MENU

Ο Γιάννης. Κάποιοι θα το τολμήσουν: Θα πουν ο Γιάννης μας. Θα γράψουν ο Γιάννης μας. Εκείνος θα το δεχτεί. Θα χαμογελάσει δε θα τους γυρίσει την πλάτη. Σε ποιον ποτέ γύρισε την πλάτη; Ούτε καν σε εκείνους, οι οποίοι επιδεικτικά για χρόνια αγνοούσαν τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά έσπευσαν μπροστά στον φακό, να ποζάρουν δίπλα του όταν οι διαδικασίες ελληνοποίησης είχαν πια ολοκληρωθεί. Η κεντρική φωτογραφία δεν είναι τυχαία. Είναι από την επίσημη φωτογράφισης της Εθνικής ομάδας το 2014, όταν ο ρούκι Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ακόμα 20 ετών! Μπροστά του ένας προβολέας. Πίσω του η ελληνική σημαία. Και στη μέση εκείνος!

Πέντε χρόνια μετά το πλάνο είναι ίδιο. Αλλάζει το παιδικό του πρόσωπο, αλλάζει το εκείνη την εποχή μη σχηματισμένο μυϊκά σώμα του, αλλάζει η ένταση των φώτων που πέφτουν πάνω του. Πιο έντονα, και πιο έντονα κάθε μέρα. Δεν αλλάζει ο ίδιος. Δεν αλλάζει το φόντο. Αλλάζει το πόσο κόσμο αφορά το φαινόμενο του Γιάννη. Και, ναι, πλέον δεν είναι ελληνικό. Εν αντιθέσει, η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα παγκοσμίως. Και σου έχουμε κακά νέα: Δεν χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμηση…

«Ο Γιάννης μεγάλωσε, είναι έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Πρέπει και εμείς να μεγαλώσουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στις απειλές που δέχονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν το ίδιο υπόβαθρο με τον Γιάννη, αλλά όχι την ικανότητα να βάζουν μια μπάλα στο καλάθι». Ένα παρεμβατικό άρθρο του «Slam» συνοψίζει την διαδρομή του Έλληνα σούπερ σταρ, τις αναφορές στη «Χρυσή Αυγή» και τις ομοιότητες με τον Ντόναλντ Τραμπ και την τρέχουσα κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες , στις παραπάνω δύο προτάσεις. Η υπογραφή μπήκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2017.

Έχουμε νέα (και) για το Slam… Γιατί δύο χρόνια μετά, καταφέρνουμε στην Ελλάδα ακόμα να αμφισβητούμε τον Γιάννη, ακόμα να τον εγκαλούμε για τις προθέσεις του και ακόμα να βρίσκουμε κομματάκι δύσπεπτη τη θέση του ως πρεσβευτή της χώρας μας. Και προσοχή: Η υπερασπιστική γραμμή περί μειοψηφίας δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα. Γιατί μιλάμε για μια περίπτωση που δε θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε μεμονωμένοι ψίθυροι, πόσο μάλλον οι δυνατές κραυγές.

Η απάντηση του Γιάννη!

Κάθε καλοκαίρι έρχεται στην Ελλάδα. Μαζί με τον Θανάση, παίζουν σε γήπεδα όλης της επικράτειας. Μοιράζουν χαρά σε χιλιάδες παιδιά. Καταλήγουν ή ξεκινούν την περιοδεία τους από το περίφημο γήπεδο των Σεπολίων. Τον Φεβρουάριο του 2017 το ανοικτό γήπεδο απέκτησε το εκπληκτικό γκράφιτι με τη μορφή του Γιάννη. Τον Σεπτέμβριο του 2017, κατόπιν της απόφασής του να μην συμμετάσχει στο Eurobasket, βανδαλίστηκε από οπαδούς της «Χρυσής Αυγής».

Τον περασμένο Μάρτιο, δύο μήνες πριν δηλαδή, δίπλα στο πορτραίτο του προστέθηκε η παρέμβαση από την πολιτική ομάδα «Antifa Live», που έγραφε: «Αν δεν ήταν στο ΝΒΑ, ίσως ήταν νεκρός στο Α.Τ. Ομόνοιας», με προφανή παραλληλισμό το θάνατο του 34χρονου Εμπουκά και τις καταγγελίες γύρω από τις συνθήκες θανάτου. Αμφότερες οι πλευρές, οι οποίες ξεκάθαρα ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά άκρα, χρησιμοποιούν τον Γιάννη. Μόνο που ο ίδιος επιλέγει κόντρα σε όλους, να χαράζει τη δική του πορεία.

