε την «εκτόξευση» του Ντόρσεϊ τον Μάρτιο. «Μπορεί ο "Mr. March" να γίνει "Mr. April";», αναρωτιούνται στις ΗΠΑ... Σύμφωνα με τον Τριγκόνις, φυσικά και μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, είναι ένας παίκτης που βρίσκει έξτρα κίνητρο μέσα από τις δυσκολίες οποιουδήποτε είδους. Είτε αυτό λέγεται «κόψιμο» από την Εθνική Ανδρών, είτε σκληρή κριτική, είτε πίεση... «Προφανώς και βρίσκει κίνητρα μέσα από αυτές τις καταστάσεις. Πάντως, του έκανε καλό ότι προπονήθηκε εκείνη την περίοδο στην Εθνική μαζί με έμπειρους, επαγγελματίες παίκτες. Όπως το βλέπω από τη δική μου μεριά, η Ελλάδα έχει καλή ομάδα και λαμπρό μέλλον. Έχει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχει τα αδέλφια του, έχει τον Καλάθη και τον Κουφό, έχει πολλά παιδιά που "έρχονται", όπως ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο Ντόρσεϊ, όμως, είναι εκείνος που θα τους δώσει αυτό που χρειάζονται για να πάρουν τα μετάλλια», ανέφερε ο Ελληνοαμερικανός τεχνικός που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί στο Λος Άντζελες και με τον Μάικ Μπατίστ.

Από την πλευρά του, ο Πρεμ υπερθεματίζοντας το κεφάλαιο «πίεση» στους ώμους του Ντόρσεϊ, ιδίως μετά τις τρομερές εμφανίσεις τον τελευταίο μήνα, υποστήριξε: «Πιστεύω πως υπήρχε αρκετή πίεση για αυτόν φέτος. Του ζητήθηκε να "κουβαλήσει" το Όρεγκον στο ξεκίνημα, όταν ο Ντίλον Μπρουκς ήταν τραυματίας και πιο μετά, όταν ο Μπρουκς επέστρεψε αλλά δεν ήταν 100% υγιής. Ο Ντόρσεϊ δέχθηκε αρκετή δίκαιη και άδικη κριτική επειδή ήταν λίγο... αντιφατικός μέσα στη σεζόν. Θα έλεγα πως μετά τον Μπρουκς ο Ντόρσεϊ είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παίκτης του Όρεγκον την τρέχουσα σεζόν. Δεν θεωρώ, όμως, ότι αυτό επηρέασε την απόδοσή του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Τα επιτεύγματα του Ντόρσεϊ στην «March Madness»:

Το NBA draft και ο... Ράσελ Ουέστμπρουκ!

Όπως και να 'χει, ό,τι και αν γίνει στο Φοίνιξ, η «μετοχή» του γεννημένου το 1996 ταλαντούχου παίκτη έχει ανέβει κατακόρυφα. Πού μπορεί να φτάσει στο draft του ΝΒΑ, αν αποφασίσει τελικά να δηλώσει συμμετοχή μετά το Final Four;

«Θεωρώ πως αυτός ο Μάρτιος θα δώσει τεράστια ώθηση στην "μετοχή" του στο NBA Draft. Έδειξε ότι μπορεί να σκοράρει σε όλα τα επίπεδα, να μοιράσει την μπάλα και να αμυνθεί στην άλλη πλευρά του παρκέ. Θα ήταν έξυπνο να δηλώσει συμμετοχή και να μην υπογράψει με ατζέντη, ώστε να... τσεκάρει τις σκέψεις των ομάδων, όπως έκανε και πέρυσι. Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του φετινού τουρνουά και θα πρέπει να "τεστάρει" πώς τον βλέπουν οι scouts του NBA», «προβλέπει» ο Πρεμ, με τον Τριγκόνις να τονίζει:

«Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνεται στο τι θα γίνει στο Final Four και το σέβομαι αυτό. Αν παίξει εξίσου καλά στο Final Four, ίσως γίνει pick στα τέλη του πρώτου γύρου ή στις αρχές του δεύτερου. Βέβαια, σημασία έχουν και τα work outs, στα οποία σε βλέπουν οι ομάδες που ενδιαφέρονται».

Όπως αναφέραμε παραπάνω, από τα χέρια του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το «Pangos All American Camp» έχουν περάσει πολλοί σταρ του «μαγικού κόσμου». Γι' αυτό, λοιπόν, ρωτήσαμε τον Τριγκόνις να μας πει ποιον διάσημο NBAer του θυμίζει ο Ντόρσεϊ και η απάντησή του μας άφησε με το στόμα ανοιχτό... «Θα έλεγα πως είναι ένας... λιγότερο αθλητικός Ράσελ Ουέστμπρουκ. Πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό σκόρερ, που βάζει την μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο. Αυτό μετράει. Είναι γεννημένος σκόρερ. Στο Όρεγκον στηρίζονται σε αυτόν για το σκοράρισμα. Σχεδιάζονται συστήματα για να πάει η μπάλα σε εκείνον και να σκοράρει, ενώ πλέον κατεβάζει και την μπάλα», ανέφερε!

