MENU

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποχαιρέτησε και επίσημα τα παρκέ, και η διοίκηση του Παναθηναϊκού αποφάσισε να αποσύρει την φανέλα με τον αριθμό 13, ώστε να τιμήσει τον παλαίμαχο -πλέον- γκαρντ.

Όμως, ο «3D» δεν είναι ο μόνος που είδε την φανέλα του να... περνάει στην αιωνιότητα. Πολλοί ακόμα μεγάλοι αστέρες, που τίμησαν με την παρουσία τους το ελληνικό μπάσκετ, έλαβαν την ύψιστη τιμή της απόσυρσης του αριθμού τους, για το ιδιαίτερο ταλέντο τους και, κυρίως, την σπουδαία συνεισφορά τους στην ομάδα τους.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ

Ο εμβληματικός αρχηγός των «Πράσινων» κατέκτησε 25 τίτλους στα 19 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό, και αποτελεί ένα από σύμβολα του συλλόγου. Έτσι, η φανέλα του, με τον αριθμό 4, κοσμεί τον ουρανό του ΟΑΚΑ από το 2009, από ένα φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που διεξήχθη προς τιμή του.

http://www.youtube.com/embed/zHLkMX6AOJ8?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΑΛΦΟΝΣΟ ΦΟΡΝΤ

Ένας από τους καλύτερους σκόρερ που αγωνίστηκαν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά παρκέ, έφυγε από την ζωή το 2004, στα 33 του χρόνια, νικημένος από την λευχαιμία. Έχοντας κάνει μερικές πραγματικά σπουδαίες χρονιές στο ελληνικό πρωτάθλημα (τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ, MVP το 2001), δύο από τις ομάδες που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, ο Αμερικανός άσος τιμήθηκε από το Παπάγου και το Περιστέρι, δύο από τις τέσσερις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε στη χώρα μας.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση στο γήπεδο στο οποίο μεγαλούργησε - και πλέον έχει και το όνομα του, «Nick Galis Hall»-, ο Άρης τίμησε τον Νίκο Γκάλη και απέσυρε την ιστορική φανέλα με τον αριθμό «6».

ΦΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΜΠΑΝ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ

Στη οροφή του ιστορικού κλειστού της οδού Αρτάκης, βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια οι φανέλες των Φάνη Χριστοδούλου και Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Δύο πραγματικών θρύλων του Πανιωνίου, που πρόσφεραν πολλά και τίμησαν την φανέλα του «Ιστορικού».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ

Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, η ΚΑΕ ΑΕΚ τίμησε τον θρύλο της ομάδας, Γιώργο Αμερικάνο, και απέσυρε την φανέλα με το νούμερο «10» που βρίσκεται πλέον στην κορυφή του ΟΑΚΑ.

Ο Αμερικάνος ήταν ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το ιστορικό Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, απέναντι στην Σλάβια Πράγας.

Βέβαια, δεν συναντάται μόνο στο μπάσκετ το φαινόμενο της απόσυρσης συγκεκριμένων αριθμών.

Οι αδικοχαμένοι Παναγιώτης Κατσούρης και Ολουμπάγιο Αντεφέμι τιμήθηκαν μετά θάνατον από τις ομάδες τους (ΠΑΟΚ, Ξάνθη), οι οποίες απέσυραν τις φανέλες τους με τους αριθμούς 17 και 13.

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Κατσούρης ήταν ένας πολλά υποσχόμενος μέσος, που έχασε την ζωή του στις 9 Φεβρουαρίου 1998, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, θέλοντας να τιμήσει τον νεαρό ποδοσφαιριστή αποφάσισε να αποσύρει την φανέλα με τον αριθμό 17, την οποία πρόλαβε να φορέσει μόλις 24 φορές.

Σε τροχαίο «έφυγε» και ο Ολουμπάγιο Αντεφέμι. Ο Αφρικανός άσος έχασε την ζωή του στην Εγνατία Οδό, ενώ κατευθυνόταν στην Θεσσαλονίκη για να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του γάμου του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μεγάλη θλίψη, και η διοίκηση της Ξάνθης αποφάσισε να αποσύρει την φανέλα του με τον αριθμό 13.

Επίσης, σε μία ξεχωριστή περίπτωση, η Ανόρθωση έχει αποσύρει το νούμερο «14» προς τιμήν του νυν προπονητή της ΑΕΚ, Τιμούρ Κετσπάγια.

Ο Γεωργιανός διετέλεσε για αρκετά χρόνια παίκτης και προπονητής της κυπριακής ομάδας, και το όνομά του είναι συνυφασμένο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Τέλος, ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί η φανέλα με τον αριθμό «13» στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού.

Το 2003, η τότε διοίκηση των «Πράσινων» αποφάσισαν να αποσύρουν το συγκεκριμένο νούμερο, προς τιμήν της θύρας των οργανωμένων φιλάθλων της ομάδας.

Πριν λίγους μήνες, υπήρξε η σκέψη να δοθεί η συγκεκριμένη φανέλα στον Σεμπάστιαν Λέτο, όμως ο Αργεντίνος άσος πήρε τελικά το «5» και το 13 έμεινε... αποκλειστικά στους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Φανέλες που έμειναν στην αιωνιότητα! (pics,vids)