MENU
Χρόνος ανάγνωσης 4’

Video-ανάλυση: Επιθετική άμυνα, ΜακΛιν και όχι μόνο έφεραν τον... τελικό των τελικών

0

Η νίκη του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, που οδήγησε στην ισοφάριση της σειράς των τελικών και σε ένα 5ο ματς-φωτιά, έχει μπασκετική εξήγηση. Ο Ισίδωρος Κουτσός, όπως συμβαίνει σταθερά στην σειρά των τελικών, παρουσιάζει οπτικοποιημένα τους λόγους που οι «αιώνιοι» θα παλέψουν μέχρι τελικής πτώσεως στο Game 5 του ΟΑΚΑ. Παναθηναϊκός Superfoods και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό των τελικών κι οι Πειραιώτες δίκαια εκεί τη σειρά.

Στο Game 4 του ΣΕΦ, οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ήταν εξαρχής επιθετικοί στην άμυνά τους, ενώ φρόντισαν να γίνουν και πιο γρήγοροι στην επίθεσή τους σε σχέση με τους τρεις τελικούς που είχαν προηγηθεί. Η εκτέλεση έγινε άμεση και πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό το κομμάτι είχε και ο Τζαμέλ ΜακΛιν που ήταν παίκτης-κλειδί με τις επιθετικές, αλλά και δημιουργικές του επιδόσεις. Την ίδια στιγμή, οι παίκτες του Πασκουάλ έδωσαν εύκολους πόντους με βολές στους αντιπάλους τους και κατάφεραν να πλησιάσουν μόνο όταν επιτέθηκαν ιδανικά στο transition.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε αναλυτικά τα τέσσερα κομμάτια της διαφωτιστικής video-ανάλυσης που ετοίμασε ο assistant coach της Κύμης για λογαριασμό του sdna.gr.

1. Επιθετικός στην άμυνα με το... καλημέρα ο Ολυμπιακός

Το ματς ήταν ζωής ή θανάτου για τον Ολυμπιακό και από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως οι παίκτες του το είχαν αντιληφθεί και ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλους είχε δώσει σαφή οδηγία για aggresive (επιθετική) άμυνα από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και το παρακάτω βίντεο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο Παπανικολάου είχε αναλάβει το ρόλο να «αρνηθεί» (deny) το να φτάσει η μπάλα στα χέρια του Καλάθη. Σε κάθε περίπτωση, φρόντιζε να τον έχει κουράσει αρκετά όταν έφτανε στο σημείο να πάρει την μπάλα και να οργανώσει την επίθεση του Παναθηναϊκού Superfoods. Πριν καν συμπληρωθεί ένα λεπτό αγώνα, το «τριφύλλι» υπέπεσε σε παράβαση 24" με τον Παπανικολάου να ακολουθεί πειστά τον Καλάθη σε κάθε σημείο του παρκέ. Το ίδιο συμβαίνει και στην φάση 2 του βίντεο μέχρι τη στιγμή της αλλαγής που δεν διαφοροποίησε τα δεδομένα υπέρ του ηγέτη των φιλοξενούμενων.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν άμυνα με το ένστικτό τους, αλλά και με την θέληση όπως φαίνεται στις φάσεις 3 και 4 με χέρια να βρίσκονται σταθερά κοντά στην μπάλα.

https://streamable.com/nl4qt

​2. Τα «φτηνά» λάθη του Παναθηναϊκού στην διαχείριση των φάουλ

Σε ένα παιχνίδι που σφυρίχθηκαν πάρα πολλά φάουλ εξ αρχής, ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε αρκετές στιγμές που... εξέθεσε τον εαυτό του με λάθη στο πώς έδινε τα φάουλ στον Ολυμπιακό. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε αναφορά στη συνέντευξη Τύπου για «δώρα» από την πλευρά της ομάδας του.

