Με την Euroleague να έχει «κλεισμένες» έντεκα θέσεις, υπογράφοντας δεκαετή συμβόλαια με σημαντικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, και κάποια πρωταθλήματα να εξασφαλίζουν παρουσία στην διοργάνωση μόνο στον νικητή (Αδριατική Λίγκα, VTB League, Γερμανικό πρωτάθλημα) το EuroCup είναι ο μοναδικός τρόπος, πέρα από τις Wild Cards, να κερδίσει μία ομάδα ένα εισιτήριο.
Την φετινή σεζόν λοιπόν δύο αντίπαλοι οι οποί έχουν παρουσία στο «πρώτο σκαλοπάτι» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η Λοκομοτίβ Κούμπαν και η Νταρουσάφακα, διεκδικούν το τρόπαιο.
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Euroleague ή ακόμα και στο Basketball Champions League, στον συγκεκριμένο θεσμό δεν υπάρχει Final Four αλλά αντιθέτως οι δύο αντίπαλοι διαγωνίζονται σε σειρά πλέι οφ best of three. Πρώτος αγώνας απόψε στην Ρωσία (20:00) ενώ ο δεύτερος θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη (13/4, 20:15). Εφόσον χρειαστεί και τρίτο ματς, θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Κράσνονταρ (16/4, 21:00).
Θυμίζουμε ότι τον περσινό τίτλο του EuroCup είχε κατακτήσει η Μάλαγα του Χουάν Πλάθα επικρατώντας στον ισπανικό «εμφύλιο» της Βαλενθια.
Πάμε να... σκανάρουμε αναλυτικά τους δύο φιναλίστ.
Λοκομοτίβ Κούμπαν

Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής στην διοργάνωση
Στα «χαρτιά» η ρωσική ομάδα έχει τον άτυπο τίτλο του φαβορί καθώς παρουσιάζει εντυπωσιακή σταθερότητα και «τρέχει» ένα απόλυτο είκοσι νικών στην φετινή διοργάνωση, στοιχείο που της έδωσε και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς. Όπλο της είναι η «χημεία» και ο ρυθμός που απέκτησε με την πάροδο των αγώνων καθώς με εξαίρεση την αγχωτική εκτός έδρας νίκη με την Λιμόζ (63-61) έκτοτε κέρδιζε κάθε αντίπαλο με μεγαλύτερη ευκολία. Σε προημιτελικά και ημιτελικά «σκούπισε» την ιδιαίτερα υπολογίσιμη και με ισχυρή έδρα Γκραν Κανάρια και την έκπληξη της διοργάνωσης Ρέτζιο Εμίλια του Ιταλού αρχισκόρερ, Αμάντεο Ντέλα Βάλε.
Το αστέρι της και οι... πιστοί στρατιώτες
Ο... απών Ράιαν Μπρόκχοφ. Ο εξαιρετικός Αυστραλός spot shooter είναι πρώτος σκόρερ της «Λόκο» με 12.3 πόντους και το απίστευτο 50.6 στα τρίποντα, ωστόσο ένας τραυματισμός στο χέρι τον έχει θέσει εκτός τελικών. Με την απώλεια αυτή, σημαντικό επιθετικό βάρος παίρνει ο δαιμόνιος Αμερικανός γκαρντ Τζο Ράγκλαντ (11.4 π., 4.1 ασ., 1 κλ.) με τον MVP των προημιτελικών Ντμίτρι Κουλάγκιν, έμπειρο από την περσινή θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (11 π., 3.8 ριμπ.) να αποτελεί αξιόπιστη λύση στην περιφέρεια.
Στην ρακέτα δεσπόζει με την παρουσία του ο δυναμικός Φρανκ Έλεγκαρ (10.3 π., 6.4 ριμπ., δεύτερος στην αξιολόγηση πίσω από τον Μπρόκχοφ) με τον άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού Μάρντι Κόλινς να έχει σημαντικό ρόλο τόσο επιθετικά (9.9 πόντοι μ.ο.) όσο και αμυντικά (4 ριμπ., 0.9 κλ.).

Πού ποντάρει - η αχίλλειος πτέρνα της
Με μία πρόχειρη ματιά στα στατιστικά της «Λόκο» γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια σχεδόν άψογα «κουρδισμένη» ομάδα, η οποία έχοντας Σέρβο προπονητή δίνει δεδομένα έμφαση στην άμυνα. Οι Ρώσοι πρώτοι στους πόντους που δέχονται ανά παιχνίδι (68.6), στην αξιολόγηση του αντιπάλου (65.9), στο ποσοστό στα δίποντα (46.3%) και τα τρίποντα (29%).
Βέβαια, επιθετικά υπάρχει ανάλογο αποτελεσματικό πρόσωπο με 82.65 πόντους ανά ματς, καθώς και σχεδόν 19 ασίστ, δείγμα του ότι το παιχνίδι μοιράζεται σε όλους όσους αγωνίζονται και υπάρχει πλουραλισμός στο σκοράρισμα.
Μοναδικό αρνητικό στοιχείο, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην ημιτελική φάση, που δεν «τέσταρε» τις αντοχές της «Λόκο» απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο, σε συνδυασμό και με την απουσία του κορυφαίου παίκτη της Μπρόκχοφ.
Ο «μαέστρος« του πάγκου
Ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει δημιουργήσει μία αρκετά «σκληρή» ομάδα, που μάχεται παίζοντας εξαιρετική άμυνα, με το αήττητο σερί να της αποτελεί το καλύτερο πειστήριο. Στην δεύτερη χρονιά του στην Λοκομοτίβ, ο Σέρβος τεχνικός κέρδισε το βραβείο του καλύτερου προπονητή της διοργάνωσης και για λίγο... ηρέμησε από τον έντονο και γεμάτο φωνές τρόπο που αντιμετωπίζει τα παιχνίδια. Στόχος του να οδηγήσει την «Λόκο» στον δεύτερο τίτλο της στον θεσμό του EuroCup (2012-13 με ηγέτη τον Νικ Καλάθη) και να την επαναφέρει στην Euroleague εκεί όπου την άφησε ο προκάτοχός του Γιώργος Μπαρτζώκας.

