MENU

Ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί στον πρώτο τελικό Κυπέλλου της ιστορίας του, τη σεζόν 1981-1982, αλλά παρότι είχε γίνει στο Αλεξάνδρειο, είχε χάσει με 63-65 από τον κάτοχο, Παναθηναϊκό.

Εκείνη τη σεζόν, μπαίνει στην τέταρτη φάση τη διοργάνωσης, ξεπερνώντας αρχικά εύκολα (81-55) το εμπόδιο της ΑΕΚ. Στο προημιτελικά, υποδέχεται τον Απόλλωνα Πάτρας, τον οποίο κερδίσει άνετα επίσης (113-72) και στον ημιτελικό, έρχεται αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, εκτός έδρας. Η νίκη έρχεται στον «Τάφο του Ινδού» με 67-74 και ο ΠΑΟΚ, είναι ξανά στον τελικό.

Το παιχνίδι γίνεται ανήμερα Μεγάλης Τετάρτης στο Αλεξάνδρειο και αντίπαλος είναι ο Άρης. Προπονητής του ΠΑΟΚ, είναι ο Φαίδων Ματθαίου κι εκείνη την εποχή, παίζει στους κινηματογράφους, η ταινία «Αποστολή στη Νικαράγουα».

Πρωταγωνιστής ο Νικ Νόλτε με την ταινία να διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες της επανάστασης στη Νικαράγουα κατά της δικτατορίας του Σομόζα. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, παραμονές του τελικού, βάζει όλη την ομάδα να παρακολουθήσει την ταινία και στον τελικό, κόντρα στον Άρη του Ιωαννίδη και του Γκάλη, όλη η ομάδα εμφανίζεται με ξυρισμένα κεφάλια!

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει εκπληκτικά στο παιχνίδι και προηγείται με 45-29 στο ημίχρονο και παρότι στο δεύτερο μέρος, ο Άρης αντέδρασε, οι παθιασμένοι παίκτες του Ματθαίου, κράτησαν τη νίκη, με 74-70 και στο τέλος, πανηγύρισαν με την ψυχή τους την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Νίκος Σταυρόπουλος, που είχε 26 πόντους, ενώ Φασούλας και Μ. Κατσούλης είχαν από 12. Για τον Άρη είχε 22 ο Φιλίππου και 20 ο Γκάλης, με εκείνο το παιχνίδι να μένει στην ιστορία ως ο «τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών» και να μνημονεύεται από τότε, καθώς ήταν μία πολύ ξεχωριστή ενέργεια, που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου του.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Φαίδων Ματθαίου): Πολίτης 8, Μ.Κατσούλης 12, Αγγελίδης, Μπακόπουλος 8, Ζ.Κατσούλης 2, Φασούλας 12, Αλεξανδρής 6, Σταυρόπουλος 26, Κωνσταντινίδης, Πολυχρονάκος

Άρης (Γιάννης Ιωαννίδης): Γκάλης 20, Νικήτας 13, Ρωμανίδης 2, Παραμανίδης, Φιλίππου 22, Τσαχτάνης 4, Δοξάκης, Κοκολάκης 9, Σταμάτης, Γεωργιάδης.

«Αποστολή στη Νικαράγουα», ξυρισμένα κεφάλια και ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος! (pics & vids)