MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

«Ο Ολυμπιακός απαγορεύεται να χάνει!»

0

Ακόμη ένα αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα μετατράπηκε σε... πόλεμο, με τον πέμπτο τελικό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ να κινδυνεύει να μην τελειώσει ποτέ. Μερίδα των οπαδών των γηπεδούχων βλέποντας τη διαφαινόμενη ήττα ξέσπασαν στον πάγκο του Τριφυλλιού, πετώντας κροτίδες, φωτοβολίδες κι ό,τι άλλο είχαν... εύκαιρο, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωση του γηπέδου.

Ένα σκηνικό βέβαια που μόνο άγνωστο δεν μας είναι στον ελληνικό αθλητισμό και δη σε αγώνες των δύο “αιωνίων” στο μπάσκετ. Η... κολόνια κρατάει χρόνια εξάλλου, εδώ και δεκαετίες όπου τα επεισόδια δίνουν και παίρνουν στα παιχνίδια των δύο ομάδων και... κατά σύμπτωση τις περισσότερες φορές έρχονταν μετά από ήττες των Πειραιωτών.

Βέβαια το μπάσκετ δεν διεκδικεί την... αποκλειστικότητα σε όσα έχουμε δει κατά καιρούς. Κάθε άλλο... Μπορεί πολύ πρόχειρα κανείς να θυμηθεί φέτος -εκτός φυσικά από τα πολύ σοβαρά επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου- όσα έγιναν στον πέμπτο τελικό του βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, όπου οι Θεσσαλονικείς άλωσαν το “Μελίνα Μερκούρη”, κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Ας θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά περιστατικά τα τελευταία χρόνια...

20/5/1999: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 53-62

Αποτελεί το ματς-σταθμό της σύγχρονης “πράσινης” ιστορίας. Το παιχνίδι που έγινε σύνθημα και χθες στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού, με το σκηνικό τελικά να επαναλαμβάνεται και την τότε ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς να στέφεται πρωταθλήτρια μέσα στο ΣΕΦ. Το Τριφύλλι κέρδισε τον πέμπτο τελικό μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού, κατακτώντας το δεύτερο σερί πρωτάθλημα (είχαν προηγηθεί 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα). Με τη λήξη της αναμέτρησης οι οπαδοί των “ερυθρολεύκων” ξέσπασαν σε καταστροφές μέσα στο γήπεδο και σε μάχες με τα ΜΑΤ τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό. Στο παρκέ εκσφενδονίζονται από καθίσματα μέχρι σιφόνια και το γήπεδο θύμιζε πεδίο μάχης. Τα επεισόδια πάντως είχαν αρχίσει πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά στο φινάλε τα πράγματα ξέφυγαν περισσότερο, ενώ η ένταση συνεχίστηκε μέχρι και το Πασαλιμάνι, προκαλώντας ζημιές ακόμη και στο Υπουργείο Ναυτιλίας!

6/1/2002: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 52-62

Αυτή τη φορά τα επεισόδια σε αγώνα των δύο “αιωνίων” δεν έγιναν σε τελικούς, αλλά σε ματς για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός πάει στο ΣΕΦ έχοντας ένα βαθμό παραπάνω από τον Ολυμπιακό. Στο 28’ προηγείται το Τριφύλλι με 55-52 και σε εκείνο το σημείο ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα ανοίγει διάλογο με την εξέδρα με τα πνεύματα να οξύνονται. Από την εξέδρα αρχίζουν αν πέφτουν διάφορα αντικείμενα προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ένα από τα μπουκάλια θα βρει και θα «ξαπλώσει» τον διαιτητή, Λάζαρο Βορεάδη. Μαζί με τον Παπαδημητρίου, θα διακόψουν την αναμέτρηση.

03/10/04 Ολυμπιακός -- Παναθηναϊκός 45-57 (Κύπελλο)

Ακόμη ένα παιχνίδι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια ήταν ο τελικός του μπάσκετ στο ελληνικό το 2004. Οι "πράσινοι" επικράτησαν με 57-45 μέσα στο ΣΕΦ και στο φινάλε είδαμε τις γνώριμες εικόνες... πολέμου

1/6/2008: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 59-57

Επεισόδια βέβαια δεν συνέβησαν μόνο σε ήττες των "ερυθρολεύκων", αλλά και σε παιχνίδια που τελικά νικούσαν, παρότι αποτελούν εξαίρεση. Παράδειγμα ο τέταρτος τελικός της σεζόν 2007-08 που στιγματίστηκε με "ομορφιές" από τα... αποδυτήρια, καθώς μόλις στο τρίτο λεπτό είχαμε προσωρινή διακοπή η οποία διήρκεσε μιας περίπου ώρας εξαιτίας ρίψης πολλών αντικειμένων από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο διαιτητής Κουκουλεκίδης υποστήριξε ότι χτυπήθηκε από ένα μπουκάλι ούζο(!), ενώ ακολούθησε αποχώρηση των διαιτητών και των παικτών του Παναθηναϊκού.

21/5/2009: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-69

Λίγες εβδομάδες μετά το “ραντεβού” στο Final 4 του Βερολίνου, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τα είπαν ξανά στους τελικούς της Α1. Το Τριφύλλι έκανε μπρέικ με το καλημέρα, επικρατώντας με 69-67 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά για μία ακόμη φορά δεν έλειψαν τα έκτροπα στο φινάλε. Αρχικά υπήρξε επίθεση με κροτίδες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ντου από οπαδούς στη φυσούνα, κόσμο να περιφέρεται έξω από τις τέσσερις γραμμές, γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους και να φεύγουν όπως ενάμισι λεπτό πριν το τέλος του ματς, ο Νίκος Ζαβλανός στα αποδυτήρια να περιμένει να ηρεμήσει η ζούγκλα και οι παίκτες των Πειραιωτών να μοιάζουν... εχθροί στα μάτια των οπαδών τους.

