MENU

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1991 και ο ΠΑΟΚ δείχνει και είναι εκείνη τη σεζόν, πολύ δυνατός. Η πορεία του στο Κύπελλο Κόρατς τη σεζόν ’93-’94 ξεκινάει από τη μακρινή Σαμάρα της Ρωσίας, συνεχίζεται στον όμιλο με Κάχα Σαν Φερνάντο, Ρεκοάρο Μιλάνο και ΚΚ Ζάγκρεμπ, από τον οποίο «βγαίνει» πρώτος με πέντε νίκες και μία ήττα.

Στη νοκ-άουτ φάση, βρίσκει μπροστά του τη Σκαβολίνι. Παρότι χάνει στο Πέζαρο με 16 πόντους (82-66), κάνει εκπληκτική ανατροπή στη Θεσσαλονίκη κερδίζει με 96-58 και περνάει στα ημιτελικά.

Εκεί, δίνει τον πρώτο του «εμφύλιο» κόντρα στον Πανιώνιο. Νίκη με 83-85 στη Νέα Σμύρνη, νίκη και στο Παλέ με 82-64 και μετά τη Γενεύη, ετοιμάζεται για τους τελικούς με τη Στεφανέλ Trieste.

Οι Ιταλοί είχαν τον Μπόγκταν Τάνιεβιτς στον πάγκο, παίκτες όπως τον Φούτσκα, τον Μποντιρόγκα, τον Λάμπλεϊ στο ρόστερ, ενώ στον ΠΑΟΚ μετά την αλλαγή στα μέσα της σεζόν, ο Σούλης Μαρκόπουλος έχει αναλάβει πρώτος προπονητής, αντί του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο πρώτος τελικός (9/3/1994), γίνεται σε ένα Παλέ που «κοχλάζει» από 6.000 κόσμου. Ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος και παίρνει τη νίκη με διαφορά εννέα πόντων (75-66) χάρη σε ένα καλάθι του Τζον Κόρφα στο τέλος.

Κι έρχεται η ρεβάνς, μία εβδομάδα αργότερα... Ο ΠΑΟΚ του Πρέλεβιτς, του Σάβιτς, του Μπέρι, του Μπουντούρη, του Κόρφα, του Γαλακτερού, του Ρεντζιά, του Μαματζιόλα, του Τσέκου, του Μπαλογιάννη, παίζει απίστευτο μπάσκετ στην Τεργέστη και με τον Μπάνε να βάζει 30 πόντους και τον Μπέρι να τον ακολουθεί με 26, κερδίζει με 91-100 και κατακτά το Κύπελλο Κόρατς.

Δεν ήταν μόνο η κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου, ήταν και ο τρόπος που ήρθε αυτή στον τελικό της Τεργέστης, με τον ΠΑΟΚ να παίζει σχεδόν το... τέλειο μπάσκετ, σε έναν από τους καλύτερους ευρωπαϊκούς τελικούς ελληνικής ομάδας, με το εξωφρενικό 82% στα τρίποντα (9/11) και ολοκληρωτική εμφάνιση, κόντρα σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Ο Πρέλεβιτς εκτός από πρώτος σκόρερ, σε εκείνο το παιχνίδι, ήταν και τραυματίας, καθώς είχε σπάσει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του. Έπαιξε φορώντας παπούτσι, δύο νούμερα μεγαλύτερα και όταν το πρωί του τελικού, ο Σούλης Μαρκόπουλος τον είχε δει ξυρισμένο κόντρα, κάτι που δε συνήθιζε ο τωρινός πρόεδρος της ΚΑΕ, του είχε απαντήσει με τη... μυθική ατάκα: «Έχουμε απονομή το βράδυ κόουτς, όλα τα φλας θα είναι πάνω μας!»

Το τι έγινε φυσικά, στην επιστροφή της αποστολής, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν περιγράφεται από 5.000 και πλέον φίλους του ΠΑΟΚ. Η εικόνα του Μπάνε Πρέλεβιτς, να βγαίνει με την κούπα στα χέρια στη σκάλα, έχει μείνει ανεξίτηλη σε όλους...

Αυτός ήταν ο δεύτερος και τελευταίος ευρωπαϊκός τίτλος του ΠΑΟΚ, ακολούθησαν τα δύο Κύπελλα Ελλάδας το 1995 και το 1999 κι έκτοτε, η ομάδα έχει μείνει μακριά από τόσο μεγάλες στιγμές. Αλλά αυτές που έζησε τότε, δεν παύουν να αποτελούν τον «οδηγό» της για το μέλλον.

STEFANEL: Bodiroga 24, Gentile 23, Pilutti 13, Fucka 9, De Pol, Lampley 18, Bodetto, Cantarello 4, Calavita.

ΠΑΟΚ: Μπουντούρης 12 (2/2 τρίποντα), Πρέλεβιτς 30 (3/3 τρίποντα), Μπαλογιάννης, Κόρφας 16 (2/4 τρίποντα), Γαλακτερός 8 (2/2 τρίποντα), Savic 8, Berry 26.

Σαν σήμερα: Ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος του ΠΑΟΚ, στην Τεργέστη (pics & vids)