MENU

Ο χρόνος κυλάει και μαζί του δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Αλήθεια είναι ότι στη περίπτωσή μας, ο χρόνος θέλαμε να κυλήσει γρήγορα, αφού ξεκινούν για τα καλά οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε τζάμπολ στην Ευρωλίγκα, αλλά από σήμερα οι 14 ομάδες της Α1 φοράνε τα καλά τους, υποσχόμενες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σίγουρα πράγματα δεν υπάρχουν στη ζωή ή τουλάχιστον πολλά πράγματα δεν είναι σίγουρα, αλλά στη κατηγορία αυτή δεν ανήκει το ζευγάρι του τελικού. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός θα παλέψουν για τον τίτλο (και φέτος) και όποιος αντέξει. Μάλιστα, η κλήρωση....βιάστηκε και έβαλε τους δύο «αιώνιους» να παίξουν με το καλημέρα, αφού το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς γίνεται αύριο.

Και οι δύο είναι πιο ενισχυμένοι από πέρυσι, αλλά είναι πολύ νωρίς να γίνουν από τώρα εκτιμήσεις. Ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός γέμισε πολύ το ρόστερ του με τον Τσάβι Πασκουάλ να εύχεται, αλλά και να επιδιώκει τα εξής πράγματα:

1) Να ωριμάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο Ζακ Ογκαστ. Για τον 24χρονο πάουερ-φόργουορντ τα λέμε από τότε, που έπαιζε στο Νοτρ Ντέιμ. Πρόκειται για τον σύγχρονο ψηλό, αλλά πρέπει να βελτιωθεί τακτικά. Το κακό του ποσοστό στις βολές είναι από αυτά, που δεν βελτιώνονται εύκολα.

2) Να μπορέσει να σταθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας ο Μάρκους Ντένμον. Οπως έχουμε δει και στα φιλικά, ο Αμερικάνος τα καταφέρνει μία χαρά, έχοντας εξαιρετικό σουτ και την ικανότητα να πάρει φάσεις πάνω του. Αλλο, όμως, είναι τα φιλικά και άλλο η μεγάλη διάρκειας μίας σεζόν, όχι για την Γκραβελίν ή την Γκαζιαντέπ, αλλά για τον Παναθηναϊκό, μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου (δεν βάζουμε ποτέ μέσα το ΝΒΑ).

3) Γενικά, να αποκτήσει η ομάδα χημεία και να μπορέσει ο Ισπανός προπονητής να φτιάξει αυτό, που θέλει. Είναι άλλο πράγμα τι θέλω να κάνω και άλλο τι τελικά θα καταφέρω. Επιπλέον, ο Πασκουάλ, αλλά γενικότερα ο Παναθηναϊκός έχουν το μεγάλο βάρος της περυσινής κατάκτησης του νταμπλ. Οτιδήποτε λιγότερο κατακτήσουν, θα είναι αποτυχία. Και μάλιστα πέτυχαν ό, τι πέτυχαν πέρυσι με μία ομάδα, που δεν ήταν ακριβώς ομάδα (αγωνιστικά μιλάμε), όπως ομολόγησαν οι περισσότεροι.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά αυτός κι αν έχει γεμίσει το ρόστερ του, βουτώντας μετά από μπόλικα χρόνια στην αγορά του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε «4άρι» πίσω από τον Πρίντεζη, τον πολύ χρήσιμο, Κιμ Τιλί, πήρε αντί-Λοτζέσκι τον πρώην του ΝΒΑ, Χόλις Τόμπσον, αλλά το κυριότερο είναι ότι πήρε πλέι-μέικερ κλάσης, όπως είναι ο Μπράιαν Ρόμπερτς. Το «πολυβόλο» Γκριν αντικαταστάθηκε από τον Στρέλνιεκς, ο οποίος δεν έχει τα προσόντα του Αμερικάνου, αλλά παίζει κανονικό μπάσκετ, ενώ στη φροντ-λάιν αποκτήθηκε για μπακ-απ του Μιλουτίνοφ ο Τζαμέλ ΜακΛιν. Είναι καλός παίκτης, μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο, που καλείται να παίξει.

