MENU

Μετά τις συνεδριάσεις του ΕΣΑΚΕ και οι γενικές συνελεύσεις της Αδριατικής Λίγκας προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ομάδες. Στο meeting της Παρασκευής (24/5), που κράτησε για περισσότερες από έξι ώρες, ο Ερυθρός Αστέρας και η Μπουντούτσνοστ... διασταύρωσαν τα ξίφη τους, για όσα έγιναν στους πρόσφατους τελικούς και το θέμα των «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ πήρε αναβολή. Έτσι, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, στο νέο ΔΣ.

Το SDNA αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης στο τελευταίο «Slam Dunk» και στη συνέχεια μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αδριατικής Λίγκας, Ιγκόρ Ντόντικ. Ο Ντόντικ είχε τη δική του... κρίση να διαχειριστεί εντός των τειχών, με όσα γίνονται με τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου και τους Μαυροβούνιους, που αποχώρησαν πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Ωστόσο, ανέλυσε για λογαριασμό του sdna.gr το φλέγον ζήτημα της ενδεχόμενης ένταξης του Ολυμπιακού (και τυπικά και του Παναθηναϊκού, παρότι δεν υφίσταται θέμα) στο πρωτάθλημά του. Άλλωστε, του εξηγήσαμε από την αρχή πως το ενδιαφέρον γύρω από την Αδριατική Λίγκα είναι τεράστιο στη χώρα μας, λόγω των Πειραιωτών και θέλησε να δώσει τις δικές του απαντήσεις - εξηγήσεις.

«Νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, στα μέσα Ιουνίου η ψηφοφορία»

Αρχικά, λοιπόν, στάθηκε σε αυτά που θα ζητήσει η λίγκα του από τους «αιώνιους» και ανέφερε πως αν το θέμα προχωρήσει σε ψηφοφορία, τότε αυτή θα γίνει στα μέσα Ιουνίου. «Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Δεν έχουμε όλα τα έγγραφα στα χέρια μας. Για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, για τον Ολυμπιακό ή για οποιαδήποτε άλλη ομάδα, πρέπει να συλλέξουμε όλα τα έγγραφα που χρειαζόμαστε ως Αδριατική Λίγκα. Επομένως, αυτό που αποφασίσαμε σήμερα, είναι να ζητήσουμε την προετοιμασία όλων των εγγράφων, ώστε να συζητήσουμε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση και να ψηφίσουμε στα μέσα Ιουνίου για την αύξηση των ομάδων στο πρωτάθλημά μας», είπε και συμπλήρωσε:

«Ακόμα και αν δώσει την έγκρισή της η ελληνική ομοσπονδία, εμείς θα πρέπει μετά να κάνουμε τη δική μας ψηφοφορία, για να προχωρήσει το θέμα. Η επόμενη συζήτηση θα γίνει πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Στη συνέχεια, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου, πιθανότατα το διάστημα 16-17-18 του μήνα, όταν θα έχουν τελειώσει τα υπόλοιπα πρωταθλήματα».

«Πρέπει να δούμε πως θέλουν πραγματικά να αγωνιστούν στην Αδριατική Λίγκα»

Στο νέο meeting οι άνθρωποι της Αδριατικής Λίγκας περιμένουν από «πράσινους» και «ερυθρόλευκους» τους πλήρεις φακέλους, ενώ στη Σερβία γράφτηκε πως δεν αποκλείεται να υπάρχει και πρόσκληση σε στελέχη των ελληνικών ομάδων. Υπάρχουν σκέψεις για ανοιχτές προσκλήσεις στους αδελφούς Αγγελόπουλους και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο;

«Δεν έχουμε στείλει κάποια πρόσκληση προς το παρόν. Πρέπει πρώτα να λάβουμε όλα τα ντοκουμέντα. Πρέπει να δούμε πως ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός θέλουν πραγματικά να αγωνιστούν στην Αδριατική Λίγκα. Έπειτα, θα κάτσουμε και θα μιλήσουμε για αυτό και θα ψηφίσουμε. Αν ψηφίσουμε υπέρ της ένταξής τους, τότε θα τους καλέσουμε να έρθουν εδώ και να συζητήσουμε για όσα χρειαζόμαστε», εξήγησε.

