MENU
Χρόνος ανάγνωσης 15’

«Με τον Μαρινάκη θα συγκρουστούμε και θα χάσει!»

0

Ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού περνάει από την... ανάκριση του sdna.gr και απαντά σε ερωτήσεις, όπως ποτέ στο παρελθόν.

Σε αυτό το τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναφέρεται στα λάθη που έχει κάνει στο παρελθόν, απαντάει στην ερώτηση: «Είναι φίλος σου ο Μαρινάκης;» και σχολιάζει το συλλαλητήριο του 2008, τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και τις σχέσεις με τον Βασιλακόπουλο. «Μπορεί να ξεχάσει κανένας το πέναλτι του Παπουτσέλη; Μπορεί να ξεχάσει κανένας το οφσάιντ του Κατσουράνη; Είναι πράγματα τα οποία μας έχουν στιγματίσει όλους τους Παναθηναϊκούς», θυμάται και αλλάζοντας άθλημα, υποστηρίζει: «Εγώ δεν νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός έχει βοήθεια από πουθενά».

Επιπλέον, μέσα σε λίγες γραμμές σχολιάζει Αλαφούζο, Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Σαββίδη και Αγγελόπουλους, για τους οποίους τονίζει: «Με τις κινήσεις τους φέτος έδειξαν ότι πέταξαν λευκή πετσέτα».

Μεταξύ άλλων, ο Γιαννακόπουλος δέχεται ερωτήσεις για πολιτική, επιχειρήσεις, Βιανέξ, media και... Instagram. Πώς ξεκίνησε ο λογαριασμός DPG7000 και ποιες ήταν οι αρχικές «προβλέψεις» για τους followers του;

Με την οικογένεια Βαρδινογιάννη άνοιξα μια παναθηναϊκή κόντρα και εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι έχω κάνει λάθος.

Έχεις ανοίξει στο παρελθόν μέτωπο με διάφορα πρόσωπα. Με ποιον πιστεύεις ότι το χειρίστηκες με λάθος τρόπο;

«Από λάθη, πάρα πολλά. Ένα από τα λάθη που έχω κάνει ήταν η τόσο μεγάλη κόντρα με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, γιατί θεωρώ και αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ότι ενώ τότε πίστευα ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα πράγματα για τον Παναθηναϊκό, αποχωρώντας είδαμε πού έχει καταλήξει ο Παναθηναϊκός. Άρα, σίγουρα, αυτό ήταν ένα λάθος. Αυτό είναι έτσι που μου έρχεται πρώτα. Μια παναθηναϊκή κόντρα, που να έχω ανοίξει και να θεωρώ ότι έχω κάνει λάθος. Αν και η αλήθεια είναι ότι τις αποφάσεις πρέπει να τις κρίνεις τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί εκ των υστέρων όλοι γινόμαστε προφήτες».

Ναι, αλλά και εκ των υστέρων είναι ανθρώπινο να παραδεχθείς ότι έγινε λάθος.

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε ένα πολύ καλό όνομα στην Ευρώπη. Εντάξει, μπορεί να ερχόταν πάντα δεύτερος στην Ελλάδα, να μην πανηγύριζε τίτλους και θέλαμε το κάτι παραπάνω. Αλλά, είδαμε ότι δεν υπάρχει μόνο το καλύτερο. Υπάρχει και το πολύ χειρότερο».

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που θεωρείς ότι έχεις κάνει και ζημίωσαν εσένα ή τον σύλλογο;

«Λάθη τόσο μεγάλα, που να έχουν επιφέρει προβλήματα, δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει. Λάθη μέσα στην καθημερινότητα ατελείωτα. Αλλά κάποιο έτσι μεγάλο δεν μου έρχεται στο μυαλό μου. Ένα από τα λάθη που έχω κάνει ήταν τότε στο επεισόδιο με τον Σπανούλη, το οποίο το έχω μετανιώσει. Πολλές φορές ίσως οι αντιδράσεις μου στα διαιτητικά λάθη, τα οποία βλέπω, υπερβαίνουν ίσως τα επιτρεπτά όρια. Αλλά, αυτό έχει να κάνει με το πάθος μου για τη νίκη».

