MENU

Free agency δεν έχει μόνο το ΝΒΑ, αλλά και η Euroleague διακρίνεται πλέον για την δική της λάμψη. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου είχε αρκετές απώλειες, με δικούς του εν ενεργεία εκπροσώπους που είχαν σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους, να επιλέγουν την αναβαθμισμένη Euroleague της νέας σεζόν.

Ο διαρκώς αυξανόμενος ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με τις αυξημένες το φετινό καλοκαίρι προτεινόμενες οικονομικές απολαβές, έφεραν στην Ευρώπη κορυφαίους άσους όπως οι Νίκολα Μίροτιτς και Άλεξ Αμπρίνες, με πιο πρόσφατο «μπαμ» την μεταπήδηση του Κώστα Κουφού από τους Σακραμέντο Κινγκς στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ενδεχομένως, λόγω και του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι ομάδες να επιτάχυναν τις διαδικασίες ενίσχυσης τους, γνωρίζοντας πως οι παίκτες θα είναι έντονα απασχολημένοι από τις αρχές Αυγούστου ως και τα μέσα Σεπτεμβρίου με τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στα παρκέ της Κίνας. Για τον λόγο αυτό και έπεσε... βαρύ φορτίο με τις πολλές μεταγραφές σε κάθε ράφι.

Φυσικά, οι μεταγραφές δεν σταματούν ποτέ και οι απαραίτητες πινελιές πάντα έχουν θέση σε ένα παζάρι. Στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, άλλωστε, το ρόστερ συνοδεύεται από ένα τεράστιο ερωτηματικό για την θέση του βασικού point guard. Λύσεις υπάρχουν. Αν για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη αρκεί μία από τις παρακάτω εννιά περιπτώσεις που ξεχωρίζει το SDNA, είναι ζήτημα που χρίζει προπονητικής επιλογής.

Ο φετινός Ιούλιος, λοιπόν, βρίσκει free agents επτά παίκτες, ικανούς να δώσουν λύσεις σε κάθε οικονομικό βαλάντιο, ενώ στην λίστα υπάρχουν τα ονόματα και των Μάικ Τζέιμς, Τζέιμς Νάναλι των οποίων το μέλλον στην Αρμάνι Μιλάνο είναι κάτι παραπάνω από... συννεφιασμένο. Στο χέρι των μνηστήρων είναι να τους ικανοποιήσουν οικονομικά, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αποζημιώσεις που θα πάρουν οι δύο τελευταίοι από την ιταλική ομάδα.

Πιο λαμπερό όνομα, λόγω και του έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος, ο Κρις Σίνγκλετον. Ο Αμερικανός φόργουορντ της Μπαρτσελόνα έμεινε ελεύθερος από τους «μπλαουγκράνα» μετά από μία μέτρια βάσει αριθμών και οικονομικού status σεζόν στην ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς. Τα σχεδόν 2 εκατομμύρια δολλάρια που λάμβανε ετησίως ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού συνοδεύτηκαν από πενιχρούς αριθμούς (8π., 4,4ριμπ.) στην Euroleague. Αυτό δεν εμπόδισε την Φενέρμπαχτσε να «ψαχτεί» για τον Σίνγκλετον, το τελικό χρίσμα πάντως δόθηκε στον Ντέρικ Ουίλιαμς, με τον 30χρονο άσο να περιμένει ενδιαφέρον από Ευρώπη, ΝΒΑ και Κίνα.

Συνδετικός κρίκος στην επόμενη περίπτωση παίκτη είναι η Φενέρμπαχτσε, πρωταγωνιστής ένας ακόμη ψηλός με θητεία στην Ισπανία. Ο λόγος για τον Γκουστάβο Αγιόν ο οποίος δεν συνεχίζει την καριέρα του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μεξικανός σέντερ (9,3π., 5,8ριμπ.) θα ήθελε να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, η τουρκική frontline ωστόσο δεν χωράει πλέον τον έμπειρο άσο. Δημοσιεύματα ήθελαν τον Αγιόν να επιστρέφει στο ΝΒΑ ως παίκτης των Ντάλας Μάβερικς ή να επιλέγει την πατρίδα του για οικογενειακούς λόγους. Λέτε η Βίρτους Μπολόνια που επίσης ενδιαφέρθηκε να... πυροδοτήσει νέα βόμβα;

Ένα πραγματικό «μπαμ» αποτέλεσε τον περασμένο χειμώνα η μεταγραφή του Σον Κιλπάτρικ στον Παναθηναϊκό. Ο σπουδαίος ΝΒΑer με 157 αγώνες στον «μαγικό κόσμο» σε Τίμπεργουλβς, Νάγκετς, Νετς, Μπακς, Κλίπερς και Μπουλς λειτούργησε ως ο κατάλληλος συνδετικός κρίκος στο πλάνο του Ρικ Πιτίνο για την αγωνιστική μετάλλαξη του «τριφυλλιού». Οι αριθμοί του πιθανώς να μην... τρελαίνουν τον θεατή (9,2π., 1,7ριμπ.) ωστόσο ο απόφοιτος του Cincinnati εγγυάται ποιότητα και ουσία σε άμυνα-επίθεση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ξεκάθαρο ενδιαφέρον, όμως αυτό μπορεί να συμβεί στο «άψε-σβήσε».

