MENU

Ένα πολύ σημαντικό «επεισόδιο» σχετικά με το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ θα παιχτεί στις 14:00 στον ΕΣΑΚΕ, όπου θα διεξαχθεί ακόμα μία κρίσιμη συνεδρίαση ανάμεσα στις ομάδες της Basket League.

Την ώρα που η δράση στα παρκέ έχει «παγώσει», η ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο προηγούμενο συμβούλιο έκανε την έρευνά της, πήρε προτάσεις από όλες τις ομάδες και θα ρίξει στο «τραπέζι» όλα τα θέματα που... καίνε. Φυσικά, η διαιτησία αποτελεί το φλέγον ζήτημα και είναι ένας από τους βασικούς άξονες της σημερινής συζήτησης.

Η αναδιάρθρωση

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το γεγονός πως τα πλέι-οφ βρίσκονται ακόμα στον... αέρα επηρεάζει όλες τις ομάδες και αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΣΑΚΕ. Η επικύρωση της βαθμολογίας είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε στην post season, όμως η προκήρυξη του πρωταθλήματος αναφέρει ρητά πως δεν υπάρχει έναρξη στα πλέι-οφ αν εκκρεμεί δικαστική υπόθεση. Άρα, το ζήτημα έγκειται καθαρά στην απόφαση του Ολυμπιακού να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ και αυτό... κρατά τις μπάλες και τους παίκτες στα αποδυτήρια.

Την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, υπάρχουν αρκετά ενδεχόμενα: Το ένα κάνει λόγο για μερική επικύρωση της βαθμολογίας (που θα επιτρέψει την διεξαγωγή των αγώνων), ενώ το άλλο τρομάζει τις ομάδες της Basket League, αφού τονίζει πως ο Ολυμπιακός μπορεί να ζητήσει αναβολή στην αυριανή (16/5, 17:00) εκδίκαση του ΑΣΕΑΔ, εφόσον δεν ικανοποιηθεί από αυτά που θα πάρει.

Οι υπόλοιπες 13 ομάδες βρίσκονται στη μία πλευρά και ο Ολυμπιακός απέναντι, γεγονός που δημιουργεί ένα πολυσύνθετο παιχνίδι στρατηγικής και υπομονής. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, στο οποίο και συμφώνησαν οι ομάδες μετά την πρόταση του Λαυρίου.

Η διαιτησία

Παρόλα αυτά, όλες οι ομάδες δείχνουν πως έχουν έναν κοινό στόχο στο κομμάτι της διαιτησίας. Ο Ολυμπιακός σκοπεύει να ζητήσει να περάσει η αρμοδιότητα στον ΕΣΑΚΕ, κάτι που ωστόσο είναι αδύνατο να συμβεί, αφού χρειάζεται απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη της ΕΟΚ για κάτι τέτοιο. Με δεδομένο πως πρέπει να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο, άλλα και με το γεγονός πως σχεδόν όλοι συμφωνούν για αλλαγές στην ΚΕΔ (ακόμα και ο Παναθηναϊκός που ήταν... έξαλλος με τον μη ορισμό των «ανεπιθύμητων» διαιτητών στον Ολυμπιακό για εννιά σερί εβδομάδες), προκύπτουν δύο σενάρια:

-Στο πιθανότερο από αυτά, οι διαιτητές παραμένουν ως έχουν, ενώ οι παρατηρητές θα περάσουν στην ευθύνη του ΕΣΑΚΕ.

-Στο δεύτερο, ο ΕΣΑΚΕ θα ορίσει κάποιον ώστε να μπει στην ΚΕΔ και να συμπεριληφθεί στην τριμελή ή την πενταμελή της επιτροπή.

Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε αλλαγή και οποιαδήποτε κουβέντα αφορά το πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

Τα τηλεοπτικά

Εδώ έχουμε έναν πραγματικό γρίφο για δυνατούς λύτες. Η γενική ομολογία αναφέρει πως η κεντρική διαχείριση θα άλλαζε ολοκληρωτικά την εικόνα του πρωταθλήματος και θα δημιουργούσε καλύτερες συνθήκες για τους «μικρούς», αφού θα έφερνε και περισσότερα έσοδα.

Υπάρχουν όμως ζητήματα που είναι δύσκολο να λυθούν άμεσα. Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έχουν συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν με την Cosmote TV, γεγονός που από μόνο του δυσχεραίνει την προοπτική της κεντρικής διαχείρησης. Από εκεί και πέρα πάντως, εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα, ενώ σήμερα θα πέσει στο τραπέζι και μία νέα λύση.

Οι τρεις βασικοί άξονες που αναφέραμε θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης στον ΕΣΑΚΕ, όμως στη συνάντηση θα αναλυθούν και άλλα ζητήματα που δημιουργούν θέματα στο ελληνικό μπάσκετ. Η βία και οι τιμωρίες, ακόμα και για συμπεριφορές παραγόντων είναι ένα από αυτά, όπως και το στοίχημα, για το οποίο η πιάτσα βοά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και μετά τις 14:00 θα ενημερωθείτε από το SDNA για όλα όσα θα συμβούν και θα αποφασιστούν στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ.

EΣΑΚΕ: Οι τρεις άξονες που κρίνουν το μέλλον του μπάσκετ
EVENTS