MENU

Με βάση το θέαμα, τα 14/21 τρίποντα, την ποιότητα του αντιπάλου, το διακύβευμα της νίκης, ο ΠΑΟΚ έκανε χθες, (μάλλον) την καλύτερη του φετινή εμφάνιση. Βάζουμε το μάλλον σε παρένθεση, γιατί έχει προηγηθεί κι ένα τεράστιο «διπλό» στην έδρα της Τενερίφης, αλλά εκείνο είχε έρθει, με τελείως διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικό μπάσκετ, καθώς και η νίκη επί της Βενέτσια.

Ο ΠΑΟΚ χθες, έβαλε 25 πόντους από λάθη αντιπάλου, εκμεταλλευόμενος τα λάθη που ο ίδιος οδήγησε τη Χάποελ Χολόν να κάνει. Επέτρεψε μόλις τρεις πόντους στον αιφνιδιασμό, από μία ομάδα που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι αυτό. Οι πόντοι από τον αιφνιδιασμό, οι γρήγορες επιθέσεις και η αξιοποίηση όλων των αθλητικών προσόντων των Αμερικανών της.

Ε, δεν είναι και λίγο αυτό που πετυχαίνει, σε έναν τέτοιο όμιλο, να βρίσκεται κάτω μόνο από την Τενερίφη και τη Βενέτσια μετά από δέκα παιχνίδια. Και μάλιστα, να τις έχει κερδίσει και τις δύο! Είναι ένα απλό δείγμα του τι μπορεί να πετύχει αυτό, το φετινό ρόστερ αν έχει τις συνθήκες για να διεκδικήσει αυτά που μπορεί. Καταλαβαίνετε, βέβαια, πως όταν έχει χάσει ήδη ένα σημαντικό άξονα στο παιχνίδι του (Μορέιρα), οι συνθήκες αυτές, κάνουν πιο δύσκολο το έργο του.

Ο ΠΑΟΚ δίνει πολύ μεγάλο βάρος στο «διάβασμα» του αντιπάλου, κάτι που προϋποθέτει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης από αυτούς που αγωνίζονται σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει ο καθένας στο παιχνίδι του, σε επίθεση και άμυνα. Σε ένα ρόστερ, το οποίο κοστίζει κάτι παραπάνω από 800.000 ευρώ και είναι από τα χαμηλότερα του Basketball Champions League, προφανώς και θα λείπουν κάποια χαρακτηριστικά, προφανώς και θα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, σε σχέση με ακριβότερους και πιο ποιοτικούς αντιπάλους. Παρόλα αυτά, το μοναδικό παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός ως τώρα στην Ευρώπη, ήταν στη Βόννη…

Με τα παραπάνω δεδομένα, με την πρόκριση σχεδόν στα χέρια του, με όλα τα θέματα που έχουν γίνει (και πάλι) γνωστά από την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΑΟΚ έπαιζε σε ένα γήπεδο που δεν είχε περισσότερους από 1.500 φιλάθλους. Μέσα σε αυτούς και περίπου 150 Ισραηλινοί που ταξιδεύουν παντού για την ομάδα τους και η δική τους παρουσία, έφερε ατμόσφαιρα… έδρας, καθώς ένας πυρήνας τον οργανωμένων του ΠΑΟΚ, ήταν εκεί, με συνθήματα, φωνές και τραγούδια.

Όπως έγραψε κι ένας φίλος στα social media, η κόρη του Αντρέ Βιεϊρίνια έχει παρακολουθήσει πιο πολλές φορές αυτήν την ομάδα από κοντά, παρά ο μέσος φίλος του ΠΑΟΚ. Είναι μια πραγματικότητα κι αυτή… Ο Πορτογάλος που δεν ήταν χθες στην αποστολή, στο παιχνίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας με την Παναχαϊκή. Εκεί που οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες, δεν είχαν την πρέπουσα συμπεριφορά σε ένα παιχνίδι, με αντίπαλο κατώτερου επιπέδου… Ήταν όμως στην «PAOK Sports Arena» κι επειδή κάθεται εκεί, πίσω από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, ίσως να πήρε ξανά τα μηνύματα της σωστής, αγωνιστικής, λειτουργίας και να τα μεταφέρει σήμερα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Εκεί που δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, εκεί που τα μπόνους επίτευξης στόχων και τα πριμ από το μεγαλομέτοχο, θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα. Ας μη μιλήσουμε για το τι θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο στο μπασκετικό τμήμα…

Όσο αντέχουν οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο και με την ελπίδα να βρεθεί σιγά-σιγά μια κανονικότητα στο οικονομικό κομμάτι, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει, όντας μέσα σε όλους τους στόχους του. Το Σάββατο υποδέχεται το εκπληκτικό φέτος Περιστέρι, σε ένα ακόμα απαιτητικό παιχνίδι. Στην έδρα του, έχει χάσει μόνο από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Τέλεκομ Βόννης, δε μπορεί να τον φοβίσει κανένα Περιστέρι. Μόνο οι συνθήκες που υπάρχουν γύρω της, μπορούν να φοβίσουν και στο τέλος να χαλάσουν κιόλας αυτήν την ομάδα.

Υ.Γ.: Ο τίτλος του κειμένου είναι μια λαϊκή παροιμία για αυτούς που δεν εκτιμούν αυτά που έχουν.

Υ.Γ. 2: Δε χτυπάς κάποιον όταν είναι στα κάτω του. Ο ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια έχει φτάσει σε ένα καλό αγωνιστικό επίπεδο, θα έρθει η ώρα, αργά ή γρήγορα (μάλλον αργά) που θα φτάσει και σε ένα καλό οικονομικό επίπεδο. Θα επανέλθουμε, αν χρειαστεί...

Άλλοι τα γένια πεθυμούν κι άλλοι που τα ‘χουνε, τα φτυουν