Νταρουσάφακα

Tι έχει κάνει μέχρι στιγμής στην διοργάνωση
Η τουρκική ομάδα που σε θέμα δημοφιλίας βρίσκεται πίσω από Φενερμπαχτσέ, Εφές Αναντολού και Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη, διάγει μία εξίσου πειστική σεζόν, μετρώντας 18 νίκες και μόλις 2 ήττες. Οι μοναδικές περιπτώσεις που η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ έφυγε με το... κίτρινο φύλλο, ήταν στις αναμετρήσεις με την Τσεντεβίτα στην Κροατία (89-83) και την Τορίνο στο «σπίτι» της (77-75). Η Νταρουσάφακα, με έντονο το αμερικανικό στοιχείο στο ρόστερ της, «καθάρισε» με δύο νίκες στους «8» την Μπουντούτσνοστ από το Μαυροβούνιο, ενώ στους «4» έθεσε νοκ άουτ την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου, ανατρέποντας εις βάρος της διαφορά 23 πόντων.
Το αστέρι της και οι... πιστοί στρατιώτες
Ο Σκότι Ουίλμπεκιν. Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Νταρουσάφακα, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (18.9 π.), πρώτος στο index rating (20.7), δικαίως αναδείχθηκε πολυτιμότερος για το φετινό EuroCup. Ο πρώην άσσος της ΑΕΚ έχει την «μπαγκέτα» από τον Ντέιβιντ Μπλατ και αποτελεί την αιχμή του δόρατος τόσο στο σκοράρισμα όσο και την δημιουργία (5.1 ασ.). Highlight oι 41 πόντοι του στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν.
Άξιος συμπαραστάτης του Ουίλμπεκιν, ο ευέλικτος φόργουρντ ΧαΧουάν Τζόνσον (14.6 π., 6.1 ριμπ., 1.5 κοψ.), με τον επίσης πρώην «κιτρινόμαυρο» Μάικλ Έρικ να προσφέρει βάθος στην γραμμή των ψηλών (8.3 π., 6 ριμπ.). Στην έντονα αμερικάνικη ομάδα του Μπλατ συνεισφορά στην περιφέρεια έχουν ο Σαντ-Ρος (8.7 π., 4 ασ.), ο περσινός παίκτης του Άρη Ουίλ Κάμινγκς (8.5 π., 53.8% διπ.), με τον σέντερ Φουρκάν Αλντεμίρ (3.8 π., 4.6 ριμπ.) μοναδικό γηγενή με ρόλο στην ομάδα.

Πού ποντάρει - η αχίλλειος πτέρνα της
Το γεγονός πως και η Νταρουσάφακα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αμυντικές ομάδες ενδεχομένως να... υποθηκεύσει το θέαμα και το ποιοτικό μπάσκετ, παράλληλα ωστόσο να αποτελέσει και σεμινάριο αμυντικών τακτικών. Οι Τούρκοι είναι στην δεύτερη θέση των πόντων που επιτρέπουν (71.1), στην αξιολόγηση αντιπάλου (70.2) και στο ποσοστό τριπόντου (30.5%).
Στο δεύτερο μισό του παρκέ, οι παίκτες του Μπλατ σκοράρουν 79.5 πόντους σε κάθε αγώνα, δεν μοιράζουν υπερβολικά την μπάλα λόγω Ουίλμπεκιν (περίπου 16 τελικές πάσες), μαζεύουν πάντως πολλά επιθετικά ριμπάουντ (11.3) έχοντας αρκετές δεύτερες ευκαιρίες.
«Χάντικαπ» για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης το σχετικά «κλειστό» rotation, με τους Ουίλμπεκιν, Τζόνσον να μετρούν πάνω από 30 λεπτά συμμετοχής (εκτός δράσης και ο Τζέιμς Μπελ) και τους Τούρκους να έχουν περισσότερο... διακοσμητικό ρόλο.
Ο «μαέστρος« του πάγκου
Για πολλούς γνώστες του μπάσκετ ο Ντέιβιντ Μπλατ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη, με ικανότητες και ειδίκευση στο επίπεδο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αυτός ήταν και ο λόγος που «ξένισε» πολλούς η απόφασή του να τηρήσει και τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του στην «Νταρού» παρά την δεδομένη επιθυμία πολλών συλλόγων (βλ. Μακάμπι Τελ Αβίβ) να τον προσλάβουν ως head coach. Πρωταθλητής Ευρώπης με την Ρωσία (2007) και σε συλλογικό επίπεδο με την Μακάμπι (2014), ο Αμερικανός με εβραϊκές ρίζες προπονητής αποτελεί ίσως το πιο... βαρύ χαρτί της ομάδας του.
