MENU

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο Τύπου:

Χθες (2/9) πραγματοποιήθηκαν στην Οδησσό της Ουκρανίας τα εγκαίνια του "Πάρκου των Ελλήνων", ένα όνειρο της οικογένειας Μπούμπουρα το οποίο υλοποιήθηκε μετά από καιρό. Σκοπός της κατασκευής του ελληνικού πάρκου είναι να προσελκύσει επισκέπτες από όλον τον κόσμο δημιουργώντας έναν ελληνικό "πυρήνα" στην ουκρανική πόλη δίνοντας τη δυνατότητα να μάθουν όλοι τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα. Μέσω των αρχαιοελληνικών αγαλμάτων που από χθες "κοσμούν" την Οδησσό θα ταξιδέψει η ιδέα του ελληνισμού και της συνέχειάς του στην ουκρανική πόλη και όχι μόνο.

Σε μία λαμπρή τελετή την οποία τίμησαν με την παρουσία τους μεγάλες προσωπικότητες από όλους τους κοινωνικούς χώρους, ο Δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχανοφ μαζί με τον ιδιοκτήτη του Ηφαίστου Λήμνου, κ. Παντελή Μπούμπουρα ο οποίος είναι ο οραματιστής και ο χρηματοδότης του πάρκου, έκοψαν την κορδέλα και παρέδωσαν το νέο "στολίδι" στους πολίτες της Οδησσού.

Η ιδέα για την κατασκευή του πάρκου δημιουργήθηκε όταν πριν από μερικά χρόνια ο Δήμος Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να κάνει δωρεά ένα τουρκικό πάρκο στην Οδησσό. Τότε ο κ. Παντελής Μπούμπουρας όντας και Πρόεδρος της κοινωφελούς οργάνωσης «Ίδρυμα Μπούμπουρα» με την πλούσια φιλανθρωπική του δράση, σκέφτηκε ότι δε μπορεί στην πόλη όπου ξεκίνησε η «Φιλική Εταιρεία» και διατηρεί ισχυρούς «δεσμούς» με την Ελλάδα να υπάρχει τούρκικο πάρκο και να μην υπάρχει ελληνικό. Έτσι, έκανε επίσημη πρόταση ανάλογης δημιουργίας ελληνικού πάρκου στο Δήμαρχο Οδησσού, ο οποίος την αποδέχτηκε και έτσι χθες πραγματοποιήθηκε το όραμα του "Ιδρύματος Μπούμπουρα".

Στο πλαίσιο των χθεσινών εκδηλώσεων έγιναν διάφορες δράσεις μέσω των οποίων έγινε ακόμη περισσότερο γνωστό το ελληνικό στοιχείο αποδεικνύοντας τη δυναμική που έχει στην πάροδο του χρόνου.

Ο κ. Παντελής Μπούμπουρας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη σημαντική αυτή στιγμή που βίωσε τόνισε: «Ευχαριστώ το Θεό που πριν από 21 χρόνια με έστειλε στην Ουκρανία, σε μια πόλη γεμάτη Έλληνες γιατί αν δεν υπήρχε η Οδησσός δε ξέραμε πότε θα ελευθερωνόμασταν. Σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος του πάρκου και τότε θα ρωτήσω το Δήμαρχο για το επόμενο»...

Ο Δήμαρχος Οδησσού, κ. Γκενάντι Τρουχανοφ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά του κ. Μπούμπουρα που με αυτά τα πολύτιμα δώρα αναδεικνύει συνεχώς την αγάπη του για τις δυο χώρες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας σύμβουλος του Ηφαίστου Λήμνου, Σπύρος Μπούμπουρας επισήμανε: «Το πάρκο είναι πλέον το μόνιμο στίγμα της Ελλάδας στην Οδησσό. Βρίσκεται 100 μέτρα από την ελληνική πλατεία και ελπίζουμε να γίνει σύμβολο για την πόλη».

Από την μεριά του ο κ. Βασίλης Μπούμπουρας, τεχνικός διευθυντής του κατασκευαστικού ομίλου “Gefest” ανέφερε: «Νιώθω περήφανος γιατί εδώ κυματίζει μια τεράστια ελληνική σημαία. Νιώθω επίσης ανακούφιση γιατί τα χρονοδιαγράμματα ήταν δύσκολα. Δουλέψαμε σκληρά αλλά αυτό που μας ευχαριστεί είναι τα θετικά σχόλια που ειπώθηκαν σήμερα όχι μόνο από τους πολιτικούς αλλά και από τους απλούς πολίτες της Οδησσού».

Εγκαινιάστηκε το «Ελληνικό Πάρκο» από την οικογένεια Μπούμπουρα στην Οδησσό