Η τελευταία φάση ήταν που έβαλε «φωτιά» στο ματς καθώς ο Θοδωρής Παπαλουκάς έχασε λέι απ με το οποίο θα έστελνε το ματς στην παράταση. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων διαμαρτυρήθηκε έντονα για φάουλ, την ώρα που οι “πράσινοι” έφευγε τρέχοντας για τα αποδυτήρια. Οι οπαδοί των γηπεδούχων εξαγριώθηκαν πετώντας αντικείμενα ακόμη και στους παίκτες της ομάδας τους, ενώ λίγο αργότερα τα ΜΑΤ έπαιξαν ξύλο με τους οπαδούς, που τα έβαλαν και με τους δημοσιογράφους.

6/6/2010: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 69-76

Ένα χρόνο αργότερα, το σκηνικό επαναλήφθηκε, με τους τελικούς των “αιωνίων” στο μπάσκετ να δίνουν ξανά αφορμή στους κάφρους της εξέδρας να φανερώσουν τη βλακεία τους. Σε ένα ματς που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες και τελικά δεν έμελε να τελειώσει ποτέ! Η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ μύριζε μπαρούτι από νωρίς, με εκτεταμένα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα εντός κι εκτός του σταδίου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και με όλα αυτά το παιχνίδι ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση.

Τελικά το ματς άρχισε για να διακοπεί στο 23' λόγω ρίψης κροτίδας και αντικειμένων στον πάγκο του Παναθηναϊκού, σε ένα τάιμ άουτ. Οι «πράσινοι» αποχώρησαν για τα αποδυτήρια με το παιχνίδι να διακόπτεται προσωρινά και να ξαναρχίζει μετά από 70 λεπτά με τους διαιτητές να διατάσσουν μερική εκκένωση του γηπέδου. Ο αγώνας μπορεί να ξανάρχισε, όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς η διαφαινόμενη ήττα οδήγησε μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού να αρχίσουν και πάλι τις ρίψεις αντικειμένων με τους διαιτητές να διακόπτουν την αναμέτρησης οριστικά, 1'.03'' πριν το φινάλε και με το σκορ στο 69-76 υπέρ του Παναθηναϊκού. Το ρολόι εκείνη την ώρα έδειχνε 01:47 τα ξημερώματα!

Δεύτερο μπρέικ, διακοπή και... σκούπα

Στις 12 Ιουνίου 2013 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε με "sweep" το πρωτάθλημα και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας κόντρα στον Ολυμπιακό, κάνοντας δύο φορές μπρέικ στο ΣΕΦ. Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς ωστόσο δεν έμελλε να τελειώσει ποτέ, καθώς 1:27 πριν τη λήξη υπήρξε διακοπή λόγω επεισοδίων και ενώ το σκορ ήταν 72–76 (νικητής ανακηρύχθηκε ο Παναθηναϊκός με 20–0).

Χαμός στο... βόλεϊ γυναικών

Ήταν το 2008 στην Ιεράπετρα, όταν το φάιναλ φορ του κυπέλλου γυναικών στο βόλεϊ έπρεπε να διαχειριστεί δύο πραγματικότητες. Αφενός έναν τελικό Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και αφετέρου τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου ένα χρόνο πριν.

Ουδείς περίμενε ότι θα κυλήσει ομαλά και όντως έτσι συνέβη. Αυτή τη φορά οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό, ο οποίος ολοκληρώθηκε κανονικά με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει. Όσα έγιναν ήταν και πάλι μνημειώδη. Φωτοβολίδες που εκτοξεύονταν με πιστόλι, επεισόδια έξω και μέσα από το γήπεδο, ένα 20λεπτο απόλυτου πανικού, μέσα στον οποίο ακούγονταν παρακλήσεις από τα μεγάφωνα ώστε «τα μικρά παιδιά να εγκαταλείψουν την εξέδρα».

“Ζούγκλα” και στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Παραμένοντας στο βόλεϊ, θα ανατρέξουμε μόλις ένα μήνα πριν, όταν ο ΠΑΟΚ έκανε μπρέικ στο μπρέικ του Ολυμπιακού, κατακτώντας το πρωτάθλημα με νίκες 3-2 μέσα στο “Μελίνα Μερκούρη”, όπου επικράτησε με 3-1 σετ στον πέμπτο τελικό. Δεν έλειψαν ωστόσο ούτε αυτή τη φορά τα έκτροπα, καθώς μετά τη λήξη δεκάδες μπουκάλια και καρέκλες έπεσαν στο τάραφλεξ και οι παίκτες του Δικεφάλου έτρεχαν για να σωθούν από τη μαινόμενη κερκίδα. Ο λόγος; Επειδή... τόλμησαν να νικήσουν!

«Πράσινο» διπλό με Παπαδόπουλο και φωτοβολίδα στον Τζιόλη!

Φυσικά το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να λείψει από το κάδρο. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-1 τη σεζόν 2006-07. Το γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 89' έδωσε μία νίκη γοήτρου στους "πράσινους" και στιγμές αργότερα υπήρξε "βροχή" από φωτοβολίδες στην εστία του Τριφυλλιού. Μία εξ αυτών βρήκε τον Τζιόλη, με αποτέλεσμα να υπάρξει προσωρινή διακοπή.

«Ο Ολυμπιακός απαγορεύεται να χάνει!»