Θα είσαι παρών στην έναρξη της Ευρωλίγκα στο ΟΑΚΑ;

«Ναι, βέβαια».

Έχω πολύ λίγους φίλους και όχι δεν θεωρώ ότι ο Βαγγέλης είναι ένας από τους φίλους μου. Αλλά, είναι σίγουρα ένας άνθρωπος, με τον οποίο έχω κοινωνικές συναναστροφές...

Είναι φίλος σου ο Μαρινάκης;

«Η λέξη φίλος είναι πολύ δυνατή κουβέντα. Έχω ελάχιστους φίλους στη ζωή μου. Έχω κρατήσει πολύ λίγους δίπλα μου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άνθρωποι που συναναστρέφομαι κοινωνικά, που μπορεί να έχω μια "καλημέρα", που μπορεί να βγω ένα βράδυ για ένα φαγητό. Φίλους έχω πολύ λίγους και όχι δεν θεωρώ ότι ο Βαγγέλης είναι ένας από τους φίλους μου. Αλλά, είναι σίγουρα ένας άνθρωπος, με τον οποίον έχω κοινωνικές συναναστροφές».

Θα τα βάλεις μαζί του τώρα που ουσιαστικά θα είναι ο βασικός σου αντίπαλος στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό; Θα έρθετε και σε σύγκρουση.

«Θα έρθουμε και θα χάσει, αυτό είναι δεδομένο. Δεν μπαίνω πουθενά μην έχοντας σκοπό να είμαι πρωταθλητής».

Το συλλαλητήριο του 2008 ωφέλησε ή ζημίωσε τον Παναθηναϊκό;

«Δέκα χρόνια μετά, κοιτώντας το πού ήταν τότε ο Παναθηναϊκός και το πού είναι σήμερα ο Παναθηναϊκός, νομίζω ότι καλύτερα ήμασταν τότε. Από την άλλη, το να μαζεύονται 20-30-40 χιλιάδες κόσμος, πόσοι ήταν τότε στο συλλαλητήριο, δείχνει τη δυναμική ενός συλλόγου και ότι κανένας δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του πάνω από έναν σύλλογο. Άρα, εξαρτάται πώς θα το πάρει ο καθένας».

Είναι αληθινή η ιστορία ότι κάποτε έπαιξες στοίχημα ένα πολύ μεγάλο ποσό υπέρ του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ με τον Ολυμπιακό;

«Πάντα πίστευα ότι ο Παναθηναϊκός θα κερδίζει, ακόμα και αν έπαιζε με την ομάδα του Στεφ Κάρι. Και με τους Ουόριορς να παίζαμε, λοιπόν, στοίχημα θα έπαιζα ότι θα κερδίσουμε».

Είχες τέτοια εμπιστοσύνη τότε στην ομάδα;

«Πάντα έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα by default. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπαίνουμε σε μια χρονιά και δεν είμαστε το φαβορί για όλα τα Κύπελλα, για όλα τα τρόπαια».

Θα σε ρωτήσω και κάτι ανάποδο, όμως. Κάποτε ενέπλεξαν το όνομά σου στο Ξάνθη - Παναθηναϊκός 3-2.

«Εντάξει, ζούμε στην Ελλάδα, στη χώρα στην οποία είναι το πιο εύκολο πράγμα να πάρεις τον κουβά με τη λάσπη και να λες να πάει να πλυθεί ο άλλος. Τώρα αυτά εγώ τα ακούω βερεσέ. Είναι τόσο αστεία».

Ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο είναι ριζωμένος παντού, βοηθιόταν από τη διαιτησία. Για το μπάσκετ είναι αστείο να λέμε ότι βοηθιέται ο Παναθηναϊκός από τη διαιτησία...

