MENU
Χρόνος ανάγνωσης 10’

Θέλετε να μιλήσουμε για impact;

0

Στην εποχή των social media ακόμα και τα ουδέτερα μεγέθη, μπορούν να καταμετρηθούν. Οχι με ακρίβεια προφανώς, αλλά οι δυνατότητες που δίνουν πλέον τα προσωπικά ατομικά προφίλ είναι αρκετές για να αποκαλύψουν την τάση.

Τι σημαίνει όμως η λέξη “απήχηση” σε έναν αθλητικό θρίαμβο; Η περηφάνια δε μετριέται, ωστόσο, πλέον δεν είναι και τόσο δύσκολο να δοθεί ένας αριθμός στην έννοια impact! Στην επιρροή που έχει δηλαδή μία θρυλική, όσο κι απρόσμενη επιτυχία τόσο εντός των συνόρων, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η δύναμη της έκπληξης είναι μεγάλη, ακόμα κι όταν αφορά σε έναν “μικρόκοσμο” όπως είναι αυτός του γυναικείου μπάσκετ. “Μικρόκοσμος” βεβαίως, για εμάς, τους υπόλοιπους, τους αδαείς, διότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αντρικά σπορ, έτσι και τα γυναικεία, έχουν εκατομμύρια ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Δημιουργούνται πρότυπα και είδωλα. Μπορεί ο βασικός πυρήνας να είναι μικρότερος, αλλά υπό μία έννοια, αυτές είναι οι περιστάσεις που φέρνουν πιο κοντά ένα παιδί, αγόρι, ή κορίτσι σε μία μπάλα, σε ένα σπορ, στον αθλητισμό.

H Εθνική Γυναικών ταξίδεψε το όνομα των κοριτσιών της σε ολόκληρη την Ευρώπη σχεδόν. Τουλάχιστον στην Ευρώπη, που έχει οικειότητα με τις κοπέλες που παίζουν μπάσκετ. Και δεν είναι λίγες. Η Μάλτση και η παρέα της υπενθύμισαν στον κόσμο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο Διαμαντίδης ή Σπανούλης. Επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο DNA.

Πως μετριέται αυτό όμως; Δεν είναι δύσκολο, αλλά το αποτέλεσμα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι ακριβές. Ξανά: Αναφερόμαστε στην τάση. Μία τάση που μας δείχνει ότι η Εθνική Ελλάδας και η κάθε μία από τις κοπέλες ξεχωριστά προκάλεσαν συναισθήματα! Έντονα! Και τεράστιο ενδιαφέρον. Χιλιάδων ανθρώπων. Τόσο πολύ που ακόμα και οι διεθνείς ήταν αδύνατον να πιστέψουν, έχοντας καθημερινή επαφή με τα social media, πόσοι ήταν αυτοί που μέσω ίντερνετ εκδήλωσαν το θαυμαστό τους, είτε με μηνύματα, είτε στέλνοντας friend requests.

Επικοινωνήσαμε με κάθε κοπέλα και στην ερώτηση που άκουγαν στο ξεκίνημα, η αντίδραση ήταν ίδια… Ενα χαμόγελο ενδεικτικό της δικής τους έκπληξης και μία απάντηση: “Πολλά, πάρα πολλά”.

Eίναι αδύνατον να γίνει αναφορά σε ακριβείς αριθμούς, αλλά από την ημέρα που ξεκίνησε το Ευρωμπάσκετ και ιδιαίτερα μετά τον αγώνα με τη Γαλλία, τα προσωπικά social media των παικτριών πήραν φωτιά…

Συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα των 12 διεθνών, καταλήγουμε σε ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα…

Το τελευταίο 5ήμερο του Ευρωμπάσκετ, συνολικά στα 12 ελληνικά προφίλ απεστάλησαν ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 10000-10500 αιτήματα φιλίας στο facebook… Ταυτόχρονα, στο Instagram, το οποίο ολοένα και περισσότερο γίνεται συνήθεια της καθημερινότητας, ο αριθμός ήταν ο ίδιος, μειωμένος κατ’ ελάχιστον.

