MENU

Ο 44ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος επεφύλασε ένα πολύ σπάνιο ζευγάρι διεκδικητών της κορυφής. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα τεθούν αντιμέτωποι στην Κρήτη με στόχο να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο της σεζόν, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να ψάχνει το 4ο τρόπαιο και το «τριφύλλι» το 19ο. στον συγκεκριμένο θεσμό. Γενικότερα, πρόκειται για ένα «match-up» ομάδων οι οποίες δεν έχουν μεγάλο παρελθόν όσον αφορά παιχνίδια που δίνουν τίτλο. Ενδεικτική είναι η προϊστορία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, όταν από την καθιέρωση των τελικών της Α1 μόλις δύο φορές έχουν βρεθεί σε τελικούς, τις σεζόν 1997-98 και 1999-00, με τους «πράσινους» να παίρνουν σε ισάριθμες περιπτώσεις το πρωτάθλημα.

Περισσότερο «φτωχή» είναι η κατάσταση στο Κύπελλο μιας και η σημερινή τους μονομαχία στο Ηράκλειο θα είναι μόλις η δεύτερη συνάντησή τους σε τελικό, με την πρώτη να χρονολογείται το 1982! Εκείνη η αναμέτρηση πάντως της 30ης Ιουνίου δικαίωσε όσους παρακολούθησαν τον αγώνα, με το κλειστό «Παλαί ντε Σπορ» της Θεσσαλονίκης να γεμίζει από 4.826 θεατές σε μία τεταμένη και με επεισόδια ατμόσφαιρα. Τελικός νικητής και τροπαιούχος, ο Παναθηναϊκός, με ήρωα και πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Βίδα χάρη στο καλάθι-φάουλ που σημείωσε στο τέλος.

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα με τον πλήρη έλεγχο του αγώνα, προηγούμενος στο ημίχρονο με εννιά πόντους διαφορά (35-26). Στο δεύτερο μέρος, ωστόσο, η εικόνα άλλαξε και οι «πράσινοι του εξαιρετικού Ντέιβιντ Στεργάκου ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και πήραν την νίκη με 63-65. Παίκτης «κλειδί» ο Κυριάκος Βίδας, ο οποίος σκόραρε στα τελευταία δευτερόλεπτα καλάθι και φάουλ, εκμεταλλευόμενος την ασίστ του Στεργάκου στον οποίο έσπευσε να δώσει βοήθεια ο παίκτης του ΠΑΟΚ, Χρήστος Κωνσταντινίδης. Αξίζει να τονιστεί ότι εκείνη ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο Παναθηναϊκός είχε πάρει προβάδισμα στην αναμέτρηση.

Το ματς «στιγματίστηκε» από έντονα επεισόδια από τα οποία τραυματίστηκε ο ένας εκ των δύο διαιτητών, Αλιφραγκής, από ρίψη μπαταρίας, αλλά και ο αείμνηστος προπονητής του Παναθηναϊκού, Κώστας Πολίτης, με την εφημερίδα της εποχής «Θεσσαλονίκη» της 1ης Ιουλίου 1983 να καταγράφει: «250 μαινόμενοι φίλαθλοι επιδόθηκαν στο έργο της καταστροφής με ξύλα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα έσπασαν βιτρίνες 40 περίπου καταστημάτων. Τα επεισόδια άρχισαν στις 10 το βράδυ… κατέστρεψαν έξι προθήκες από κτίρια της ΔΕΘ… και κατευθύνθηκαν προς την Τσιμισκή. Οι ζημιές που προκάλεσαν υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια».

Διαιτητές: Αλιφραγκής, Λόρτος

Εισιτήρια: 4.826

ΠΑΟΚ (Θεόδωρος Ροδόπουλος): Αλεξανδρής 22, Φασούλας 11, Κωνσταντινίδης 10, Γαϊτάνης 9, Μ. Κατσούλης 6, Κουματσιώτης, Καλπάκης 5, Μπουρλίβας, Ζαχ. Κατσούλης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Πολίτης): Στεργάκος 21, Κοκολάκης 13, Βίδας 12, Κορωναίος 10, Κόντος 7, Ιωάννου 2, Παπαντωνίου (Μπατής, Γεωργανάς, Κατσίνης).

Ο μοναδικός και... επεισοδιακός τελικός ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός το 1982 (pics+vid)