Η εμπλοκή σου στη Σπάρτη σου άφησε γλυκιά γεύση;

«Χάρηκα γιατί είδα στον τόπο, στον οποίον μεγάλωσε ο πατέρας μου, ανθρώπους να παίρνουν χαρά, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι τώρα με δάκτυλο ανθρώπων από τον Ολυμπιακό; Γιατί πραγματικά είναι ολυμπιακοκρατούμενη η Σπάρτη; Είδα κάποια πράγματα, τα οποία με στεναχώρησαν. Τώρα να παίζει Σπάρτη - Ολυμπιακός και να βλέπω μια ολόκληρη πόλη να είναι υπέρ του Ολυμπιακού, σίγουρα είναι κάτι το οποίο με στεναχώρησε. Ήταν και η στιγμή, που είπα "τέλος"».

Εκείνες τις ημέρες έκανες και μια δήλωση, ότι όλοι ξέρουμε για τον τρόπο που έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός τα πρωταθλήματα. Έστω και από μακριά, γιατί δεν έχεις εμπλοκή στα ποδοσφαιρικά, τι έχεις διαπιστώσει για όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, που ο Ολυμπιακός είχε κυριαρχία;

«Ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα είναι ριζωμένος παντού. Στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, στις αποφάσεις τις διαιτητικές, στις αποφάσεις των θεσμών, στις αποφάσεις της ΕΠΟ και της Super League. Μπορεί να ξεχάσει κανένας το πέναλτι του Παπουτσέλη; Μπορεί να ξεχάσει κανένας το οφσάιντ του Κατσουράνη; Είναι πράγματα τα οποία μας έχουν στιγματίσει όλους τους Παναθηναϊκούς. Όλοι ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε σε ένα βαθμό καλύτερη ομάδα, λόγω των χρημάτων, που έπαιρνε από το Champions League και το ένα και το άλλο... Αλλά, σίγουρα βοηθιόταν από τη διαιτησία».

Ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ δεν βοηθιέται από τη διαιτησία;

«Τώρα αυτό είναι πλάκα ή είναι πραγματική ερώτηση;».

Όχι είναι πραγματική ερώτηση. Στο ελληνικό μπάσκετ, όχι στην Ευρωλίγκα.

«Στο ελληνικό μπάσκετ εγώ αυτό που θυμάμαι περισσότερο από όλα είναι να παίρνει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα με τον Σπανούλη να κάνει 9 ή 11 βήματα. Άρα, είναι αστείο να λέμε για τον Παναθηναϊκό».

Διαχρονικά όμως υπάρχει μία πεποίθηση ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο ισχυρός. Όχι μόνο σε επίπεδο τίτλων, αλλά ότι είναι ο ισχυρός και έξω από το γήπεδο, παρασκηνιακά.

«Εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι συνήθως η δικαιολογία των ηττημένων».

Όπως είπες πριν για το σφύριγμα του Παπουτσέλη, θα πει κι ο Ολυμπιακός για το σφύριγμα του Σκούνι Πεν με τον Διαμαντίδη.

«Τι είχε γίνει;».

(Ακολουθεί περιγραφή της φάσης)... ήρθαν σε επαφή ο Πεν με τον Διαμαντίδη και ακολούθησε το περιβόητο non call.

«Στα δικά μου μάτια δεν ήταν φάουλ».

Γενικά, δηλαδή, νιώθεις ότι η διαιτησία και η αντιμετώπιση που έχει ο Παναθηναϊκός είναι ισότιμη απέναντι στους υπόλοιπους;

«Στο δικό μου μυαλό ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχει διαιτησία 100-0 πάντα υπέρ του. Άρα, ό,τι λιγότερο είναι... Για μένα ο Παναθηναϊκός είναι θιγμένος. Τι να σου πω; Να σου πω ότι ήταν φάουλ του Διαμαντίδη; Δεν ήταν».

Οι σχέσεις της οικογένειας με τον Βασιλακόπουλο είναι τόσο καλές, όσο προσπαθεί να περάσει και η αντίπαλη πλευρά;

«Ο Βασιλακόπουλος είναι 30-40 χρόνια στο μπάσκετ. 30 χρόνια είναι και η οικογένειά μας. Αναπόφευκτα θα ήταν καλές οι σχέσεις, όταν είσαι στον ίδιο χώρο 30 χρόνια».

Λένε ότι βοηθάει τον Παναθηναϊκό.

«Σε τι, πώς;».

