MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Δέκα χρόνια Σπανούλης στον Ολυμπιακό: Οι πιο έντονες στιγμές μιας... θρυλικής δεκαετίας!

0

Ολυμπιακός - Βασίλης Σπανούλης: Μια σχέση πολύ έντονη. Μια σχέση που έχει δομηθεί σε πολύ γερά θεμέλια και έχει χαρίσει μεγάλες και έντονες στιγμές. Πλέον η σχέση αυτή θα κλείσει 10 χρόνια, με την πιθανότητα ο αριθμός να γίνει μεγαλύτερος να γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη. Όσο αντέχει, άλλωστε, ο αγέραστος αρχηγός του Ολυμπιακού, θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και θα προσφέρει στην ομάδα του Πειραιά.

Αυτό αναμένεται να κάνει μία ακόμα σεζόν. Η διοίκηση των Πειραιωτών γνωστοποίησε το βράδυ της Τρίτης πως οι δύο πλευρές θα πορευτούν μαζί για έναν ακόμα χρόνο, με το ταξίδι του «Kill Bill» στον... ερυθρόλευκο κόσμο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από το καλοκαίρι του 2010 έως και σήμερα.

Από τότε έχουν συμβεί πολλά, έχουν γίνει ακόμα περισσότερα, όμως αυτό που έχει μείνει είναι ένα πράγμα. Πως ο Βασίλης Σπανούλης κατάφερε να γίνει ένας θρύλος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Με την σχέση Σπανούλη - Ολυμπιακού να κλείνει δεκαετία πλέον, το SDNA συγκέντρωσε 10 από τις πιο έντονες στιγμές του ηγέτη των Πειραιωτών. 10 στιγμές που αποδεικνύουν πως ο πολύπειρος γκαρντ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μπασκετική φιγούρα για τον σύλλογο!

Η μέρα που ξεκίνησαν όλα....

Για πολύ κόσμο η 11η Ιουλίου του 2010 ήταν η μέρα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, ανάμεσα σε Ισπανία και Ολλανδία. Για την μπασκετική κοινότητα, όμως, ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές ημερομηνίες. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά όλης της Ευρώπης.

Ήταν η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού που κρατάει ακόμα και σήμερα και στο οποίο ο Σπανούλης έχει γιγαντώσει το όνομά του, ως ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ενώ ο Ολυμπιακός κατάφερε να γευτεί αμέτρητες χαρές και να προσθέσει στην συλλογή του δύο ευρωπαϊκά τρόπαια. Και στα δύο μάλιστα η συμβολή του Σπανούλη ήταν ξεκάθαρη και τεράστια. Ανάλογη με ενός πραγματικού ηγέτη!

Η πρώτη υποδοχή στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος

Λίγους μήνες μετά την απόφαση που άλλαξε τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ήρθε και η πρώτη πολύ μεγάλο δοκιμασία για τον Σπανούλη. Δοκιμασία σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς πάτησε για πρώτη φορά στο παρκέ του ΟΑΚΑ, αλλά αυτή τη φορά όχι στην πράσινη πλευρά του γηπέδου.

Στις 12 Ιανουαρίου του 2011 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και το πρόσωπο του αγώνα ήταν -χωρίς αμφιβολία- ο Βασίλης Σπανούλης. Ο «Kill Bill» επέστρεψε ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού και παρά το γεγονός ότι δεν έκανε καλή εμφάνιση, έχοντας μόλις 4 πόντους, η ομάδα του κατάφερε να πάρει τη νίκη με 61-65, κάνοντας σημαντικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης της κανονικής διάρκειας. Και επιπλέον ο Σπανούλης κατάφερε να περάσει... ανώδυνα την μεγάλη δοκιμασία.

Η πάσα στον Πρίντεζη και... το θαύμα των θαυμάτων

https://www.youtube.com/embed/dJoD9rpHKtk

Στο Final Four της Πόλης γράφτηκε ιστορία που όμοιά της δύσκολα μπορεί να ξαναγραφτεί. Ο Ολυμπιακός κόντρα σε κάθε προγνωστικό, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, έφτασε στην κορυφή. Με τον... δικό του τρόπο και με την δική του φιλοσοφία στον μέγιστο βαθμό.