Στην πρώτη φάση, ο Γκιστ πιέζει για το κλέψιμο και δίνει έτσι χώρος δράσης στον ΜακΛιν, ενώ στη συνέχεια ο Παππάς βγαίνει πολύ δυναμικά στην άμυνα παρά το γεγονός πως η ομάδα του είχε συμπληρώσει πέντε ομαδικά φάουλ. Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός «προκαλεί» ένα εύκολο φάουλ από τους πράσινους, καθώς ο Ρόμπερτς διαβάζει έγκαιρα την τριπλή αλλαγή στην άμυνα κι ο Μάντζαρης εκμεταλλεύεται την έλλειψη ισορροπίας του Λεκαβίτσιους.

https://streamable.com/0ysaa

​3. Η εμφάνιση του ΜακΛιν στο μικροσκόπιο: σκορ και δημιουργία

Μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη του Ολυμπιακού ήταν ο Τζαμέλ ΜακΛιν. Ο Αμερικανός έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του και τα κατάφερε δίνοντας σκορ με διαφορετικούς τρόπους, αλλά όντας παράλληλα και πολύτιμος στην επιθετική ισορροπία της ομάδας του. Αυτή εξασφαλίζεται με δύο τρόπους: α) με δημιουργία από μέσα προς τα έξω και β) με κίνηση της μπάλας, ώστε να βρεθεί η close out κατάσταση στην οποία μπορείς να «χτυπήσεις» την αντίπαλη άμυνα.

Ο ΜακΛιν ξεκίνησε την παρουσία του δημιουργώντας δύο τρίποντα για τον Ρόμπερτς έχοντας «διαβάσει» ιδανικά (φάσεις 1 και 2) τι έδινε η άμυνα του Παναθηναϊκού Superfoods. Στο δεύτερο ημίχρονο, έγινε περισσότερο... σκόρερ με πολύ καλά screens (φάση 3), αλλά και με τις αγαπημένες του προσωπικές φάσεις (φάση 6). Είναι χαρακτηριστικό πως αποτέλεσε παράδειγμα μαχητικότητας, αφού έσωσε για τον Ολυμπιακό κατοχές που έμοιαζαν εντελώς χαμένες.

https://streamable.com/3xduy

4. Πώς πάλεψε για την ανατροπή ο Παναθηναϊκός

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε άσχημα για τον Παναθηναϊκό Superfoods, ο οποίος όμως έκανε την προσπάθεια αντεπίθεσης στο τρίτο δεκάλεπτο. Εκεί, κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς χωρίς να ελέγχει ουσιαστικά το παιχνίδι. Μπόρεσε όμως να αξιοποιήσει ιδανικά τις επιθέσεις του στο transition, έχοντας ζεστούς τους Λοτζέσκι και Τζέιμς.

Στην προηγούμενη video-ανάλυση, είχε γίνει αναφορά στα τρία είδη λαθών. Στη διάρκεια της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός υπέπεσε κυρίως σε open court λάθη (αυτά δηλαδή που δίνουν 2.5 πόντους ανά κατοχή στο transition του αντιπάλου) και ο Παναθηναϊκός Superfoods τα εκμεταλλεύτηκε με σχεδόν ακαριαία εκτέλεση (φάσεις 2 και 3).

https://streamable.com/xt8sw

Τελευταίο στοιχείο στο οποίο πρέπει να γίνει αναφορά για τον τέταρτο τελικό είναι το κομμάτι της επιθετικής ισορροπίας και το πώς μία ομάδα μπορεί να ελέγξει το ρυθμό. Οι δύο παράγοντες για να επιτευχθεί αυτό είναι η πίεση σε όλο το γήπεδο και τα ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός, που είχε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή μέχρι τέλους, τα κατάφερε αφενός γιατί εφάρμοσε από νωρίς ασφυκτική πίεση κι αφετέρου γιατί μπόρεσε να κερδίσει τις μάχες κάτω από τα καλάθια. Ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία τα 16 περισσότερα ριμπάουντ των γηπεδούχων (41 έναντι 25), καθώς και οι μόλις 8 ασίστ των φιλοξενούμενων στο ΣΕΦ.

Θυμηθείτε την ανάλυση των προηγούμενων τελικών:

Game 1: Video-ανάλυση: έτσι «εγκλώβισε» τον Παναθηναϊκό η άμυνα του Ολυμπιακού

Game 2: Video-ανάλυση: Το πλάνο του Πασκουάλ που έφερε την ισοφάριση

Game 3: Video-ανάλυση: Το 2-1 του Παναθηναϊκού με... τιμωρία αλλαγών

Video-ανάλυση: Επιθετική άμυνα, ΜακΛιν και όχι μόνο έφεραν τον... τελικό των τελικών