Με τις διαιτησίες, με το παρασκήνιο, δεν ξέρω τι και πώς. Ο Βασιλακόπουλος ακούει τα εξ αμάξης από την πλευρά του κόσμου του Ολυμπιακού, που θεωρεί ότι βοηθάει τον Παναθηναϊκό.

«Εγώ δεν νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός έχει βοήθεια από πουθενά, άρα...».

Ο Τάκης Μπαλτάκος ήταν επί 30 χρόνια συνεργάτης του πατέρα σου αλλά και δικός σου. Γιατί έγινε εχθρός σου;

«Γιατί ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».

Είναι κάτι το οποίο θεωρείς ότι δεν γεφυρώνεται;

«Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να κερδίσει κάτι, δεν έχει ανάγκη τον κύριο Μπαλτάκο. Σε τίποτα. Να γεφυρωθεί για ποιον λόγο;».

Εννοώ σε προσωπικό επίπεδο, όχι σε επίπεδο Παναθηναϊκού πλέον.

«Κινούμαστε σε δύο διαφορετικούς χώρους. Εκείνος έχει επιλέξει τον χώρο της πολιτικής. Εγώ κινούμαι στον χώρο του επιχειρείν και του αθλητισμού. Οπότε...».

Κατά καιρούς εκφράζεσαι με πολύ επιθετικό τρόπο εναντίον δημοσιογράφων. Συμβαίνει γιατί θεωρείς ότι η κριτική τους δεν είναι καλόπιστη; Γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικότητα;

«Όσες φορές έχω αναφερθεί άσχημα σε κάποιον δημοσιογράφο είναι γιατί θεωρώ ότι υπάρχει εμπάθεια και δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Σαν δημόσιο πρόσωπο αναγκαστικά πρέπει να υφίσταμαι και την κριτική, γιατί αποκλείεται να τα κάνω όλα σωστά. Αλλά αυτό το οποίο περιμένω είναι όταν κάνω κάτι σωστό να ακούσω το μπράβο, όταν κάνω κάτι λάθος τότε να ακούσω και την σκληρή κριτική. Δεν γίνεται από κάποιους ανθρώπους είτε κάνεις κάτι σωστό, είτε κάνεις κάτι λάθος, πάντα να υπάρχει η ίδια γραμμή».

Υπάρχουν όμως ορισμένες στιγμές που και εσύ, όπως είπες πριν για τους διαιτητές, το λέω τώρα και για τους δημοσιογράφους, μπορεί να έχεις ξεπεράσει τα όρια. Και το λέω υπό την έννοια ότι η δική σου αναφορά μπορεί να προκαλέσει και κάποια στοχοποίηση σε κάποιον.

«Και ο δημοσιογράφος, το λέει η ίδια η λέξη, δημόσιο-γράφος, άρα γράφει δημοσίως. Εκείνου τα γραφόμενα δεν είναι στοχοποίηση; Όταν εγώ θα πάω στο γήπεδο και θα ακούσω από τους οπαδούς μου ή από τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας τα εξ αμάξης ή το οτιδήποτε, αυτό δεν είναι στοχοποίηση; Η στοχοποίηση είναι μόνο one way;».

Ασφαλώς και από τις δύο πλευρές μπορεί να γίνει κριτική. Το λέω για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν κάνεις απλά κριτική, αλλά κριτική που μπορεί να ξεπεράσει ένα όριο.

«Ποιο είναι αυτό το όριο; Ποιος το κρίνει το όριο; Ποιος βάζει τη γραμμή για το πού είναι το όριο; Εμένα μου είπατε πριν ότι είχα παίξει ένα στοίχημα στο 3-2 με τη Ξάνθη. Αυτό είναι όριο; Δέκα χρόνια μετά με ρωτάτε εσείς σήμερα γι' αυτό το περιστατικό. Άρα με έχει στιγματίσει; Με έχει στοχοποιήσει αυτή η αναφορά ενός δημοσιογράφου;».

Άρα δεν φταίνε όλοι οι δημοσιογράφοι για αυτό. Θα μπορούσες αν ήθελες να κινηθείς νομικά εναντίον του όποιου το έχει διασπείρει αυτό.

