MENU

Πριν λίγα λεπτά, ο Ολυμπιακός έμαθε την απόφαση του ΕΣΑΚΕ και... βίωσε το -6 από το πρωτάθλημα της Basket League, σε ένα... νόμισμα που έχει δύο όψεις για τους «ερυθρόλευκους».

Το θετικό στην απόφαση είναι πως η αποχώρηση των Πειραιωτών από τον ημιτελικό του ΟΑΚΑ εκδικάστηκε με βάση τον πειθαρχικό κώδικα του ΕΣΑΚΕ, κάτι που ναι μεν φέρνει μεγάλη βαθμολογική απώλεια, αλλά αφήνει... ανοικτό παράθυρο σε περίπτωση υποτροπής του συλλόγου.

Ουσιαστικά υπάρχει ένα κενό στους κανονισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία στο τι πρέπει να γίνει αν ο Ολυμπιακός αποφασίσει να μην κατέβει σε κάποιο ματς, όπως για παράδειγμα στο «αιώνιο» ντέρμπι της 16ης Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Άρα, οι «ερυθρόλευκοι» ενδέχεται να δεχτούν ξανά ποινή αφαίρεσης βαθμών, αλλά δεν θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό ή διαγραφή.

Ωστόσο εδώ υπάρχει μία σημαντική παράμετρος που μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός έχει περιθώριο δύο εργάσιμων ημερών να καταθέσει έφεση και να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ. Εκεί, η ποινή μπορεί να μειωθεί, καθώς θα εφαρμοστεί το δίκαιο της ΕΟΚ!

Θυμίζουμε πως σε αυτή την περίπτωση, οι «ερυθρόλευκοι» θα... μετατρέψουν το -6 σε -1, όμως σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος για διαγραφή του σωματείου και υποβιβασμό.

Άρα, τα πράγματα περιπλέοκονται και όλα θα αποσαφηνιστούν μετά τις προθέσεις και τις πράξεις του Ολυμπιακού. Η διοίκηση των Πειραιωτών έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για τις ποινές και για όσα συμβούν στη συνέχεια, οπότε πρέπει να δούμε αν οι «ερυθρόλευκοι» θα προσφύγουν στο ΑΣΕΑΔ και στη συνέχεια πρέπει να φανεί αν η απόφαση θα αλλάξει ή αν παραμείνει ως έχει.

Με απλά λόγια: Σε περίπτωση αλλαγής και τελικής εφαρμογής του δικαίου της ΕΟΚ, ο Ολυμπιακός θα έχει ξεκάθαρο κίνδυνο για υποβιβασμό αν δεν κατέβει σε κάποιο από τα επόμενα ματς, ενώ αν η ποινή μείνει έτσι, με βάση το δίκαιο του ΕΣΑΚΕ, τότε δεν υπάρχουν ζητήματα πέρα από την αφαίρεση βαθμών, λόγω κενού στο νόμο.

Οπότε, οι επόμενες ώρες είναι ιδαίτερα κρίσιμες και οι προσεχείς κινήσεις του Ολυμπιακού ενδέχεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον του συλλόγου, καθώς και συνολικά του ελληνικού μπάσκετ.

Ανατροπή ή υποβιβασμός; Τα δεδομένα για Ολυμπιακό σε περίπτωση υποτροπής