MENU

Ο Προμηθέας είναι υπόδειγμα ομάδας τη φετινή χρονιά. Ο τρόπος που αντέδρασαν οι περισσότεροι μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, αποδεικνύει πως δεν βρέθηκε τυχαία στην 3η θέση της κανονικής περιόδου.

Τα δάκρυα του Φαγιέ, η απογοήτευση του Γιατρά που μετά βίας συγκρατούνταν μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα, ο τρόπος που που ο Τουντζιαράκης μιλούσε μετά το παιχνίδι, αποδεικνύουν πως οι Πατρινοί πίστευαν στο όνειρο!

Οσο τρελό κι αν ακούγεται στους περισσότερους, ο Προμηθέας ένιωθε ικανός να γράψει ιστορία κι αυτό που έκανε ήταν ένας μικρός θρίαμβος. Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι, είναι ακόμη πιο ωραίο να ονειρεύεσαι και να πιστεύεις στο όνειρό σου. Η ομάδα του Γιατρά το πίστευε, το άξιζε, το έχασε στις λεπτομέρειες, αλλά απέδειξε και στον τελευταίο φίλαθλο του μπάσκετ πως βρέθηκε πανάξια στη θέση αυτή.

Το ζήτημα για τον Προμηθέα και τον κάθε Προμηθέα (π.χ. Λαύριο) δεν είναι το τώρα, είναι το αύριο. Μακάρι το ελληνικό μπάσκετ να έχει ομάδες σαν αυτές, με την προϋπόθεση πως θα έχουν συνέχεια, πως θα είναι κάθε χρόνο εκεί, ανεξάρτητα αν τα καταφέρουν εξίσου καλά. Υπήρξαν πολλές ομάδες τύπου Προμηθέα (πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μακεδονικός) που ήρθαν και εξαφανίστηκαν, ομάδες που έλαμψαν και δύο - τρία χρόνια μετά τις αναζητούσαμε στις κατώτερες κατηγορίες.

Ο Προηθέας είναι ό,τι πιο ευχάριστο έβγαλε φέτος η Α1 και μακάρι να έχει συνέχεια, γιατί μόνο έτσι το ελληνικό πρωτάθλημα θα αποκτήσει επιτέλους κάποιο ενδιαφέρον.

Αλλος Ολυμπιακός στους τελικούς

Οσοι βλέπουν τα ημιτελικά και λένε «περίπατο θα το πάρει ο Παναθηναϊκός», προφανώς δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία για να αντιληφθούν τι σημαίνουν τα παιχνίδια των «αιωνίων». Οχι, καμία σχέση δεν έχει το πώς παίζει ο Ολυμπιακός απέναντι στον Προμηθέα, ούτε το πώς εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Μπορώ να σκεφτώ δεκάδες παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν που ο ένας ή ο άλλος παρουσίαζαν σημάδια αποσύνθεσης και τελικά κατακτούσαν το πρωτάθλημα με σπριτ στους τελικούς. Υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον περσινό Παναθηναϊκό; Θυμίζω πως οι «πράσινοι» επέστρεψαν με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη, μας ήταν άγνωστο ποιοι παίκτες θα συνεχίσουν και ποιοι όχι και τελικά ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα που δεν το περίμενε κανείς 20 ημέρες πριν.

Με λίγα λόγια, οι ομάδες που προβληματίζουν τον κόσμο, προβληματίζουν πρώτα απ' όλα τον εαυτό τους και συνήθως αυτή η διαδικασία προκαλεί την απαιτούμενη συσπείρωση, όταν πλησιάζουν οι τελικοί. Πράγματι, ο Ολυμπιακός δεν δείχνει καλά σημάδια τον τελευταίο ένα μήνα, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο για το πώς θα εμφανιστεί στους τελικούς.

Κανείς δεν παραβλέπει ότι τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός κινδυνεύουν να τερματίσουν τη χρονιά χωρίς τίτλο κι αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι αρκετό για να συσπειρώσει και να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Οτι ζητήματα και να έχουν οι «ερυθρόλευκοι» ή οι «πράσινοι» πριν από τους τελικούς, είναι βέβαιο ότι θα τα κρύψουν, θα τα διαχειριστούν και θα εμφανιστούν πανέτοιμοι σε μια σειρά που έχει φαβορί όχι λόγω κατάστασης, αλλά λόγω έδρας.

Κορύφωση για τον Παναθηναϊκό

Το ζήτημα πάντα στους ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ δεν είναι το πώς εμφανίζεται ο αντίπαλος, αλλά το πώς εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός. Είναι σαφές πω οι «πράσινοι» βρίσκονται στην κορύφωση της σεζόν, δείχνουν να μην... διαπραγματεύονται τον τίτλο και αντιμετωπίζουν κάθε παιχνίδι σαν να είναι τελικός. Ο Πασκουάλ χρησιμοποιεί τα παιχνίδια για να βάλει κι άλλους στο παιχνίδι.

Από τον Μήτογλου που παίρνει ευκαιρίες και αποδεικνύει πως είναι από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του ελληνικού μπάσκετ, μεχρι τον Παππά και τον Ρίβερς που είναι απαραίτητοι σε μια σειρά πολλών αγώνων με τον Ολυμπιακό. Ταυτόχρονα, ο Ισπανός προσπαθεί να διαχειριστεί τον Καλάθη δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Λεκαβίτσιους που του είναι απαραίτητος στον τελικό.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, σ' ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού τα κατάφερε, αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί περισσότερο απέναντι σε μια ομάδα με διπλάσιες ποιοτικές και ποσοτικές λύσεις. Στην Πυλαία θα το παλέψει ακόμη περισσότερο, ενδεχομένως να αναγκάσει τον Παναθηναϊκό να περιορίσει τα... τεστάκια του Πασκουάλ ενόψει Ολυμπιακού, ωστόσο η διαφορά των δύο ομάδων είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι και να το πιστεύεις