Και στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ το όνομα σου ακούγεται από τον κόσμο για διαφορετικούς λόγους. Τι νιώθεις όταν το ακούς στο ΟΑΚΑ και τι στο ΣΕΦ;

«Να πω την αλήθεια ούτε στο ΟΑΚΑ αισθάνομαι ωραία όταν ακούω αυτή την προσωπολατρία. Και βέβαια και στην αντίστοιχη περίπτωση, πηγαίνοντας στο ΣΕΦ και ακούγοντας τα ανάποδα, εξυπακούεται πως ούτε εκεί μου αρέσει».

Γιατί δεν σου αρέσει στο ΟΑΚΑ;

«Γιατί δεν είμαι υπέρ της προσωπολατρίας γενικώς».

Οι Αγγελόπουλοι φέτος έδειξαν ότι έριξαν λευκή πετσέτα, μακάρι να έμπαινε ο Σαββίδης και στο μπάσκετ

Σε ανησυχεί περισσότερο η παρουσία των Αγγελόπουλων στο μπάσκετ του Ολυμπιακού ή η πιθανότητα να μπει ο Σαββίδης στο μπάσκετ του ΠΑΟΚ;

«Νομίζω οι Αγγελόπουλοι και με τις φετινές τους κινήσεις έδειξαν ότι έριξαν λευκή πετσέτα. Δηλαδή, θεωρώ ότι ενώ ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικοί, με το δικό τους τρόπο και το δικό τους μοντέλο όλα αυτά τα χρόνια, φέτος έριξαν λευκή πετσέτα. Από εκεί και πέρα, ο Σαββίδης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δείξει ότι αγαπάει υπερβολικά πολύ την ομάδα του. Στο ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ έχει φέρει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Μακάρι να έμπαινε και στο μπάσκετ, να επένδυε και εκεί και να είχαμε άλλη μία ομάδα, που θα ήταν ανταγωνιστική».

Θα βοηθούσε και εμπορικά το προϊόν;

«Βέβαια, θα αναβάθμιζε όλο το προϊόν. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς στην Ελλάδα ελλείψει άλλων επενδυτών περιμένουμε να δούμε τους τελικούς. Σκεφτείτε ότι κι αυτοί τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βαρετοί».

Γιατί είναι βαρετοί; 3-2 τελειώνουν οι σειρές.

«Ναι, αλλά ξέρεις ότι στο τέλος θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός».

Όπως είχε πει ο Γκάρι Λίνεκερ;

«Όχι όχι. Τα είδαμε κι αυτά με τους Γερμανούς».

Φούσκωσαν τα μυαλά του Χαραλαμπόπουλου και σε αυτό έχω μεγάλη ευθύνη και εγώ...

Βρίσκω μια άλλη δήλωση σου που είναι και σχετικά επίκαιρη. «Αν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια δεν πάρουμε το ευρωπαϊκό με αρχηγό τον Χαραλαμπόπουλο να μη με λένε Γιαννακόπουλο». Τι έχει πάει λάθος εδώ;

«Τι πήγε λάθος εδώ... Πήγε λάθος ότι σίγουρα φούσκωσαν τα μυαλά του παιδιού και σε αυτό έχω μεγάλη ευθύνη και εγώ. Θεωρώ όμως ότι και ο ίδιος δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην πρόοδό του. Φούσκωσαν τα μυαλά του και θεώρησε ίσως ότι θα μπορούσε να γίνει παικταράς μόνο λόγω ονόματος και μόνο λόγω φανέλας».

Τι σημαίνει για εσένα ο Παναθηναϊκός;

«Πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής. Ενώ αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, που είναι η κύρια μου δραστηριότητα. Τώρα τελευταία και με τα media, με τα αγγελιόσημα, που βάζουν από εδώ και από εκεί, και εκεί έχουμε θέματα. Σε πολλές εταιρείες που έχω, δυστυχώς, η φορολογία και το κράτος δυσκολεύουν πολύ το επιχειρείν. Ο Παναθηναϊκός τρώει αναγκαστικά περισσότερο χρόνο της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να δίνω αυτά που πρέπει αλλού».

