MENU

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, επικοινωνιακά τρικ, μεγάλα ονόματα και μεταγραφές αεροδρομίου ο Παναθηναϊκός προχωρά τον μεταγραφικό σχεδιασμό βαδίζοντας σε ένα μοντέλο διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια.

Χωρίς καταιγισμό ονομάτων και σεναρίων, οι «πράσινοι» όπως αποδεικνύεται δουλεύουν σιωπηρά τις κινήσεις τους (Λεκαβίτσιους και Αντετοκούνμπο) και στην ουσία έχουν ολοκληρωμένο το 80% του ρόστερ, με τη διαφορά πως το υπόλοιπο 20% είναι αυτό που τελικά θα κάνει τη διαφορά.

Με τα τωρινά δεδομένα και ενόψει τουλάχιστον μιας ακόμη μεταγραφής, ο Πασκουάλ έχει ισορροπήσει ανάμεσα στο να διατηρήσει τον κορμό και παράλληλα να κάνει τις βαθιές τομές που επιζητούσε. Ο Παναθηναϊκός έχασε μεν δύο βασικά του «χαρτιά» (Μπουρούση, Τζέιμς), προσπαθεί να κρατήσει το τρίτο (Σίνγκλέτον) και ταυτόχρονα προσθέτει ελληνικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για να φτιαχτεί μια βάση διαρκείας...

Περιφέρεια: Κάθε ομάδα υψηλού επιπέδου οφείλει να έχει πέντε γκαρντ πρώτης διαλογής. Με Καλάθη, Λακεβίτσιους ο Παναθηναϊκός μοιάζει κατά 80% γεμάτος στη θέση του πλέι μέικερ και χρειάζεται έναν ακόμη που θα δίνει ανάσες, θα παίρνει περισσότερο χρόνο στην Α1 και θα έχει ρόλο ειδικών αποστολών. Ο Μποχωρίδης θα μπορούσε να καλύψει αυτή την ανάγκη, με τη διαφορά πως η παραμονή του για μια ακόμη χρονιά σ΄αυτό το ρόλο θα αποτελεί πλέον με πισωγύρισμα. Είναι καλύτερο και πιο δελεαστικό για τον ίδιο να πάει σε άλλη ομάδα, να αναβαθμιστεί, να κερδίσει παιχνίδια αποδεικνύοντας πρώτα απ' όλα στον εαυτό του πως θα μπορούσε να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Σούτινγκ γκαρντ: Η κίνηση που θα γίνει στο «2» θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από έναν αξιόπιστο παίκτη που θα βάζει την μπάλα στο καλάθι, θα μπορεί να παίξει στον άσο και ταυτόχρονα δεν θα περιορίζει το χρόνο του Παππά. Η αλήθεια είναι πως οι λύσεις ολοένα και λιγοστεύουν, φαίνεται ότι ο Πασκουάλ ψάχνει πάλι αυτόν που ταιριάζει στο πλάνο του κι όχι την εύκολη λύση από τα λίγα καλά ονόματα που είναι διαθέσιμα αυτή την περίοδο.

Συνηθίζουν στο σύγχρονο μπάσκετ τα 2άρια και οι άσοι να μπαίνουν στον ίδιο κουβά, να υπολογίζονται σαν ένα και να μοιράζεται ο χρόνος τους και στις δύο θέσεις. Υπό αυτή την έννοια, τα 2άρια που θα έχει ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχουν την ικανότητα του άσου, να απειλούν περισσότερο από τον Καλάθη, να μπορούν να συνεργαστούν στην ίδια πεντάδα και ταυτόχρονα να αναλαμβάνουν ρόλους που πολλές φορές κρίνουν ματς.

Σμολ φόργουορντ: Ισως η θέση που μοιάζει να είναι καλυμμένη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Με την παραμονή του Ρίβερς, την επικείμενη απόκτηση του Αντετοκούνμπο και την ικανότητα του Γκάμπριελ να παίζει στο «3», ο Παναθηναϊκός έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για αυτή τη θέση. Ο πρώτος είναι σκόρερ, ο δεύτερος το ακριβώς αντίθετο, αλλά με τρομερή ενέργεια στην άμυνα, ο τρίτος είναι εργαλείο που μπορεί να έχει ρόλο σε ειδικές καταστάσεις. O Χαραλαμπόπουλος προορίζεται για δανεικός, απόφαση για το καλό τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του ίδιου του παίκτη.

Πάουερ φόργουορντ: Η παραμονή του Σίνγκλέτον θα κρίνει τα πάντα, αποτελεί πιο σημαντικό «χαρτί» ακόμη και από το 2άρι που θα αποκτηθεί. Σε περίπτωση αποχώρησης του Αμερικάνου ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε περιπέτειες. Δεν είναι μόνο η δυσκολία να αντικαταστήσει έναν τόσο ποιοτικό παίκτη, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις στην αγορά. Ο Σίνγκλετον είναι κομβικός στο παιχνίδι του Πασκουάλ, μαζί με τον Γκιστ και τον Γκάμπριελ θα πλαισιώσουν τη θέση «4», ενώ υπάρχει πάντα σε εκκρεμότητα η περίπτωση του Αντώνη Φώτση.

Σέντερ: Με τα τωρινά δεδομένα ο Παναθηναϊκός προχωρά ως έχει στη θέση «5», αλλά η απόφασή του θα κριθεί από την αγωνιστική κατάσταση του Γκιστ και την ετοιμότητα του Ογκαστ. Οι «πράσινοι» διαθέτουν μεν τρεις ψηλούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά και οι τρεις έχουν από μια σημαντική αδυναμία.

Ο Βουγιούκας την ταχύτητα, ο Γκιστ τους τραυματισμούς και το γεγονός ότι είναι κατ' ανάγκη 5άρι και ο Ογκαστ την έλλειψη εμπειρίας σε υψηλό επίπεδο. Στη θέση του σέντερ ο Πασκουάλ μοιάζει να παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο μέχρι αυτή την ώρα, αλλά εκτιμώ πως όσα θα του λείψουν στο «5» ελπίζει ότι θα τα πάρει στο «4» με τον ξεκούραστο Σίνγκλετον και την ενέργεια του Αντετοκούνμπο που μπορεί να βοηθήσει πάνω από το καλάθι.

Συμπερασματικά: Ο Παναθηναϊκός «χτίζεται» διαφορετικά και πιο μεθοδικά από άλλες χρονιές. Γίνεται εξ ολοκλήρου ομάδα του προπονητή επιλέγοντας παίκτες που ταιριάζουν στο πλάνο, χωρίς να κάνει συμβιβασμούς και παραχωρήσεις. Η κίνηση στο «2» και η παραμονή του Σίνγκλετον θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος που θα μπει ο πήχης για την επόμενη περίοδο...

Τα κομμάτια που λείπουν από τον Παναθηναϊκό
EVENTS