MENU

Ο 67χρονος κόουτς Σερφ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, λόγω της παρουσίας του στο παρελθόν στον πάγκο του Άρη (1992-1993, 1999), του ΠΑΟΚ (1997-1999) και του Μακεδονικού (1999). Μετά το πέρασμά του από την Ελλάδα ο Ισραηλινός τεχνικός προπόνησε ομάδες της πατρίδας του, αλλά και ρωσικούς συλλόγους.

Τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε τα ηνία στην Μακάμπι Ρισόν, δηλαδή προς το τέλος της regular season, με στόχο να βάλει την ομάδα στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Ο Κιθ Λάνγκφορντ ήταν ήδη παίκτης της Ρισόν από τα μέσα Μαρτίου και ο στόχος της διοίκησης ήταν ξεκάθαρος, αλλά τελικά δεν επετεύχθη.

Σε κάθε περίπτωση, ο έμπειρος τεχνικός έχει την πιο... φρέσκια εικόνα του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού. Στη λίγκα του Ισραήλ ο 35χρονος σούτινγκ γκαρντ έπαιξε 12 ματς με 32' κατά μέσο όρο και μέτρησε 19,1 πόντους (56% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα, 78% στις βολές), 2,8 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 18,1 ranking ανά αγώνα. Με άλλα λόγια, ο Λάνγκφορντ είχε «γεμάτες» εμφανίσεις, παρά το γεγονός πως δεν ήταν στο 100% από πλευράς φυσικής κατάστασης. Βλέπετε, προερχόταν από μια δύσκολη εμπειρία στην Κίνα, έναν τραυματισμό στο γόνατο, ένα χειρουργείο και μερικές εβδομάδες στα «πιτς».

Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, ο Σβι Σερφ αναφέρει πως πράγματι ο άλλοτε παίκτης της Ούνικς Καζάν δεν ήταν απόλυτα έτοιμος στην επιστροφή του στο Ισραήλ, όμως, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του SDNA, υπογραμμίζει τη σιγουριά του πως ο Λάνγκφορντ θα δουλέψει στο κορμί του το καλοκαίρι, για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος τη νέα σεζόν.

Μάλιστα, αφού τον αποθεώνει για την ποιότητα και την μπασκετική εξυπνάδα του, στέκεται στη «σωστή χρησιμοποίησή του», από τους πρωταθλητές Ελλάδας και τονίζει κλείνοντας: «πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός και ο Πασκουάλ θα βρουν τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν σωστά τον Λάνγκφορντ».

- Κόουτς, τι πιστεύεις πως θα φέρει ο Κιθ Λάνγκφορντ στον Παναθηναϊκό;

«Ο Κιθ είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Είναι εξαιρετικός και ως παίκτης και ως άνθρωπος. Είναι έξυπνος και έχει εμπειρία στο μπάσκετ. Δούλεψα μαζί του στην Μακάμπι Ρισόν για 1,5 μήνα. Πήγα στην ομάδα αφού τον είχαν ήδη υπογράψει. Συνεργαστήκαμε καλά. Εκείνος ερχόταν από μία ιδιαίτερη κατάσταση μετά την Κίνα, τον τραυματισμό του και το χειρουργείο του, αλλά σιγά - σιγά επανήλθε. Χαιρόταν πολύ που επέστρεψε. Του αρέσει να παίζει. Σταδιακά επανήλθε σε πιο καλή κατάσταση. Δεν γνωρίζω πώς έχει δουλέψει μετά το φινάλε της σεζόν. Μου είχε πει ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ, για να δουλέψει στο κορμί του.

Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Καταλαβαίνει πως στην ηλικία του δεν μπορεί να παίζει 40'. Ο Παναθηναϊκός θα έχει γύρω του κι άλλους καλούς παίκτες. Άρα, η κατάσταση για εκείνον δεν θα είναι όπως στο Καζάν, που όλες οι αντίπαλες άμυνες εστίαζαν πάνω του. Βέβαια, ο Παναθηναϊκός θα έχει κι άλλα "όπλα". Πιστεύω πως ο Κιθ θα κάνει καλά τη δουλειά του, αν ξέρουν πώς να τον χρησιμοποιήσουν».