Η κατανομή του χρόνου σου πώς είναι καθημερινά;

«08:00 με 14:00 Βιανέξ. 14:00 με 17:00 media. 17:00 με 19:00 Παναθηναϊκός. Και μετά γυμναστική και οικογένεια».

Δεν μου περισσεύει ο χρόνος για την πολιτική

Εμπλοκή στην πολιτική θα μπορούσες να έχεις; Όπως είχε ο Μαρινάκης αλλά και άλλοι πρόεδροι στο παρελθόν.

«Έχω πολύ ισχυρά "πιστεύω". Πιστεύω ότι θα έκανα και καλή δουλειά. Από εκεί και πέρα, δεν περισσεύει ο χρόνος».

Είναι καθαρά δηλαδή θέμα χρόνου;

«Καθαρά θέμα χρόνου. Καθαρά θέμα χρόνου και ίσως λίγο να σκέφτομαι πως συνήθως ακόμα και καθαρός να πας να μπεις στην πολιτική, τελικά δεν έχει βγει πολιτικός από την πολιτική χωρίς να τον έχει ακουμπήσει και να τον έχει λίγο αλλοιώσει ως χαρακτήρα».

Θα μπορούσα να σχολιάσω εγώ ότι για παράδειγμα δεν έχεις και τη διπλωματία, που απαιτεί η πολιτική;

«Δεν θεωρώ ότι η πολιτική απαιτεί διπλωματία. Η πετυχημένη πολιτική δεν θέλει διπλωματία».

«Γιατί αν ήσουν ειλικρινής, θα ήσουν ένας πετυχημένος πολιτικός».

Άρα λες να αποφασίζει χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις;

«Όχι αλλά να λες την αλήθεια στον κόσμο. Και την αλήθεια να την κάνεις και πράξη».

Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη σημερινή κυβέρνηση

Σαν πολίτης και σαν επιχειρηματίας είσαι ευχαριστημένος από τη σημερινή κυβέρνηση;

«Όχι. Όχι δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος, γιατί συνεχίζει εν μέρει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο κόσμος είναι με άδειες τσέπες. Ο κόσμος χρωστάει παντού. Θα μου πεις ενδεχομένως να μην ευθύνεται αποκλειστικά η τωρινή κυβέρνηση και να κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων. Αλλά, δεν ξέρω, συνήθως εγώ από τους κυβερνώντες περιμένω ακόμα και μαγικά».

Η Βιανέξ έχει πέσει θύμα της κρίσης;

«Βέβαια. Δεν υπάρχει επιχείρηση, που να μην έχει πέσει θύμα της κρίσης. Νόμιμη επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 29% φόρο επιχείρησης, 15% μερίσματα, πάμε στο 44%, 10% φόρο αλληλεγγύης, πάμε στα 54%, 29% rebate και clawback, πάμε στο 83%. Άρα, για κάθε 100 ευρώ, τα οποία μπαίνουν στα ταμεία μας, τα 83 τα δίνουμε στην κυβέρνηση».

Τι όνειρα έχεις για την επόμενη μέρα της εταιρίας;

«Θα ήθελα να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει δουλειά στις 1.200 οικογένειες, που προσφέρει μέχρι σήμερα. Να προσφέρει ασφαλές και ποιοτικό φάρμακο στην ελληνική κοινωνία. Αλλά, επειδή είναι και μία εμπορική επιχείρηση, μέσω της εξωστρέφειας και μέσω των εξαγωγών, να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στην κερδοφορία».

Η Βιανέξ έχει χάσει το 95% της κερδοφορίας της

Σήμερα που μιλάμε η Βιανέξ δεν παραμένει μία κερδοφόρα επιχείρηση;

«Είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση. Οριακά. Αυτό συμβαίνει λόγω των εξαγωγών που έχουμε και κάποιων μεγάλων συμφωνιών με το εξωτερικό. Αν κοιτούσαμε μόνο την ελληνική αγορά, θα ήμασταν στο κόκκινο».