Το μίσος δεν τον σταμάτησε ποτέ. Και έχει αντιμετωπίσει μίσος. Από το 2013, όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σε δηλώσεις που έχουν γίνει πολλάκις σημείο αναφοράς παγκοσμίως έλεγε: «Αν μπορέσετε να πείτε το όνομά του, τότε να τον πείτε και Έλληνα. Στον ζωολογικό κήπο άμα δώσετε σε ένα χιμπατζή μια μπανάνα και μια σημαία Έλληνας θα είναι;». Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής τι έκανε για τα θύματα στο Μάτι;

Το μίσος δεν τον σταμάτησε ποτέ. Και έχει αντιμετωπίσει μίσος. Τον Νοέμβριο του 2017, όταν ένας άγνωστος καθηγητής του πανεπιστημίου UCL στο Λονδίνο, επιτέθηκε χωρίς αιδώ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Μας ζάλισε ο μαύρος που το παίζει Έλληνας. Ως εδώ. Δεν ξεχνάμε το καλοκαίρι. Μας έγραψε στα @ρχιδι@ του όλους μας, την Εθνική ομάδα και την σημαία μας». Τη σημαία μας, ε; Εκείνη που κρατάει σε όλα τα παιχνίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνη που με περηφάνεια κοιτάει δίπλα στους ομογενείς, με τους οποίους τραγουδάει τον Εθνικό Ύμνο.

Το μίσος δεν τον σταμάτησε ποτέ. Και έχει αντιμετωπίσει μίσος. Από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρώτα επιτέθηκε και εν συνεχεία προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Ούτε το όνομά του γνώριζε, ούτε τον τόπο γέννησής του. Δε γνώρισε ότι ο επίσημος πρεσβευτής του Υπουργείου Τουρισμού και το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της Aegean για την Ελλάδα, έχει γεννηθεί στη χώρα μας. «Ο Ακενοτούμπο, που παίζει στο NBA ως Έλληνας δεν παίζει; Ο Αντετοκούνμπο ο Έλληνας δεν λένε ότι είναι; Ιθαγένεια ελληνική έχει, κάπου στην Αφρική γεννήθηκε. Πώς τον λένε; «Ο Έλληνας» τον λένε και καλώς τον αποκαλούν έτσι». Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκτός από καταγγελίες, έκανε τίποτα περισσότερο για το Μάτι;

Το μίσος δεν τον σταμάτησε ποτέ. Και έχει αντιμετωπίσει μίσος. Ακόμα και για τα αυτονόητα. Κάποτε, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλεγε σε όσο πιο απλά λόγια μπορούσε αυτό που ένιωθε. «Εύχομαι ό,τι καλύτερο και αν μπορεί ο κόσμος που τους βλέπει να βοηθά όσο μπορεί. Και ένα κομμάτι ψωμί, και ένα μπουκαλάκι νερό. Δεν είναι μόνο οι μετανάστες. Τον συνάνθρωπό σου είναι που πρέπει να βοηθήσεις». Κι όταν το έκανε στην Αμερική, βρήκε επικριτές! «27.000 μερίδες φαγητού μοίρασε ο Αντετοκούμπο!!! Όχι όμως στην Ελλάδα που πτώχευσε και τον έθρεψε, αλλά στις πανίσχυρες ΗΠΑ. Να τα λέμε όλα». Ευτυχώς που ο Κυριάκος Βελόπουλος τα είπε όλα και μας άνοιξε τα μάτια. Αλλιώς θα πιστεύαμε ότι απλώς ο Γιάννης βοήθησε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Και η λίστα είναι μακριά. Η λίστα του μίσους. Πώς να ξεχάσεις τον Τάκη Τσουκαλά ή ακόμα και τις υποτιμητικές δηλώσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου; «Ελπίζω να κατανοήσει ότι χάρη σε αυτή τη χώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ και πρωταγωνιστεί», είναι το καλύτερο που έχει πει ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης!

Η κεντρική φωτογραφία θα είναι πάντα η ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θα είναι πάντα ανάμεσα σε έναν εκτυφλωτικό προβολέα με την ελληνική σημαία φόντο. Για ελληνική σημαία και μια χώρα που θα αγαπάει πάντα περισσότερο από όσους τον έχουν κατηγορήσει. Είναι, άραγε, μετά (και) τη δωρεά στη Ραφήνα αρκετά Έλληνας για εκείνους;

Τώρα, είναι αρκετά Έλληνας ο Γιάννης;
EVENTS