MENU

Το ερχόμενο Σάββατο φθάνει στο τέλος της η μεγαλύτερη συλλογική διοργάνωση του κόσμου, το Champions league. Η Ρεάλ με την Ατλέτικο θα θυμηθούν τα όχι πολύ παλιά, οι κλωτσιές θα πέσουν σύννεφο και ο νικητής θα πίνει μέχρι το πρωί της Κυριακής. Τουλάχιστον. Το Μιλάνο θα φορέσει τα γιορτινά του και μία ακόμη ισπανική ομάδα θα απολαύσει ευρωπαϊκή κορυφή.

Σκέφτομαι να πάω στην Ιταλία για το πολύ μεγάλο αυτό παιχνίδι, αλλά δεν ξέρω ποια μέρα να βγάλω το εισιτήριο της επιστροφής. Καταλάβατε τον λόγο ε; Ναι, πριν από τους τελικούς ανέφερα ως γκράντε φαβορί τον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι και πολλοί από σας το ίδιο λέγατε. 'Η τουλάχιστον το ίδιο σκεφτόσασταν. Έστω και αν για λόγους ελληνικής νοοτροπίας "ήμουν σίγουρος πριν από το παιχνίδι ότι θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός".

Η ουσία είναι ότι οι "πράσινοι" είναι εκείνοι, που βρίσκονται καβάλα στο άλογο με την καθαρή νίκη, που πέτυχαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Και πλέον είναι αυτοί, που κάνουν λόγο για "σκούπα" (που αν υπάρξει "σκούπα", δεν θα υπάρξει ματς την Κυριακή, οπότε δεν θα υπάρχει άγχος για το εισιτήριο της επιστροφής από το Μιλάνο). Οχι, βέβαια, οι παίκτες και όσοι βρίσκονται στην ομάδα, αλλά ο κόσμος.

Προπονητές, παίκτες και διοικούντες και γενικά όσοι βρίσκονται στην ΚΑΕ πιστεύουν στην ομάδα τους, πιστεύουν στις δυνατότητες τους, γνωρίζουν, όμως, την ίδια ώρα ότι τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι. Γνωρίζουν ότι έπιασαν εξαιρετική απόδοση στο ΣΕΦ, όπως επίσης ξέρουν ότι μέσα σε μία μέρα ή σε μία εβδομάδα δεν έγιναν ομαδάρα. Τέλος, είναι απόλυτα πεπεισμένοι με τα τόσα χρόνια εμπειρίας ότι ο Ολυμπιακός θα αντιδράσει, θα "σκυλιάσει", γιατί παίζει με την πλάτη στον τοίχο και στην ουσία θα καταστραφεί αν το σκορ πάει στο 2-0.

Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στην θέση των παικτών της ομάδας του Πειραιά. Πέρυσι όλα στο τέλος τους πήγαν ζάχαρη, αφού πήραν πανηγυρικά το πρωτάθλημα, ενώ είναι σαν να κατέκτησαν και την Ευρωλίγκα. Πέταξαν έξω το "θηρίο", τη σημερινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ, ενώ στον τελικό πάλεψαν παλικαρίσια έως ένα σημείο την ανώτερη ποιοτικά Ρεάλ και μάλιστα μέσα στο "σπίτι" της.

Φέτος, όμως, η ιστορία πάει από το κακό στο χειρότερο. Αντε, στο Κύπελλο, λες ότι ήταν αρχή της χρονιάς, οι ομάδες ήταν ανέτοιμες και τα συναφή. Στην Ευρωλίγκα όμως; Δεν είπε κανείς ότι ντε και καλά ο Ολυμπιακός πρέπει να την κατακτήσει. Κάθε άλλο. Ολοι θέλουν την κορυφή, αλλά κάπου στη μέση μπαίνει και η πραγματικότητα. Ο ρεαλισμός. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να μην μπορείς να μπεις ούτε στην οκτάδα, να χάνεις με κατεβασμένα τα χέρια, όχι μόνο από την Μπαρτσελόνα, την ΤΣΣΚΑ και την Ρεάλ, αλλά και από την Χίμκι, την Ζαλγκίρις και την Μπάμπεργκ, υπάρχει τεράστια διαφορά.

Την ίδια ώρα στο πρωτάθλημα η παρουσία δεν ήταν εντυπωσιακή, κάθε άλλο, ο στόχος, όμως, της πρωτιάς επιτεύχθηκε. Και μάλιστα με μία εύκολη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ: "Δεν πειράζει. Πάμε τουλάχιστον να πάρουμε το πρωτάθλημα" είπαν με ένα στόμα, μία φωνή στον Πειραιά.

Η αγωνιστική κατάσταση σουλουπώθηκε με την αποχώρηση του Τζόνσον-Οντομ, την μεγαλύτερη προσαρμογή του Παπανικολάου, την απόκτηση του Ουόρικ και την επιστροφή του Λοτζέσκι, χωρίς, όμως, να φθάσει ποτέ στα περυσινά επίπεδα. Ωσπου ήρθε το στραπάτσο από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και έφυγε η γη κάτω από τα πόδια όλων στον Ολυμπιακό. Το πρωτάθλημα, που το είχαν σίγουρο, πλέον δείχνει να απομακρύνεται. Αν μη τι άλλο, το πλεονέκτημα της έδρας είναι πλέον "πράσινο".

Οι Πειραιώτες δεν θέλουν να γυρίσουν σήμερα το βράδυ στον Πειραιά με άδεια τα χέρια. Οι άσχημες καταστάσεις του παρελθόντος είναι ακόμη νωπές. Την δεύτερη χρονιά του Μπαρτζώκα δεν κατακτήθηκε τίποτα. Πέρυσι μετά την ήττα στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, έγινε...Παγκόσμιος Πόλεμος και ο νυν προπονητής της Λοκομοτίβ Κουμπάν αναγκάστηκε σε αποχώρηση, μετά την επίθεση, που δέχθηκε από οπαδούς του Ολυμπιακού.

Τέτοιες, λοιπόν, ιστορίες και καταστάσεις, δεν θέλουν να ζήσουν ξανά οι "ερυθρόλευκοι". Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν σήμερα. Προγνωστικά είπατε; Αφήστε τα για όλους. Άλλωστε λέμε συνεχώς ότι το μπάσκετ έχει τρελαθεί. Μήπως δεν το είδαμε αυτό για μία ακόμη φορά χθες στο ΟΑΚΑ στο ματς της ΑΕΚ με τον Αρη; Αν πείτε όχι, θα είστε ψεύτες!

Τελικοί Μπάσκετ Λιγκ: Την «σκούπα» την πήρε τώρα ο Παναθηναϊκός...