MENU

Η ΑΕΚ έκανε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ της αυτό το καλοκαίρι, έχοντας στόχο να ανέβει ακόμα πιο ψηλά σε σχέση με την περσινή σεζόν, που τη βρήκε στο φινάλε στην τρίτη θέση της κατάταξης της Α1.

Μία από τις κινήσεις των «κιτρινόμαυρων» στο μεταγραφικό παζάρι και μάλιστα από τις πρώτες χρονικά ήταν η απόκτηση του Μάικλ Ντίξον, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 σεζόν, όπως ανακοίνωσε η ΚΑΕ στις 21/6.

Ο 26χρονος γκαρντ (γεννηθείς την 1η Δεκεμβρίου 1990) επιλέχθηκε από τον Γιούρι Ζντοβτς και αποκτήθηκε για να βοηθήσει ουσιαστικά την ΑΕΚ, τόσο στην οργάνωση και τη δημιουργία, αλλά και το... σκορ!

Από το Μιζούρι και το Μέμφις, στην Τσεχία

Ο γεννηθείς στο Κάνσας το 2009 εντάχθηκε στο κολέγιο του Μιζούρι, όπου κάθε χρόνο εμφανιζόταν όλο και καλύτερος, με τη σεζόν 2011/2012 να είναι η κορυφαία, με 13,5 πόντους και 3,3 ασίστ και μάλιστα ως... έκτος παίκτης.

Ομως, το 2012 βίωσε το σοκ, καθώς το Μιζούρι τον απέβαλλε. Αρχικά προέκυψε τον Αύγουστο εις βάρος του κατηγορία βιασμού από συμφοιτήτριά του, η οποία τον κατηγόρησε μάλιστα μέσω twitter. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αργότερα απαλλάχθηκε, αφού δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία για την ενοχοποίησή του, ωστόσο τον Οκτώβριο αποπέμφθηκε από τους Tigers, με τον προπονητή του, Φρανκ Χέιθ να υποστηρίζει πως παραβίασε κανονισμό της ομάδας, ωστόσο ανεπίσημα «τελείωσε» για την υπόθεση βιασμού...

Μετά την αποβολή του, έμεινε ένα χρόνο εκτός δράσης και το 2013 συνέχισε στο κολέγιο του Μέμφις, απ' όπου αποφοίτισε το 2014, ως δεύτερος σκόρερ της ομάδας (11,8π.) και με το καλύτερο ποσοστό στα σουτ τριών πόντων (38,6%), αλλά και τις βολές (84,4%).

Το 2014 δοκίμασε τις δυνάμεις του στο draft, όμως δεν κατάφερε να προσελκύσει ενδιαφέρον από τις ομάδες του ΝΒΑ και στράφηκε στην Ευρώπη, αρχικά στη Λιθουανία (Τζούκια Αλίτους, Πιένο Πασβάλις) και πέρυσι στη Νίμπουρκ, με την οποία έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου στην Τσεχία, ενώ στην VTB League κατέγραψε 14,3 πόντους, 2,7 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ και 1,4 κλεψίματα σε 31 αγώνες.

Ως... Γεωργιανός στην ΑΕΚ

Η πολύ καλή σεζόν που έκανε τράβηξε τα βλέμματα πολλών ομάδων, με την ΑΕΚ να κινείται ταχύτατα και να τον κλείνει για τη νέα σεζόν και μάλιστα ως κοινοτικό, καθώς διαθέτει γεωργιανό διαβατήριο.

Χάρη στο διαβατήριό του, αυτές τις μέρες προετοιμάζεται με τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου, η οποία στα τέλη του μήνα ρίχνεται στη μάχη για την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2017.

Οι Γεωργιανοί βρίσκονται στο 6ο γκρουπ των προκριματικών, απέναντι σε Αλβανία, Σλοβακία και Μαυροβούνιο, με τους αγώνες να αρχίζουν στις 31/8, κατά σειρά με Αλβανία (31/8 εντός), Σλοβακία (3/9 εκτός), Μαυροβούνιο (7/9 εντός), Αλβανία (10/9 εκτός), Σλοβακία (14/9 εντός), Μαυροβούνιο (17/9 εκτός).

Εντυπωσιακός στα φιλικά

Ηδη από τις πρώτες του εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της Γεωργίας ο Ντίξον δείχνει πως δίκαια πήρε το... χρίσμα του «νατουραλιζέ». Ενδεικτικές είναι οι εμφανίσεις του Αμερικανού γκαρντ στο τουρνουά της Τιφλίδας, όπου ήταν εκ των κορυφαίων της Γεωργίας στα φιλικά με Ολλανδία, Ουκρανία και Ρωσία.

Σε αυτά τα παιχνίδια έδειξε την έφεσή του στο σκοράρισμα (13, 11 και 16π. αντίστοιχα), ειδικά από το τρίποντο, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Γεωργίας, Ηλία Ζούρο, αλλά και τον... Γιούρι Ζντοβτς να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Αναμφίβολα οι εμφανίσεις του Ντίξον έως τώρα πείθουν πως η ΑΕΚ έκανε μια πολύ καλή επιλογή, ωστόσο οι υποχρεώσεις του με την Γεωργία θα καθυστερήσουν την ένταξή του στην προετοιμασία της «Ενωσης», που αρχίζει επίσημα την Τετάρτη (17/8). Εως τότε, οι άνθρωποι της ομάδας θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, λόγω του του Ντίξον...

Τα στατιστικά του Ντίξον με τη Γεωργία στο «Tbilisi City Hall Cup»:

Vs ΟΛΛΑΝΔΙΑ (13π., 2/4διπ., 2/6τριπ., 3/3βολ., 3ριμπ., 2ασ., 2κλεψ., 1λαθ. σε 28:49'')

Vs ΟΥΚΡΑΝΙΑ (11π., 1/3διπ., 2/3τριπ., 3/4βολ., 4ριμπ., 4ασ., 2κλεψ., 1λαθ. σε 31:25'')

Vs ΡΩΣΙΑ (16π., 0/4διπ., 4/7τριπ., 4/4βολ., 5ριμπ., 3ασ., 1κλεψ. σε 36:46'')

Μάικλ Ντίξον: «Όπλο» για τον... Ζούρο και την ΑΕΚ! (vids)