MENU

Το φετινό καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό ήταν ιδιαίτερο. Δύσκολο, απαιτητικό, με εξ αρχής αναποδιές σε επίπεδο σχεδιασμού και στελέχωσης του ρόστερ. Οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης δούλεψαν σιωπηλά και μεθοδικά και έφτασαν στο αποτέλεσμα που ήθελαν.

Μέχρι να έρθουν οι επίσημες ανακοινώσεις (επτά ξένων παικτών) και τα διαδοχικά «μπαμ» με τον Τζίμερ Φριντέτ και τον Ουέσλι Τζόνσον, οι insiders και οι... ξυπνητζήδες προσπαθούσαν να διαψεύσουν κάθε ρεπορτάζ και να μειώσουν την δουλειά του SDNA. Όμως, θα έπρεπε να έχουν μάθει τόσα χρόνια. Όταν γράφει κάτι το sdna.gr, ισχύει και επιβεβαιώνεται.

Σε πρώτη φάση, ένα από τα κείμενα που συζητήθηκαν όσο λίγα αφορούσαν το: Φάκελος Πιτίνο: Οι άγνωστες λεπτομέρειες από τη συμφωνία ως το «Φεύγω»!, της στήλης «Slam Dunk» στις 22 Ιουνίου. Πολλοί προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη στην πιο έγκυρη μπασκετική στήλη του ελληνικού διαδικτύου και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, δίχως να γνωρίζουν την κατάσταση.

Άλλοι έκαναν λόγο για μια επικοινωνιακή φούσκα, άλλοι τόνιζαν πως ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει υπογράψει εδώ και μήνες και άλλοι πως ο Πιτίνο διαφώνησε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για το μπάτζετ. Διαψεύστηκαν όλοι τους πανηγυρικά! Ο 67χρονος Αμερικανός «θρύλος» δήλωσε πως θα είχε επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, αν δεν είχε προσωπικά προβλήματα. Πράγματι, λοιπόν, είχε συμφωνήσει σε όλα, όπως αποκάλυπτε στο «Slam Dunk». Για την αμοιβή του, για το μπάτζετ και για τη στελέχωση του ρόστερ.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε (και το SDNA επιβεβαιώθηκε στο 100%) αφορούσε την υπόθεση του Γιάνις Στρέλνιεκς και κατ' επέκταση του Τζίμερ Φριντέτ στις 7 Ιουλίου. Το ρεπορτάζ με τίτλο: «Στρέλνιεκς: Αποσύρεται ο Παναθηναϊκός, «ψάχνεται» για... μπαμ!» δέχθηκε εκ νέου έντονη κριτική και τα social media πήραν φωτιά. Οι... άπιστοι Θωμάδες τα έβαλαν ξανά με το SDNA, μόλις έγινε γνωστό πως ο Λετονός θα πάει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πίστεψαν πως εκείνος απέρριψε τον Παναθηναϊκό για τους πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ στην πραγματικότητα το «τριφύλλι» τον είχε βάλει στον... πάγο, κυνηγώντας τον Φριντέτ. Στο μυαλό τους ερμήνευσαν την είδηση όπως ήθελαν, έβγαλαν όποια συμπεράσματα ήθελαν και τελικά μαντέψτε τι έγινε: έπεσαν έξω. «Σανό», «ψέματα», «non paper» ήταν μερικά από τα σχόλια που συνόδευσαν το άρθρο και τα posts των δημοσιογράφων του site. Η απάντηση με την απόκτηση του Τζίμερ Φριντέτ ήταν αποστομωτική.

Όμως, παρόμοιες ακραίες αντιδράσεις παρατηρήσαμε και στην υπόθεση του 30χρονου σούτινγκ γκαρντ, μέχρι να υπογράψει στον Παναθηναϊκό. Το SDNA αποκάλυψε την επίσημη πρόταση του «τριφυλλιού», αλλά και το τεράστιο ποσό που «έσπρωξε» στο τραπέζι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

«Όσο πιο πολλά λεφτά ακούγονται, τόσο πιο απίθανο να έρθει. Το έχουμε ξαναδεί», «Ειλικρινά πιστεύετε ότι έδωσαν σε έναν Φριντέτ που δεν έχει παίξει ποτέ Ευρώπη 1,7, προερχόμενος από Κίνα χωρίς να έχει άλλη πρόταση από την Euroleague; Έλα μην τρώτε σανό», «Αυτό με τον Φριντέτ κάνει μπαμ ότι είναι σανό για πρόβατα», έγραφαν οι «αναλυτές». Ο Φριντέτ είπε το «ναι» και ο Δημήτρης Κοντός τα εξήγησε μέσω του blog του για τα fake news και τις αντιδράσεις του κόσμου: «Το μόνο που δεν είναι fake είναι η τρέλα!».