Συμφωνα με τις πρόχειρες παρατηρήσεις των κοριτσιών, τα αιτήματα… “Ηταν κυρίως από Ελληνες, αλλά δεχθήκαμε πάρα πολλά από χώρες όπως η Τουρκία (τρομερός αριθμός requests), τη Γαλλία, την Τσεχία, το Βέλγιο και την Ισπανία” όπως είπε χαρακτηριστικά μία από τις “ηρωίδες” του Κώστα Κεραμμιδά. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, τα αιτήματα φιλίας, ή followers προήλθαν από χώρες της Σαουδικής Αραβίας και της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Αίγυπτος), ενώ κάποιες κοπέλες είδαν ανθρώπους από την Φινλανδία, το Ισραήλ, την Αγγλία και την Αμερική να αποζητούν την ιντερνετική φιλία τους. Μοιάζει σχεδόν απίστευτο. Ειναι όμως, εντελώς αληθινό.

Προφανώς και ο αριθμός είναι αδύνατον να έχει ακρίβεια, αλλά η προσέγγιση έγινε με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Αν θέλετε να μιλήσουμε για impact λοιπόν, ορίστε το impact, που είχε η Επιτυχία της Εθνικής Γυναικών. Ξέρετε όμως κάτι άλλο; Αυτή η επιρροή που είχαν οι κοπέλες στην ελληνική κοινωνία θα φανεί και από το αριθμό των δελτίων που θα βγάλει η ΕΟΚ σε νεαρά κορίτσια τον Αύγουστο, ή και αργότερα. Διότι όπως λέει και ο Παναγιώτης Γιαννάκης: “Σημασία έχει να φέρουμε στο γήπεδο όσο γίνεται περισσότερα παιδιά, με μία μπάλα στο χέρι”.

Οι αριθμοί όμως, ίσως να μην είχαν ιδιαίτερη αξία αν δεν συνοδεύονταν από λέξεις… Για αυτόν το λόγο ζητήσαμε από κάθε κοπέλα της Εθνικής να μοιραστούν με το sdna.gr το πιο συγκινητικό μήνυμα που έλαβαν από κάποιον ή κάποια άγνωστο/η! Κάποιες προτίμησα να το μεταφέρουν περιφραστικά, κάποιες άλλες κοπέλες, στέλνοντας το μήνυμα αυτούσιο... Δεν αλλάζει κάτι.