Όπως αποκάλυψε το «Slam Dunk» νωρίτερα, στο... τραπέζι υπάρχουν δεδομένα προβλήματα, τα οποία στην Αδριατική Λίγκα δεν ξέρουν πώς θα λυθούν. Όλα αυτά είναι που κάνουν και τον Μίσκο Ρανζάνοτοβις να θεωρεί απίθανη τη συμμετοχή μιας νέας ομάδας στο εν λόγω πρωτάθλημα...

«Πρόβλημα με καλεντάρι, μίνιμουμ τριετές συμβόλαιο, να δούμε για μπόνους προς τις άλλες ομάδες»

Για παράδειγμα, ένα από αυτά τα προβλήματα είναι το καλεντάρι, ειδικά την επόμενη σεζόν, που υπάρχει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ντόντικ τοποθετήθηκε επί του θέματος, δηλώνοντας στην επικοινωνία μας μαζί του: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τις ομάδες για τον αριθμό των αγώνων της επόμενης σεζόν, με την Αδριατική Λίγκα και τα εγχώρια πρωταθλήματα ή την Euroleague. Αν αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων σε 14, τα πράγματα θα είναι πολύ, πολύ δύσκολα. Μην ξεχνάτε πως και η Euroleague αυξάνει τις ομάδες της και θα έχει διπλές αγωνιστικές. Δεν ξέρω πώς να την περιγράψω αυτή την κατάσταση. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Όσον αφορά δε τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου, που θα πρέπει να υπογράψει μια ομάδα, για να ενταχθεί στην Αδριατική Λίγκα, ήταν ξεκάθαρος: «Μίνιμουμ συμβόλαιο τριών ετών. Μιλήσαμε ήδη γι' αυτό το θέμα. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε πως η οικονομική κατάσταση των ομάδων είναι καλή. Μετά, θα προσπαθήσουμε να έχουμε συμβόλαιο τουλάχιστον τριών ετών».

Συνεχίζοντας τη σκέψη του, έβαλε στην... εξίσωση και το πρόβλημα των ακριβών ταξιδιών στην Αθήνα, τα οποία μερικές ομάδες του πρωταθλήματός του δεν είναι έτοιμες να σηκώσουν, λέγοντας: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τα ταξίδια, που είναι ακριβά. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια να καλύψουμε εμείς τα έξοδα των ταξιδιών στην Αθήνα. Ίσως πρέπει να δοθούν κάποια οικονομικά bonus από τις ομάδες σας ή να έρθουν κάποια έσοδα, μαζί με αυτές τις δύο ομάδες. Αλλιώς δεν θα είναι κανένας θετικός γι' αυτό».

Κάνοντας την περίληψη όσων συζητήθηκαν, ο πρόεδρος της Αδριατικής Λίγκας ζήτησε γεμάτους φακέλους και ανέφερε πως το θέμα των ελληνικών ομάδων μπορεί να πάει σε ψηφοφορία τον Ιούνιο, όμως ξεκαθάρισε την ανάγκη για μίνιμουμ τριετές συμβόλαιο, εκφράζοντας παράλληλα και τους προβληματισμούς για τα ζητήματα με το καλεντάρι και τα έξοδα των ταξιδιών.

Τα εμπόδια που βρίσκονται μεταξύ της Αδριατικής Λίγκας και μιας ομάδας που θέλει πολύ να πάει σε εκείνη (εν προκειμένω του Ολυμπιακού) αφορούν πολλά θέματα και είναι σχεδόν απίθανο να ξεπεραστούν, μέχρι την τελική ψηφοφορία.

Ντόντικ στο SDNA: «Μπόνους στους άλλους 12, τριετές γκαραντί, αδυναμία στο καλεντάρι»
EVENTS