Από τον περσινό Παναθηναϊκό, στην αγορά των ελεύθερων κυκλοφορούν δύο ακόμη Αμερικανοί, με χρόνια εμπειρία στην Euroleague. Ο Κιθ Λάνγκφορντ άνοιξε μέσα από συνέντευξή του στο SDNA την πόρτα της εξόδου από τους νταμπλούχους Ελλάδας, ψάχνοντας έναν ρόλο περισσότερο κεντρικό. «Είμαι χαρούμενος για την επιτυχία της ομάδας, όμως εγώ θέλω να είμαι σε μια κατάσταση που να μου ταιριάζει καλύτερα» είχε δηλώσει σχετικά ανοίγοντας την πόρτα της free agency. Άλμπα Βερολίνου, Μπασκόνια και Βιλερμπάν μπορούν να δώσουν στον βετεράνο άσο (10,7π., 2,2ριμπ.) τέτοιο ρόλο, προς το παρόν ο Λάνγκφορντ περιμένει στο ακουστικό του.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος βέβαια δεν σταματά το μπάσκετ εν μέσω καλοκαιριού. Ο Αμερικανός με βελγικό διαβατήριο «μπόμπερ» αγωνίζεται στο τουρνουά ΤΒΤ των 2 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλευρό του Νικ Καλάθη στην Team Hines και δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση (25π. στην αγωνιστική πρεμιέρα του). Η εμπειρία και το «φαρμακερό» του σουτ, δεδομένα μπορεί να ταιριάξουν σε κάθε επίπεδο της Euroleague, με σημαντικό ερώτημα το κατά πόσο ο Λοτζέσκι θα μείνει μακριά από τους τραυματισμούς.

Περνώντας στο αντίπαλο «αιώνιο» στρατόπεδο, ο Άξελ Τουπάν εξακολουθεί να βρίσκεται στο μπλοκάκι των ελεύθερων. Ο Γάλλος φόργουορντ αποχώρησε από τον Ολυμπιακό για οικονομικούς λόγους στα μέσα Απριλίου και έκτοτε δεν έχει βρει την κατάλληλη επιλογή για το μέλλον του. Η επίσκεψη του στο Στρασβούργο για την άλλοτε ομάδα ήταν απλά... τουριστική, ενώ το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν μετουσιώθηκε σε κάποια επίσημη πρόταση. Οι πρωταθλητές Ισραήλ βρίσκονται στην αγορά για παίκτη στις θέσεις «2-3», ο Τουπάν είναι μία περίπτωση «3+D» άσου, συνεπώς αναμένουμε το αν η «ομάδα του λαού» ή κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος ενοχλήσει τον 27χρονο φόργουορντ.

Η λίστα των free agents περιλαμβάνει ακόμη το πρόσωπο του Στέφαν Μάρκοβιτς. Ο Σέρβος γκαρντ είναι η κλασική εκδοχή του κουμανταδόρου, του παίκτη που ως γνήσιος πλέι μέικερ αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τους συμπαίκτες του στο παρκέ. Η στατιστική του, ειδικά στην δημιουργία, αποτυπώνει του λόγου του αληθές (4,4ας), για την Χίμκι ο ρόλος του αναπληρώνεται από τον συμπατριώτη του και νεότερο Στέφαν Γιόβιτς. Σίγουρα πάντως, για τον έμπειρο πλέι μέικερ υπάρχει θέση στην Euroleague ως μία λύση εμπειρίας στην back-court ζώνη.

Για το φινάλε, μένουν δύο... εν δυνάμει ελεύθεροι παίκτες. Τζέιμς Νάναλι και Μάικ Τζέιμς.

Η Αρμάνι Μιλάνο έχει περάσει σε νέα εποχή με τον Έτορε Μεσίνα στον πάγκο και ο τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης φέρνει τους δικούς του κανόνες στην ιταλική ομάδα. Οι πληροφορίες στην γείτονα χώρα φέρνουν εκτός Αρμάνι τους δύο παίκτες, που δεν... ταιριάζουν στο αγωνιστικό προφίλ του «Έκτορα». Ο εκρηκτικός Μάικ Τζέιμς, πρώτος σκόρερ στην περασμένη Euroleague (19,8π.), με πλούσια στατιστική (6,4ας, 3,8ριμπ., 1,3ας), αν μείνει ελεύθερος μαζί με την απαραίτητη αποζημίωση θα είναι ένα ελκυστικό πακέτο σε θεωρητική τιμή ευκαιρία. Σενάρια δεν έχουν κυκλοφορήσει, διότι δεσμεύεται ακόμη με συμβόλαιο, στο μέλλον όμως δεν μπορεί να προδικάσει κανείς τίποτα.

Παρόμοιο status και για τον Τζέιμς Νάναλι. Ο πρώην άσος της Καβάλας φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει μετά από μερικούς μήνες την θητεία του στην Αρμάνι και ήδη έχει κινητοποιήσει τα ραντάρ των δραστήριων κινεζικών ομάδων. Το υψηλό κασέ του άλλοτε ΝΒΑer (9,3π., 55,4% στην περσινή Euroleague) περιορίζει τον χάρτη των ενδιαφερόμενων, αν όμως κάνει την δική του... έκπτωση δεδομένα είναι λύση αναβάθμισης για την πλειονότητα των κορυφαίων κλαμπ.

Πού θα παίζει ο Μάικ Τζέιμς; 7+2 free agents αναζητούν το δικό τους... λιμάνι