MENU

Στο ΝΒΑ θεωρείται αυτονόητο οι ομάδες να προσφέρουν στην κοινωνία και στις ευπαθείς ομάδες. Στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει να το κάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα και καιρός είναι να αλλάξουμε συνήθειες. Και ο Άρης δείχνει τον δρόμο…

Ο Άρης έδωσε χθες έναν φιλικό αγώνα με τον Ερμή Λαγκαδά. Το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία, ούτε αν γέμισε ή όχι το Αλεξάνδρειο. Σημασία έχει πόσα κουπόνια πουλήθηκαν για να ενισχυθεί οικονομικά ο Δημήτρης, ένα παιδί της κερκίδας που είδε την ζωή του να αλλάξει δραματικά μέσα σε μία στιγμή. Και από τότε μαζί με την οικογένεια του δίνει το δικό του τεράστιο αγώνα. Δίπλα του οι φίλοι του, οι οργανωμένοι του Άρη. Από χθες όμως μαζί του είναι όλη η Ελλάδα.

Αν σκεφτεί κανείς τον χρόνο που υπήρχε για να… στηθεί αυτό το εγχείρημα και να προβληθεί επικοινωνιακά, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απίστευτη. Όλη η «οικογένεια» του Άρη φρόντισε να ενημερώσει για το φιλικό και κυρίως τον σκοπό του. Όχι μόνο αυτοί που είναι τώρα στην ομάδα αλλά άτομα όπως ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Τζέρεμι Μάσει και ο Άγγελος Χαριστέας προέβαλλαν το φιλικό.

Το νόημα βέβαια της χθεσινής αναμέτρησης είναι βαθύτερο, δεν μένει μόνο στην περίπτωση του Δημήτρη. Ο Άρης δείχνει τον δρόμο για να μπορέσει το μπάσκετ, ο αθλητισμός γενικότερα, να επιστρέψει πίσω στην κοινωνία και να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη.

Σε μία εποχή που όλοι μιλάνε για επενδυτές, για κέρδος, για μεταγραφές, πρέπει να υπάρξει και ένα κομμάτι του αθλητισμού το οποίο να έχει ως σκοπό να προσφέρει στην κοινωνία. Ναι οι ομάδες είναι αθλητικές εταιρίες αλλά δεν μιλάμε για απλές απρόσωπες εταιρείες. Αποτελούν ένα κομμάτι της κοινωνίας, ίσως το πιο… ζωντανό πλέον και αντλούν όλη την δύναμη τους από τους ανθρώπους, τους οπαδούς τους, τους… πελάτες τους όπως θέλετε να τους πείτε. Και δυστυχώς είχε επικρατήσει η άποψη ότι αν κάνουμε μία καλή πράξη τα Χριστούγεννα κάναμε το καθήκον μας στην κοινωνία.

Ο Άρης τώρα δίνει το παράδειγμα. Μία ΚΑΕ με τα δικά της προβλήματα, με χρέη του παρελθόντος, με απαγορεύσεις μεταγραφών, ήταν εκεί όταν η κοινωνία χρειάστηκε την βοήθεια της. Και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξει και στο μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις, είτε πρόκειται για άτομα της «οικογένειας» της ομάδας είτε απλά για έναν συνάθρωπο μας που θέλει την βοήθεια μας. Και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον Δημήτρη Γουλιέλμο, τον Χάρη Παπαγεωργίου και όλους στην ΚΑΕ που συνεργάστηκαν με τον SUPER 3 για το χθεσινό αγώνα.

Μαζί με τον Άρη και ο Νίκος Γκάλης ήταν εκεί να βοηθήσει τον Δημήτρη. Ο τεράστιος «Νικ» έδωσε το παρών και αμέσως έδωσε μία άλλη… οντότητα στο φιλικό. Και είπε φυσικά μία μεγάλη αλήθεια. Ότι δεν είναι κάτι οπαδικό αλλά ανθρώπινο. Και έτσι πρέπει να σκέφτονται οι ομάδες και οι οπαδοί. Πέρα από τα χρώματα, τις σημαίες. Να σκέφτονται ανθρώπινα. Η ιστορία της Ρενάτα, της οπαδού του Πανιωνίου έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και όλοι εύχονται να κερδίσει την μάχη της. Χθες ήταν η ιστορία του Δημήτρη, αύριο κάποιο άλλου. Και ο «Νικ» είπε το αυτονόητο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι αλλά οι ομάδες κυρίως μιας και αυτές έχουν μεγαλύτερη δύναμη.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούμε να γίνουμε… ΝΒΑ από την μία μέρα στην άλλη και να δημιουργήσουμε προγράμματα. Δεν μπορούμε οικονομικά. Αλλά σκεφτείτε κάθε ομάδα της Α1 να δίνει 2-3 φιλικά τον χρόνο για να βοηθήσει έναν συνάθρωπο μας, ένα ίδρυμα που έχει ανάγκη, μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Οι ομάδες, οι σύλλογοι, πρέπει να επιστρέφουν στην κοινωνία. Ειδικά το μπάσκετ το οποίο θεωρώ ότι είναι το άθλημα των Ελλήνων. Ο Άρης άνοιξε τον δρόμο, καιρός να ακολουθήσουν και άλλοι…

Το παράδειγμα του Άρη και η αλήθεια του Γκάλη
EVENTS