Έπειτα από τις μεγάλες αλλαγές του καλοκαιριού του 2011 οι Πειραιώτες είχαν ένα εντελώς διαφορετικό ρόστερ, στο οποίο αδιαμφισβήτητος ηγέτης ήταν ο Βασίλης Σπανούλης. Ο «Kill Bill» πήρε την ομάδα του από το χέρι και την οδήγησε στο μεγαλύτερο θαύμα των τελευταίων ετών. Έστω κι αν δεν χρειάστηκε να βάλει το τελευταίο σουτ του μεγάλου τελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Είχε φροντίσει, ωστόσο, να είναι όλα ιδανικά για τον Γιώργο Πρίντεζη. Κι αυτό γιατί τράβηξε πάνω του δύο αμυντικούς, πασάροντας την κατάλληλη στιγμή στον «Πρι». Το καλάθι μπήκε και όλα τα υπόλοιπα ήταν ιστορία για τον Ολυμπιακό!

To back to back στην Euroleague

Αν η κατάκτηση της Euroleague στην Πόλη το 2012 ήταν ένα θαύμα, εκείνη στο Λονδίνο το 2013 ήταν η επιβεβαίωση πως ο Ολυμπιακός ήταν μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης εκείνη την περίοδο. Και με τον Βασίλη Σπανούλη στην καλύτερη φάση του.

Στον μεγάλο τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω ακόμα και με 17 πόντους, με τον Σπανούλη να κάνει κακό πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος, όμως, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και... εκτέλεσε την άμυνα των Μαδριλένων με 5 τρίποντα σε διάστημα ελάχιστων δευτερολέπτων. Και όπως ήταν φυσικό κατέκτησε το βραβείο του MVP σε ένα ακόμα Final Four, γιγαντώνοντας ακόμα περισσότερο τον μπασκετικό μύθο του!

«Kill Bill» ο κορυφαίος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος

Ο χαρακτήρας του Βασίλη Σπανούλη είναι τέτοιος ώστε να μην συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την κορυφή. Έτσι έμαθε από το ξεκίνημα της καριέρας του στην Λάρισα. Η πορεία του στον Ολυμπιακό το έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο. Η ικανότητά του να βάζει την μπάλα στο καλάθι δε ήταν τέτοια, που πλέον το όνομα του «Kill Bill» φιγουράρει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος της Basket League.

Στις 13 Απριλίου του 2018 και στο παιχνίδι απέναντι στον Πανιώνιο ο αρχηγός του Ολυμπιακού έφτασε τους 5.201 πόντους, χάρη σε μια εύστοχη βολή του, 2'33'' για το τέλος της τρίτης περιόδου. Κατάφερε έτσι να προσπεράσει τον Νίκο Χατζή που μετρούσε 5.200 πόντους και να κατακτήσει μία ακόμα κορυφή στην -τεράστια- καριέρα του.

Ο κορυφαίος πασέρ σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πέρα από το σκοράρισμα, όμως, ο Σπανούλης κάνει κι άλλα πράγματα πάνω στο παρκέ. Ξέρει να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του και να τους κάνει... ευτυχισμένος με τις πάσες του. Αυτό έχει φροντίσει να το πράξει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως είναι ο κορυφαίος πασέρ στην Basket League, αλλά και στην Euroleague, χαρίζοντας χιλιάδες πάσες στους συμπαίκτες του με το πέρας των ετών. Στην Euroleague αριθμεί 1,414 και βρίσκεται στην κορυφή, ενώ στο πρωτάθλημα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις 2.145. Και η καταγραφή συνεχίζεται...

Νικώντας μόνος του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Σε μια καριέρα γεμάτη συνέπεια και διακρίσεις οι «μάχες» του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε Final Four της Euroleague βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Πέραν του σπουδαίου τελικού της Πόλης, το 2012, ο Σπανούλης είχε καταφέρει να βάλει τη σφραγίδα του σε δύο ακόμα σπουδαία παιχνίδια απέναντι στους Μοσχοβίτες.