- Δηλαδή, πώς θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν οι «πράσινοι»;

«Δεν μπορεί να παίξει 40'. Πρέπει να βρεις το σωστό διάστημα, που θα τον χρησιμοποιήσεις, γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αντίπαλες άμυνες. Μπορεί να βάλει πολλά καλάθια και τρίποντα γρήγορα. Αν η άμυνα "κλείνει" προς τα μέσα, εκείνος μπορεί να την ανοίξει με το σουτ του. Πιστεύω ότι θα "δέσει" καλά με τον Καλάθη. Όμως, θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο του. Στη σημερινή εποχή οι ομάδες της Euroleague παίζουν 70+ παιχνίδια την σεζόν, μαζί με πολλά ταξίδια. Κάνουν πολλά χιλιόμετρα. Πρέπει να είσαι προσεκτικός, για να έχεις τους παίκτες σου "φρέσκους" στο κατάλληλο σημείο».

- Πώς ήταν από πλευράς φυσικής κατάστασης, στο διάστημα που δουλέψατε μαζί;

«Τελείωσε τη σεζόν σε καλό επίπεδο. Δεν πονούσε το γόνατό του, δεν τον επηρέαζε στο παιχνίδι του. Μόλις ολοκληρώθηκε η σεζόν ήταν σε επίπεδο, που μπορούσε να παίξει 25-30 λεπτά. Ήταν έτοιμος να παίξει τόσο. Αν δουλέψει και στις ΗΠΑ ατομικά και κάνει και καλή προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό, θα είναι εντάξει».

- Όπως τον είδες αυτή την περίοδο στις προπονήσεις και τα παιχνίδια, θεωρείς πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Euroleague;

«Νομίζω πως ναι. Σκέψου ότι σε εμάς ήταν στο 50% του, αλλά έβαζε 19 πόντους ανά ματς στο πρωτάθλημα του Ισραήλ».

- Όσο ήταν στην Μακάμπι Ρισόν έλεγε ότι θέλει να γυρίσει στο υψηλότερο επίπεδο;

«Μιλούσε γι' αυτό. Ξέρει τι παίκτης είναι. Όταν τον ρωτούσα τι θα κα΄νει, πάντα μου έλεγε χαμογελώντας πως θέλει να επιστρέψει στο πιο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης. Μιλούσε για την Euroleague και το Eurocup».

- Ποια θα χαρακτήριζες τη μεγαλύτερη αδυναμία του;

«Κοίτα, η ηλικία, που θα πουν πολλοί, κάποιες φορές είναι αδυναμία, αλλά άλλες είναι και... δύναμη. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις την εμπειρία και την εξυπνάδα του. Δεν είναι ένας άνθρωπος που ήρθε από τον δρόμο. Έχει πάει στο κολέγιο. Παίζει χρόνια στην Ευρώπη. Γνωρίζει το επίπεδο. Θέλει να πετύχει και έχει φιλοδοξίες. Αν βρει τη χημεία με τους συμπαίκτες και τους προπονητές του, θα είναι μια πολύ καλή προσθήκη».

- Πόσο καλά μπορεί να παίξει, κατά την άποψή σου, ως παρτενέρ του Νικ Καλάθη;

«Θα παίξουν μαζί ως πλέι μέικερ και σούτινγκ γκαρντ. Ο ένας οφείλει να συνδυάσει τις δυνατότητές του με του άλλου. Πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός και ο Πασκουάλ θα βρουν τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν σωστά τον Λάνγκφορντ».

Σερφ στο SDNA: «Ο Πασκουάλ θα χρησιμοποιήσει σωστά τον Λάνγκφορντ»