MENU

Η μεταγραφή του Γουάιλι έχει πολλαπλά μηνύματα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω την κίνηση και το κατά πόσο η προσθήκη του θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Αυτό άλλωστε έχει γραφτεί, έχει αναλυθεί και το βασικότερο όλων; Θα κριθεί στο παρκέ. Αυτό που για μένα έχει περισσότερη σημασία είναι ότι ο Παναθηναϊκός οδεύει σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των μεταγραφών, μια προσέγγιση που από το παρελθόν, από την εποχή της Παντοκρατορίας, είχε αφήσει το στίγμα του.

Οι «πράσινοι» είχαν ανέκαθεν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους: Ηταν πάντα έτοιμοι! Δεν περίμεναν δηλαδή να τελειώσει η σεζόν για να κάνουν τα πλάνα τους. Ειχαν προσχεδιάσει την επόμενη χρονιά και την ημέρα της απονομής ήξεραν πού θα βαδίσουν, ποιον παίκτη θα χτυπήσουν, ποιον θα κρατήσουν και ποιον αντίπαλο θα έχουν απέναντί τους στις διαπραγματεύσεις των μεταγραφών.

Και μάλιστα όλο αυτό συνέβαινε σε μια εποχή που το χρήμα έρεε άφθονο, σε μια εποχή που οι Γιαννακόπουλοι μπορούσαν μέσα σε ένα βράδυ να σηκώσουν το τηλέφωνο, να ανεβάσουν κατά ένα εκατομμύριο την προσφορά και να πάρουν τον παίκτη μέσα από τα χέρια της ΤΣΣΚΑ, της Μπαρτσελόνα ή του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια πληρώνει ακριβά την ανετοιμότητά του. Κάθε καλοκαίρι πλήρωνε ακριβά το γεγονός ότι σχεδίαζε το ρόστερ του, όταν τελείωνε η σεζόν κι όχι όταν αυτή πλησίαζε στο φινάλε της. Πλήρωνε το γεγονός ότι ήταν αναγκασμένος με βγει σε μια αγορά, με σαφώς λιγότερα χρήματα, προσπαθώντας να δελεάσει παίκτες που δεν είχαν λόγο να επιλέξουν τον Παναθηναϊκό με λιγότερα λεφτά από τις ΤΣΣΚΑ, Φενέρ, Ρεάλ κλπ.

Κι όχι μόνο αυτό... Ακόμη και οι παίκτες από το λεγόμενο δεύτερο ράφι, αυτοί που θεωρητικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν «λαβράκια», αποτελούσαν στόχος, όταν πια το κασέ τους είχε εκτοξευτεί στα ύψη. Ο Παναθηναϊκός μου δίνει την αίσθηση πως είχε δύο προβλήματα τα τελευταία χρόνια: Πρώτον, δεν «διάβαζε» σωστά την αγορά για να εντοπίσει τα «λαβράκια» και δεύτερον αργούσε να πλησιάσει τις καλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να χάνει χρόνο.

Η κίνηση του Γουάιλι δείχνει τρία πράγματα:

1. Ο Παναθηναϊκός έχει ψαχτεί προ πολλού. Βασισμένος στις απόψεις του Πιτίνο, προχώρησε τη μεταγραφή κι έκλεισε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση από το δεύτερο ράφι που σε ένα μήνα από σήμερα μπορεί να κόστιζε τα διπλάσια χρήματα.

2. Για πρώτη φορά μετά την εποχή Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός φαντάζει ελκυστικός προορισμός για Αμερικανούς παίκτες. Το όνομα του Ρικ Πιτίνο είναι από μόνο του πειστικό. Κανείς παίκτης, ειδικά πρώτης διαλογής, δεν υπογράφει σε μια ομάδα μόνο για τα λεφτά. Κανείς σοβαρός παίκτης υψηλού επιπέδου δεν αδιαφορεί για το ποιος κάθεται στην άκρη του πάγκου, τι ρόλο θα έχει και ποιος είναι αυτός που θα του δώσει το όραμα για διακρίσεις.

Ο Πιτίνο αποτελεί ένα τεράστιο εφόδιο αυτή τη στιγμή για τον Παναθηναϊκό: Μπορεί να πείσει με το όνομά του οποιονδήποτε Αμερικανό κάνει δεύτερη σκέψη. Μπορεί να εξασφαλίσει στον οποιοδήποτε συμπατριώτη του τη σιγουριά ότι στην άκρη του πάγκου θα βρίσκεται ο ήρωας των παιδικών του χρόνων. Στην ουσία, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, ο Παναθηναϊκός μπαίνει στην αγορά με ένα επιπλέον ατού, πέραν του ονόματός του και της δεδομένης οικονομικής φερεγγυότητας. Το ελκυστικό όνομα του Ρικ Πιτίνο.

3.Αυτό το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός θα θρέψει τους καρπούς που έσπειρε τα προηγούμενα καλοκαίρια, όταν πρόσθεστε Ελληνες στο ρόστερ του. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι «πράσινοι» βγαίνουν στην αγορά και δεν ψάχνουν ούτε έναν Ελληνα παίκτη. Είναι ξεκάθαρο πως οι όποιες αλλαγές γίνουν αφορούν μόνο στους ξένους, κάτι που σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει ήδη τις βάσεις, έχει ήδη τον κορμό πάνω στον οποίο θα βαδίσει την επόμενη σεζόν και όχι μόνο. Είναι πολύ πιο εύκολο, με ένα καλό σκάουτινγκ και με την εμπειρία του Πιτίνο να διαλέξει 5-6 ξένους που θα κάνουν τη διαφορά, παρά την ίδια στιγμή να αναζητά και τους 2-3 Ελληνες που θα ήταν απαραίτητοι για τη συμπλήρωση του ρόστερ.

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός δείχνει αποφασισμένος να κάνει κάτι έξυπνο το φετινό καλοκαίρι. Να κλείσει από νωρίς περιπτώσεις με ενδιαφέρον (π.χ. Γουάιλι), αποφεύγοντας πλειστηριασμούς με ομάδες που έχουν να διαθέσουν σαφώς περισσότερα χρήματα. Με όπλο το όνομα του Πιτίνο και τα εχέγγυα που προσφέρει το brand Παναθηναϊκός, οι «πράσινοι» δείχνουν αποφασισμένοι να τελειώσουν άμεσα τις μεταγραφές και να μην αφήσουν τίποτα για αργότερα, πρακτική που τους κόστιζε τα προηγούμενα χρόνια. Με τούτα και μ' εκείνα θεωρώ ότι η σχηματοποίηση του «πράσινου» ρόστερ μπορεί να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από οποιασδήποτε άλλης ομάδας της Ευρωλίγκας, κάτι που δείχνει πλάνο και γρήγορα αντανακλαστικά.

Επιστροφή στο πλάνο που τον έκανε να ξεχωρίζει
EVENTS