Μέχρι να μεσολαβήσει η τελική υπογραφή, βέβαια, πολλοί δεν είχαν πάρει το μάθημά τους και συνέχισαν να γράφουν στα social media τα δικά τους. Αλλά και πάλι έγινε το γνωστό: το έγραψε το SDNA; Ισχύει και επιβεβαιώθηκε, επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού και ο Φριντέτ!

Όλα αυτά ήταν τα μικρά - μικρά κομμάτια ενός ευρύτερου παζλ, που αφορούσε το μπάτζετ της νέας σεζόν. Το κείμενο: «Ίδιο μπάτζετ με Πιτίνο δίνει στον Πεδουλάκη ο Γιαννακόπουλος!» βρήκε πολλούς να προσπαθούν να το διαψεύδουν. Κάθε μέρα έβγαζαν τα συμπεράσματά τους, χωρίς να περιμένουν τα οριστικά αποτελέσματα του σχεδιασμού. Δεν περίμεναν την τελική εικόνα και έλεγαν την... αποψάρα τους. Ακόμα και όταν ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, λέγοντας: «Τη σεζόν 2012-2013, με μικρότερη οικονομική στήριξη λόγω της κρίσης και με μια εντελώς καινούργια ομάδα, καθώς στο καράβι είχαν μείνει μόνο ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τον Τσαρτσαρή, δεν πήγαμε στο Final Four για ένα σουτ. Φέτος, που θα δώσουμε στον Αργύρη το ίδιο μπάτζετ που θα είχε ο Πιτίνο, πολύ μεγαλύτερο του '12/'13, πιστεύω ότι το σουτ θα μπει και θα την κάνουμε αυτή την υπέρβαση να φτάσουμε στο Final Four, που όλοι επιθυμούμε», κάποιοι δεν πείστηκαν.

Για άλλη μια φορά έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα, είδαν... Δράκους και δαίμονες και θέλησαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Δεν είχαν υπομονή και διαψεύστηκαν. Ο Παναθηναϊκός «έκλεισε» τον σχεδιασμό του με άλλη μία σπουδαία προσθήκη στη θέση «3», αυτή του Ουέσλι Τζόνσον και άπαντες κατάλαβαν πως ο Γιαννακόπουλος δεν... μπλόφαρε και έδωσε στον Αργύρη Πεδουλάκη το μπάτζετ που θα είχε ο Ρικ Πιτίνο. Άλλη μία επιβεβαίωση του SDNA.

Στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα δεν είναι μόνο η αξιοπιστία του sdna.gr, η εγκυρότητά του και η επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του, αλλά και οι αντιδράσεις του κόσμου, των insiders, αλλά και των απλών οπαδών. Πολλές φορές ο κόσμος δημιουργεί εχθρούς που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και θέλει να έχει τη δική του άποψη, ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζει. Η ίδια η πραγματικότητα, βέβαια, έδωσε τις απαντήσεις σε όλους. Εννοείται πως είναι λογικό να αρέσει ή να μην αρέσει σε κάποιον ο χ παίκτης, να πιστεύει πως θα ταιριάξει ή θα φύγει ο ψ προπονητής και να εκφράζει ο οποιοσδήποτε τη γνώμη του για όσα θα γίνουν στο παρκέ με κόσμιο τρόπο. Όμως, αυτόν τον μήνα περάσαμε σε... άλλο στάδιο. Έχει διαφορά η μπασκετική άποψη (που είναι θεμιτή και λογική) από την απαξίωση, την προσβολή και τα fake news που μεταφέρει ο καθένας που θέλει να παριστάνει τον δημοσιογράφο.

Άραγε, όσοι μιλούσαν για «ντροπή», «σανό», «παραμύθια», πώς να νιώθουν τώρα;

Δεν πειράζει, παιδιά. Καλή καρδιά και... καλές βουτιές!

Την επόμενη φορά θα το ξέρουν κι οι άπιστοι: όταν γράφει κάτι το SDNA, ισχύει.

Παναθηναϊκός: Το «Πόση αλήθεια αντέχεις;» ήταν το μότο-δίδαγμα του καλοκαιριού...