Σε σχέση με 15-20 χρόνια πίσω, είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές που υπάρχουν; Αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, έστω και σε επίπεδο ποσοστιαίο.

«Έχουμε χάσει το 95% της κερδοφορίας μας. Με τους ίδιους τζίρους έχουμε 95% λιγότερα κέρδη».

Η ερώτηση αφορά την επόμενη δραστηριότητά σου, που είναι τα media. Γιατί οι πρόεδροι έχουν δικά τους media; Είναι τυχαίο; Όχι όλοι, αλλά πολλοί.

«Εγώ τα media τα ξεκίνησα το 2007. Στο μπάσκετ μπήκα το 2012. Άρα τα ξεκίνησα πολύ πριν την ενασχόλησή μου με τον Παναθηναϊκό. Δεν είχα και στο μυαλό μου τότε ότι θα ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Άρα, στο δικό μου το μυαλό δεν είναι συνυφασμένα. Δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο».

«Σίγουρα βοηθάει».

Επειδή έχεις μεγαλύτερη επιρροή και μεγαλύτερο εκτόπισμα στην κοινωνία;

«Με το να έχεις ένα, δύο, τρία, δεν ξέρω πόσα Μέσα, έχεις μεγαλύτερη φωνή, σε διαβάζει και σε ακούει περισσότερος κόσμος, άρα μπορείς με την καλή έννοια να επηρεάσεις».

Είναι κάτι, δηλαδή, που το βλέπεις θετικά για το μέλλον, να σκεφτείς και κάτι περισσότερο από αυτό που έχεις σήμερα;

«Μου αρέσουν πολύ τα media».

Έτσι ξεκίνησε ο λογαριασμός μου στο Instagram...

Αλλά το πιο ισχυρό Μέσο τελικά που διαθέτεις είναι κάποιο από αυτά που έχουν μεγάλη δημοφιλία ή ο δικός σου λογαριασμός;

«Τον δικό μου λογαριασμό δεν το περίμενα η αλήθεια είναι... Τώρα πώς ξεκίνησε όλο αυτό το πράγμα... Είμαι κάπου με την κόρη μου διακοπές, μου λέει: "Ρε μπαμπά, εσύ γιατί δεν ανεβάζεις φωτογραφίες;". Λέω: "Δεν ξέρω από αυτή την τεχνολογία". Μου λέει: "Θα σε βοηθήσω εγώ να το ανοίξεις". Και είμαστε εκεί πέρα, συζητάμε, μου λέει: "Μπαμπά, πόσους followers πιστεύεις ότι θα έχεις;". Της λέω: "Ε, με τον Παναθηναϊκό, που έχω, δεν θα φτάσω τις 10.000;". Γυρίζει η γυναίκα μου εκείνη τη στιγμή και γελάει. "Σιγά μην σε ακολουθήσουν 10.000". Νομίζω τώρα είναι 135-140 χιλιάδες, κάπου εκεί».

Ποιος είναι ο στόχος;

«Δεν υπάρχει στόχος, απλά έχει πλάκα».

Έχει πλάκα;

«Έχει πλάκα, ναι».

Το πιστεύεις ότι είναι το πιο ισχυρό Μέσο που διαθέτεις;

«Είναι το πιο προσωπικό. Τώρα για το πιο ισχυρό, σαν αναγνώστης θα πρέπει να απαντήσω, που δεν είμαι αναγνώστης των Μέσων μου».

Μικρός άνθρωπος ο Αλαφούζος, δυνατός αντίπαλος ο Μαρινάκης, εκπέμπει σεβασμό ο Σαββίδης

Θα μπορούσαμε να έχουμε μία απάντηση για μερικά πρόσωπα συγκεκριμένα;

«Τα πάντα».

«Αγαπημένος θείος».

«Μικρός άνθρωπος».

«Δυνατός αντίπαλος».

«Εκπέμπει σεβασμό».

Αδελφοί Αγγελόπουλοι...

«Αγαπούν πολύ την ομάδα τους, αλλά πιστεύω με λάθος τρόπο».

«Ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης»

«Με τον Μαρινάκη θα συγκρουστούμε και θα χάσει!»