Ιδού το αποτέλεσμα…

4. ΑΝΝΑ ΝΙΚΗ ΣΤΑΜΟΛΑΜΠΡΟΥ
“Με τη σειρά μου λοιπόν, θέλω να σε/ΣΑΣ συγχαρώ που μας κάνατε παραπάνω από υπερήφανους με τις επιδόσεις, το πείσμα, το ήθος και την αξία σας!! Φτάσατε την Ελλάδα μέσα στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης και αυτό από μόνο του είναι το μεγαλύτερο μετάλλιο και δώρο προς εμάς!! Μπορούσατε/μπορείτε φυσικά και πιο ψηλά, το πιστεύω με όλη μου την καρδιά, ωστόσο θεωρώ πως πολλά έπαιξαν τον ρόλο τους για αυτό το αποτέλεσμα κι εσείς οι πρωταγωνίστριες του παρκέ γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, τους θεατές και θαυμαστές σας την πίεση και το βάρος που δέχεστε. Είστε τα καμάρια μας και πραγματικά σας ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες στιγμές που μας χαρίσατε… Η συνέχεια στο Παγκόσμιο!!”
5. ΕΒΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
ΕΒΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ: “Είναι αμετρητα πολλά τα μηνύματα που έχουμε λάβει και η αγάπη και η υποστήριξη που εχουμε εισπράξει... Πραγματικά που μου έκανε εντύπωση ότι άτομα που δεν τα γνωριζω και ήταν η πρώτη φορά που μίλησα μαζί τους μπήκαν στη διαδικασία να ψάξουν και να μου στέλνουν συμβουλές και ασκησιολογια για τον τραυματισμό που είχα στη μέση μου”
6. ΛΟΛΙΤΑ ΛΥΜΟΥΡΑ
ΛΟΛΙΤΑ ΛΥΜΟΥΡΑ: “Το πιο συγκινητικό μήνυμα που έχω πάρει είναι από την γυναίκα του ξαδέλφου μου, που την έχω δει μόνο 2 φορές στ ζωή μου. Αυτήν και τον γιο της... Μένουν μόνιμα στη Ρόδο και μου έγραψε: "Όλοι μιλούν για εσάς ξαδέλφη. Χαίρομαι που ο γιος μου είναι Λύμουρας!!!" Αυτη την φράση θυμάμαι μόνο και δε θα την ξεχάσω ποτέ”
7. ΑΝΝΑ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Καλησπέρα Αννα και συγχαρητήρια σε σένα προσωπικά για τις εμφανίσεις σου, αλλά και σε όλα τα κοριτσια! Δεν ήμουν φαν του γυναικείου μπάσκετ αλλά μέσα από αυτό το Πανευρωπαϊκό με έχετε κάνει να είμαι θαυμαστής σας! Στελνω σε σένα γιατί σε βλέπω να παίζεις και πραγματικά είσαι ένας "φονιάς" με αγγελικό πρόσωπο! Εισαι φοβερή σουτέρ κι ενα πολυεργαλείο που ενώ δεν σου φαίνεται, έκανες όλη τη σκληρή δουλειά! Με έκανες να θελω να παρακολουθώ γυναίκειο μπάσκετ! Με κάνατε να δακρύσω. Σε ευχαριστώ... Σας ευχαριστώ όλες!
11. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
"Καλησπέρα Αγγελική! Συγχαρητήρια για την μεγάλη νίκη σας απέναντι στην Τουρκία και για όσα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα!!!! Εχετε καθηλώσει τους πάντες στις τηλεοράσεις... Κι όλα αυτά εξαιτίας σας!!! Είμαι μεγάλος φαν σου γιατί βγάζεις όλη την ενέργεια μέσα στο παρκέ, οργανώνεις και συντονίζεις όλη την ομάδα και είσαι ένας διάολος που καταφέρνει να εκνευρίσει όλα τα μεγάλα πλέι μέικερ της διοργάνωσης!! Σας ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας για αυτές τις χαρές!! Μας συγκινείτε"
12. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ: "Εκτός από κομπλιμέντα και χιλιάδες συγχαρητήρια που λάβαμε, ήταν συνεχής η αναφορά της λέξης "Ευχαριστούμε"! Προσωπικά με άγγιξαν τα μηνύματα των μικρών παιδιών, όπως μιας κοπέλας, γύρω στα 16, που έγραψε ότι λόγω του ύψους της και τα παραπάνω κιλά της, την έκαναν να σταματήσει. Μου έγραψε ότι εμείς ήμασταν ο λόγος που ξαναπίστεψε και άρχισε ξανά προπόνηση". Τέλος μου έκαναν τρομερή εντύπωση όλα τα συγχαρητήρια και τα κομπλιμέντα από χιλιάδες άντρες, χωρίς όμως να ακολουθούνται από σεξιστικά σχόλια"
13. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΟΣΜΑ

1. "Στην καρδιά μας είστε στην 1η θέση και οχι στην 4η!!! Δείξατε, σε πείσμα των προγνωστικών, ότι έχετε πείσμα και ψυχή, τα δώσατε όλα και κάνατε την Ελλάδα περήφανη!!!!! Δεν είστε η Μάλτση, η Καλτσίδου, η Σπανού, η Κοσμά ... Για εμάς είστε η Εβίνα, η Στέλλα, η Αρτε και η Αφρο... Και σας αγαπάμε..."

2. "Δεν έχω στείλει καθόλου όλο αυτό το καιρό που περνάτε το δικό σας Γολγοθά εντός και εκτός γηπέδου! Σήμερα έχω την ανάγκη να στείλω ένα μήνυμα σε εσένα και αν μπορείς να το μεταβίβασεις στα κορίτσια... Είμαι τόσο, μα τόσο περήφανη που ήμουν συμπαίκτρια κ αντίπαλη με κάποιες που η αγάπη που νιώθω για εσένα και εσάς είναι απερίγραπτη... Το συναίσθημα μαγικό να θαυμάζεις 12 κορίτσια να δίνουν την ψυχή τους... Χωρίς να έχουν αντίτιμο χρηματικό γιατί πολύ απλά κάνουν το σημαντικότερο..."
15. ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΠΑΝΟΥ
ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΠΑΝΟΥ: "Το πιο συγκινητικό μήνυμα ήταν από ένα πατέρα που έλεγε ότι οι δυο κόρες του είχαν καθηλωθεί στην τηλεόραση τις μέρες του αγώνα και έμαθαν τα ονόματα όλων των κοριτσιών. Με ευχαρίστησε που είμαστε σωστά πρότυπα για εκείνες και θέλουν να ξεκινήσουν το μπάσκετ. Μου έγραψε επίσης πόση χαρά τους δώσαμε στο σπίτι και ευχαρίστησε που σε τέτοιες εποχές, όπου όλα τα παιδιά ασχολούνται με τα κινητά και το Ίντερνετ , αυτοί οι αγώνες έκαναν τις κόρες του να θέλουν να βγουν στο πάρκο για να σουτάρουν και να μας μιμηθούν.