Οι προπονήσεις με τον Αντετοκούνμπο και το διαβατήριο

Φυσικά, τα... όργια του Ντόρσεϊ στο NCAA φέτος κάνουν πολλούς Έλληνες να χαμογελούν, ενόψει του Ευρωμπάσκετ 2017. Δεν είναι μυστικό πως από την Εθνική Ομάδα λείπει ένας σουτέρ, ένας παίκτης με έφεση στο σκοράρισμα και ο Ντόρσεϊ δείχνει έτοιμος να «κλείσει» το κενό. Πιο πάνω, μάλιστα, ο Τριγκόνις τον έβαλε στην ίδια πρόταση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του, μιλώντας για την «επόμενη μέρα» της «γαλανόλευκης».

Επιπλέον, ο Ελληνοαμερικανός προπονητής αναφέρθηκε σε μια ιστορία που δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με τον Τριγκόνις, ο Ντόρσεϊ έκανε προσπάθεια να πάρει το ελληνικό διαβατήριο πριν από το 2015, όμως το θέμα... κόλλησε, για τους λόγους που θα διαβάσετε παρακάτω.

«Ο Ντόρσεϊ έβγαλε το διαβατήριό του το 2015, όμως η αλήθεια είναι πως το είχε σκεφτεί και περίπου δύο χρόνια νωρίτερα. Αλλά, τότε δεν ήθελε να πληρώσει τα χρήματα που χρειαζόταν αυτή η διαδικασία. Η οικογένειά του δεν ήταν έτοιμη να πληρώσει αυτό το ποσό που της ζητήθηκε. Πριν πάει στο Όρεγκον κάποιοι μάνατζερ τον προσέγγισαν και του είπαν πως θα τον βοηθήσουν με το διαβατήριο, αρκεί να συνεργαστεί μαζί τους. Όμως, στο NCAA υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί. Αν δεχτείς χρήματα ή "πλεονεκτήματα" από έναν ατζέντη δεν αποκλείεται να θεωρηθείς επαγγελματίας και αυτό μπορεί να μην σου επιτρέψει να πας σε ομάδα του κολεγιακού πρωταθλήματος. Τελικά, λίγο πριν πάει στο Όρεγκον "έτρεξε" το θέμα με τον Παναγιώτη Φάσουλα, κανονίστηκε και βγήκε το διαβατήριο. Η αλήθεια όμως είναι ότι το σκεφτόταν από πιο πριν», υποστήριξε ο Τριγκόνις.

Πάντως, το όνομα του παίκτη που εντυπωσίασε στο Παγκόσμιο U19 της Κρήτης το 2015 υπό τις οδηγίες του Ηλία Παπαθεοδώρου, δίπλα στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Γιώργο Παπαγιάννη, έχει ξαναμπεί στην ίδια πρόταση με τον «Greek Freak». Όπως τόνισε ο Ντόρσεϊ νωρίτερα μέσα στη σεζόν, οι προπονήσεις της Εθνικής το καλοκαίρι με αντίπαλο τον «Giannis» τον έκαναν καλύτερο, καθώς μάρκαρε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ.

Μιλώντας για ιστορίες που άλλαξαν την νοοτροπία, αλλά και την αγωνιστική ταυτότητα του διεθνή άσου, ο Πρεμ στάθηκε σε αυτή τη συνύπαρξη με τον Αντετοκούνμπο. «Άκουσα πως οι προπονήσεις με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το περασμένο καλοκαίρι τον βοήθησαν να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για πιο ψηλούς γκαρντ, με μακριά χέρια», υπογράμμισε.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbleacherreport%2Fvideos%2F10154941287216006%2F&show_text=0&width=400

Ο «Mr. March» φοράει τα καλά του, ετοιμάζεται για την πιο μεγάλη παράσταση της μπασκετικής του ζωής μέχρι σήμερα και κοντράρεται με το Νορθ Καρολάινα τα ξημερώματα. Μέσα σε 48 ώρες η ζωή του μπορεί να αλλάξει και πιθανότατα αρκούν δύο εμφανίσεις ισάξιες όσων έκανε τον Μάρτιο, για να βγει... Mr. April και να ανεβάσει ακόμα παραπάνω την «μετοχή» του. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρει, όμως, ο Ντόρσεϊ τον Μάρτιο του 2017 απέδειξε ότι αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ.

Είναι μία... λιγότερο αθλητική εκδοχή του Ουέστμπρουκ, όπως τόνισε ο προπονητής που έχει δουλέψει και με τους δύο; Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία... Άλλωστε, ο Ντόρσεϊ μετά το Final Four θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα του. Θα δηλώσει στο draft του 2017; Θα έρθει στην Εθνική το καλοκαίρι; Οι απαντήσεις στα... προσεχώς!

Προς το παρόν, ο «Mr. March», που έχει γίνει viral στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται για το πιο σπουδαίο παιχνίδι της μέχρι τώρα πορείας του...

Η «αποκάλυψη» του Τάιλερ Ντόρσεϊ: ο Έλληνας που... τρέλανε ακόμα και την March Madness!