Το 2015, στον ημιτελικό της Μαδρίτης ο Σπανούλης νίκησε... μόνος του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κι αυτό γιατί πήρε την κατάσταση στα χέρια του στο τελευταίο 5λεπτο του αγώνα και «εκτέλεσε» με κάθε τρόπο την άμυνα της «ομάδας του στρατού», ρίχνοντάς την στο καναβάτσο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 2017, στον ημιτελικό της Πόλης. Επί της ουσίας ήταν το... remake του ημιτελικού του 2015.

Κι όπως θα έλεγε και ο Γκάρι Λίνεκερ.: Στο Final Four της Euroleague παίζει ο Ολυμπιακός με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στο τέλος νικάει ο.... Σπανούλης!

Φτάνοντας κοντά στην κορυφή της Ευρώπης ξανά

Τόσο το 2015, όσο και το 2017, ο Ολυμπιακός έπαιξε σε μεγάλους τελικούς των Final Four της Euroleague. Απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε, αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός πάλεψε μέχρι το φινάλε, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στο τρόπαιο. Έδειξε όμως πως είχε συνέπεια ως ομάδα, με τον Βασίλη Σπανούλη να τον καθοδηγεί σε ακόμα δύο μεγάλα ραντεβού.

Το φινάλε των τελικών αυτών δεν ήταν αυτό που ήθελε ο Έλληνας άσος, φεύγοντας από το παρκέ με σκυμμένο κεφάλι, όμως έδειξε πως έχει τον τρόπο να οδηγεί την ομάδα του προς την κορυφή, παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν είχε την δυνατότητα να διαθέτει ίδια μπάτζετ με τις ομάδες που κατέκτησαν το τρόπαιο.

Το πρώτο buzzer beater κόντρα στον Παναθηναϊκό

https://www.youtube.com/embed/yIUEEyONcBQ

Ήταν το... προμήνυμα του τι θα ακολουθούσε μερικές βραδιές αργότερα. Στη συναρπαστική σειρά τελικών του 2016, απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός κατάφερε να γράψει χρυσή σελίδα, Με τον Σπανούλη να είναι, επί της ουσίας, ο... συγγραφέας ενός μοναδικού μπασκετικού έπους.

Η αρχή είχε γίνει στο Game 2 των τελικών του πρωταθλήματος, στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Με το σκορ στο 66-65, υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Σπανούλης πήρε την μπάλα από τον Μάντζαρη, στα 5'' για το τέλος. και παρά την πίεση του Νικ Καλάθη κατάφερε να... εκτελέσει σε νεκρό χρόνο και να χαρίσει τη νίκη στον Ολυμπιακό με 66-68. Οι πανηγυρισμοί έξαλλοι, με τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει τη σειρά των τελικών σε 1-1.

Κι όμως, αυτή ήταν μόνο η... αρχή!

Το πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ

Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές της τεράστιας καριέρας του. Ήταν το... κερασάκι σε μια πολύ γλυκιά τούρτα, το καλοκαίρι του 2016. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Game 4 της σειράς με τον Παναθηναϊκό, έχοντας προβάδισμα 2-1 στις νίκες και μαζί είχε την ευκαιρία να... τελειώσει το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ.

Το παιχνίδι εκείνο ήταν θρίλερ και κρίθηκε στην δεύτερη παράταση. Και το έκρινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής εκείνης της σειράς. Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε και πάλι τη μπάλα, με το σκορ στο 81-79 υπέρ των «πράσινων» και έβαλε ένα σουτ-έργο τέχνης, μπροστά στα απλωμένα χέρια του Δημήτρη Διαμαντίδη. Ήταν το ιδανικό φινάλε μιας τρομερής σειράς και μια μοναδική στιγμή για τον ηγέτη του Ολυμπιακού, τον σπουδαίο Βασίλη Σπανούλη...!

Δέκα χρόνια Σπανούλης στον Ολυμπιακό: Οι πιο έντονες στιγμές μιας... θρυλικής δεκαετίας!