MENU

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1979, όταν ο Νίκος Γκάλης συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό φίλαθλο κοινό. Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Άρη.

Μία φανέλα την οποία δόξασε, αλλά και με την οποία δοξάστηκε. Ο "Gangster" σκόραρε 30 πόντους απέναντι στον Ηρακλή, με τον Άρη να κερδίζει με 79-78, σε αγώνα που διεξήχθη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, για την πρώτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος Α΄Εθνικής.

Οι πόντοι του ιστορικού αγώνα:

Άρης (Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4.

Ηρακλής (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης.

Διαιτητές: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης.

Εκείνη τη χρονιά ήρθε τρίτος σκόρερ και τα επόμενα έντεκα χρόνια ήταν πάντα πρώτος. Τη σεζόν 1980-81 είχε μέσο όρο 44 πόντους. Ήταν 22 ετών και μόλις είχε ολοκληρώσει μια καταπληκτική χρονιά στο κολεγιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα του πανεπιστημίου Σίτον Χόλ όπου σπούδαζε. Ήταν ο τρίτος σκόρερ του NCAA, με μόλις 27,5 πόντους πίσω από τον θρυλικό Λάρι Μπερντ, του Σίκαμορ της Ιντιάνα. Οι δύο τους έπαιξαν για μια και μοναδική φορά ως συμπαίκτες με την ομάδα της Ανατολής, στο κολεγιακό All Star Game που έγινε στο Λας Βέγκας. Εκείνη τη βραδιά, ο ένας «έκοβε» και ο άλλος «έραβε». Ο Λάρι Μπέρντ ανακηρύχθηκε MVP του αγώνα, με 17 πόντους.

Ο Γκάλης γοήτεψε με την απόδοσή του, αν και σκόραρε μόλις 5 πόντους. Οργάνωσε καταπληκτικά το παιχνίδι της ομάδας του, δίνοντας επτά τελικές πάσες, ενώ έκανε και 4 κλέψίματα. Και όπως πάντα, ασταμάτητος. Πάσες με σπάσιμο της μέσης, «στάσεις» στον αέρα για έλεγχο της κυκλοφορίας, γρήγορο και έξυπνο παιχνίδι. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Μπερντ ήταν το απόλυτο ανερχόμενο αστέρι.

Ο Γκάλης όμως, ήταν από τους παίκτες που σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος μπορούσε να τον συναγωνιστεί στο σκοράρισμα και να σταθεί ισάξια απέναντι του. Και μάλιστα με μαλλί αφάνα!

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αντίπαλός τους ήταν ο Βίνι Τζόνσον. Γνωστός ως 007, έπαιξε στους Ντιτρόιτ Πίστονς, στους οποίους χάρισε το πρωτάθλημα του NBA το 1990, με εύστοχο σουτ 00,7 δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή του αγώνα. Συμπαίκτες του, ο Αζάια Τόμας και ο Τζο Ντουμάρς. Η φανέλα με τον αριθμό 15 που φορούσε αποσύρθηκε προς τιμήν του.

Το πρώτο ματς του Γκάλη στην Ελλάδα (pic)