Επίσης πήρα πολλά μηνύματα μετά τον τελευταίο αγώνα μας που έλεγαν ότι συγκινήθηκαν πολλοί και δάκρυσαν όταν η κάμερα με έδειξε να κλαίω. Δείχνει το ποσό πολύ όλοι θέλαμε αυτό το μετάλλιο.

Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν το ότι μπήκαμε τόσο πολύ στις ζωές και στα σπίτια πολλών που ο τρόπος που έγραφαν τα μηνύματα τους ήταν λες και το ζούσαν όλο αυτό εκεί μαζί μας και με το πάθος τους μας ενθάρρυναν

".
19. ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ
ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ: "Δεν ξέρω ποιο μήνυμα να πρωτοδιαλέξω πραγματικά... Τα σχόλια όλων είναι πολύ συγκινητικά!! Ένα που με άγγιξε ιδιαίτερα είναι μιας κοπέλας (ξένης), η οποία μου έγραψε ότι πέρα από τις αγωνιστικές ικανότητές μου, η συμπεριφορά μου και το ήθος μου αποτελούν πηγή έμπνευσης για την ίδια κι εύχεται όσο τίποτα άλλο να μου μοιάσει, αφού αποτελώ παράδειγμα για εκείνη σε όλα. Όταν λαμβάνεις τέτοιο σεβασμό και θαυμασμό για το πρόσωπό σου ως άτομο, πέρα από αθλήτρια, είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση και τιμή! Και δόξα το θεό έλαβα πολλά τέτοια μηνύματα!!!"
21. ΕΛΕΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΗ
“Ο,τι κι αν πω μεσα απο την καρδιά μου θα ειναι το λιγότερο. Για όλες εσάς ενα τεράστιο μπράβο και συγχαρητήρια για την τεράστια προσπάθεια που κάνατε απο την αρχή, μεχρι εδω που φτάσατε. Ειναι μεγαλη επιτυχία και μεγαλη χαρα για όλους μας και προσωπικά για εμένα που καταφέρατε με τη μεγάλη σας ψυχή και τη δύναμη, αλλα και την καρδιά σας. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω με χαμόγελα και οχι με με πίκρα απο την ήττα με τη Γαλλία. Ο αθλητισμός τα εχει αυτα. Θα χαςεις και θα νικήσεις. Πρέπει να μάθεις να χάνεις με το κεφάλι ψηλά και να μη τα παρατάς. Να ξεχνάς την ήττα και να προχωράς μπροστα. Ξερω πως τα δώσατε ολα, ματώσετε τη φανέλα και ειμαι πολυ χαρούμενος για όλες σας”
34. ΜΑΡΙΕΛΑ ΦΑΣΟΥΛΑ
“Καλημέρα αγαπητή φίλη Μαριέλλα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή φιλίας που μού έκανες. Συγχαρητήρια σε όλες σας για τη μεγάλη πρόκρισή σας. Καταφέρατε μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας να ακουστεί και αυτό χάρη σε εσάς τα κορίτσια που βάλατε η κάθε μια σας από ένα λιθαράκι. Κάντε αυτό που έκαναν οι άντρες το 1987. Ζήστε σε αυτό το όνειρο και συνεχίστε όσο μακριά και αν πάει..... Μην σταματάτε γιατί το αξίζετε........ Καλή συνέχεια από καρδιάς σε όλες σας ........ !!!”
Θέλετε να μιλήσουμε για impact;