Ο Γιώργος Μπόγρης, που επέστρεψε στην Ελλάδα με τις δάφνες της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τενερίφη, την δουλειά, που είναι να κάνει, θα την κάνει και με το παραπάνω.

Από κει και πέρα, οι Ελληνες παίκτες, που έχει ο Ολυμπιακός, είναι γνωστοί και δεν χρειάζονται ανάλυση. Ο Σφαιρόπουλος δεν θέλει τραυματισμούς, όπως την πάτησε πέρυσι με Χάκετ και Λοτζέσκι, αλλά έχει πλέον και την πίεση να τον βαραίνει, αφού δεύτερη αποτυχημένη χρονιά δεν χωράει ούτε για τον ίδιο, ούτε πολύ περισσότερο για τους συνηθισμένους τα τελευταία χρόνια σε επιτυχίες Πειραιώτες.

Πάμε παρακάτω. Η ΑΕΚ είναι το φαβορί για την τρίτη θέση με τα περίπου 2 εκ. ευρώ, που έχει διαθέσει για παικτικό μπάτζετ. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος για πρώτη φορά σηκώνει τέτοιο βάρος και είναι η ευκαιρία του να κάνει το μεγάλο άλμα. Επιτυχία του Μανωλόπουλου δεν θα είναι ακριβώς η τρίτη θέση, αλλά να μπορέσει να βάλει ομαλά τους μικρούς παικταράδες, που έχει η ΑΕΚ, τον Τσαλμπούρη, τον Μωραϊτη, τον Ατιτς, αλλά και τον Ρογκαβόπουλο με τον Αγραβάνη. Η «Ενωση» δεν μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα. Ενδέχεται να μπορέσει, μετά από 3-4 χρόνια, αν αυτοί οι πιτσιρικάδες έχουν γίνει αυτό, που περιμένουμε να έχουν γίνει, και την ίδια ώρα «πέσουν» ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό.

Στη παρούσα φάση δεν ξέρουμε αν ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι καλύτερος προπονητής από τον αξιόλογο Δημήτρη Πρίφτη, σίγουρα, όμως, η λάμψη του ήταν, είναι και θα είναι μεγαλύτερη. Και ως τέτοια παρουσία, είναι παράσημο για το πρωτάθλημα της Α1 η επιστροφή του. Ο Αρης ξεκίνησε εντυπωσιακά με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, αλλά η συνέχεια είναι εκείνη, που μετράει. Και ως γνωστόν οι «κιτρινόμαυροι» έχουν τέτοια οικονομικά προβλήματα, που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει η επόμενη μέρα.

Στον ΠΑΟΚ είχαμε αλλαγή εποχής με τον Σούλη Μαρκόπουλο να αποχωρεί, μετά από οκτώ χρόνια ξεχωριστής προσφοράς και τον Ηλία Παπαθεοδώρου να τον διαδέχεται. Η πρώτη εικόνα του ΠΑΟΚ στο ματς με τον Αρη δεν άρεσε, αλλά η συνέχεια αναμένεται να είναι καλύτερη για τον γενικά ισορροπημένο «Δικέφαλο του Βορρά», τη στιγμή, που εκτός των άλλων θα επιστρέψουν ο Κόνιαρης με τον Χαραλαμπόπουλο.

Από τις υπόλοιπες ομάδες της Α1, με όλο τον σεβασμό σε όλους, δεν μπορούμε παρά να ξεχωρίσουμε τον Πανιώνιο. Πρωτάθλημα της Α1 χωρίς Πανιώνιο είναι μακαρόνια, όχι χωρίς κιμά, αλλά και χωρίς τυρί. Ο Ιστορικός είναι μπάσκετ από την κορφή μέχρι τα νύχια, έστω και αν δεν εμφανίζεται στο πρωτάθλημα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Μόνο και μόνο, όμως, που υπάρχει, είναι κέρδος για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.

Πιείτε το καφεδάκι σας, κάντε την βολτούλα σας, αλλά από το απόγευμα σας θέλουμε καρφωμένους στη μπασκετάρα. Γιατί μαζί με την Α1, ξεκινάει και το επίσης σπουδαίο πρωτάθλημα της Α2. «Φωτιά» στα καλάθια, λοιπόν, κι όποιος αντέξει...

Ποιος θα είναι καλύτερος; Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός;