MENU

Είναι σεσημασμένος, εδώ και 15 χρόνια. Όταν η μπάλα «καίει», ο Batman είναι εκεί για να τη βάλει στο διχτάκι. Όταν ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μία... ένεση ψυχολογίας στα μεγάλα ντέρμπι, είναι εκεί. Ο Αντώνης Φώτσης, στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ, άφησε πίσω του τα νούμερα μίας σεζόν που δεν είναι η καλύτερη στην καριέρα του, επιστράτευσε το... φονικό ένστικτό του και με τρεις τρίποντες-μαχαιριές «σκότωσε» τον Ολυμπιακό.

Με 3/3 σουτ έξω από τα 6.75, ο Φώτσης ήταν ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη για το μπρέικ στον πρώτο τελικό, μένοντας στο παρκέ για 32 λεπτά. Το ένα μπήκε σε μία στιγμή που ο Ολυμπιακός φαινόταν να φέρνει το μομέντουμ στην μεριά του και με το σκορ στο 56-55. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έψαξαν υπομονετικά, με οκτώ πάσες, το κατάλληλο σουτ και αυτό ήταν τελικά εύστοχο από τα χέρια του Φώτση.

Το τελευταίο, αλλά και πιο καθοριστικό, τρίποντο του Φώτση μπήκε 41" πριν από τη λήξη. Ο Ολυμπιακός είχε μειώσει στον πόντο με καλάθι του Χάντερ στη ρακέτα, αλλά ο Batman ήταν εκεί για να ανεβάσει τη διαφορά στους 4 και να... παγώσει το ΣΕΦ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Ο... αναίσθητος που δεν έχει ποτέ άγχος

Ο κολλητός του, Λάζαρος Παπαδόπουλος, όποτε έχει κληθεί να μιλήσει για τον Φώτση, τον λέει «αναίσθητο», τον χαρακτηρίζει ως έναν άνθρωπο που «δεν νιώθει, δεν έχει ποτέ άγχος». Και, κοιτάζοντας την πορεία του 35χρονου φόργουορντ και τα μεγάλα σουτ που έχει βάλει στην καριέρα του, αυτό αποδεικνύεται 100%.

Στο ΣΕΦ, την πιο εχθρική έδρα για την ομάδα που έχει υπηρετήσει για 12 συνολικά χρόνια, ο Φώτσης έχει... χτυπήσει ουκ ολίγες φορές. Οι δύο «βόμβες», στον χθεσινό (19/5) πρώτο τελικό δεν ήταν το πρώτο... αίμα. Γενικά, η σχέση του με τον Ολυμπιακό, σε Φάληρο και ΟΑΚΑ, είναι ιδιαίτερη.

Τελικοί της σεζόν 2010/2011: Σκηνικό ανάλογο με το χθεσινό, αφού το πλεονέκτημα έδρας βρίσκεται σε «ερυθρόλευκα» χέρια. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο ΣΕΦ με στόχο το μπρέικ που θα ανοίξει τον δρόμο για τον τίτλο και αυτό σφραγίζεται, ουσιαστικά, δια χειρός Φώτση. Με το σκορ στο 68-68 και 1:32 να μένει για το φινάλε, ο πολύπειρος φόργουορντ σηκώνεται πάνω σε άμυνα και σκοράρει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Σπανούλης προσπαθεί να «συμμαζέψει» την κατάσταση για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Φώτσης είναι ξανά εκεί για να τον σταματήσει στον αέρα.

Το... πάρτι της ζωής του: Οι τελικοί εκείνης της χρονιάς ολοκληρώθηκαν ξανά με σφραγίδα Φώτση. Στο τέταρτο παιχνίδι, στο ΟΑΚΑ, ο Έλληνας φόργουρντ πραγματοποιεί μυθική εμφάνιση, ευστόχει και στα 6 τρίποντα που επιχείρησε και χαρίζει τον τίτλο στον Παναθηναϊκό. Δικαίως, βρίσκεται στα πιο ψηλά... πατώματα του Τοp 10 του SDNA.

Τέταρτος τελικός της σεζόν 2013/2014: Οι τελικοί έχουν ξεκινήσει με τον Παναθηναϊκό να έχει το αβαντάζ έδρας, αλλά ο Ολυμπιακός καταφέρνει να κάνει μπρέικ στο τρίτο παιχνίδι της σειράς. Έτσι, το τέταρτο παιχνίδι, έχει την ευκαιρία να σηκώσει την κούπα στο... καυτό ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση και ελέγχει το παιχνίδι από νωρίς. Οι «ερυθρόλευκοι» μειώνουν στους έξι με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Λοτζέσκι, αλλά η λύση έρχεται ξανά διά χειρός Φώτση. Ο φόργουορντ του «τριφυλλιού» και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ευστοχούν σε δύο μακρινά σουτ και ανεβάζουν ξανά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τρίποντα που καθιερώνουν τον Φώτση ως εκτελεστή του Ολυμπιακού και έναν παίκτη που... αφηνιάζει, όταν βλέπει τα «ερυθρόλευκα». Είναι και φάσεις ψυχολογίας, εντυπωσιακά καρφώματα, μεγάλα κοψίματα. Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτές οι φάσεις δεν έχουν προκύψει μόνο στα χρόνια της «απογείωσης» του Φώτση, αλλά και όταν εκείνος ήταν πολύ νεαρός και έφτιαχνε ακόμα την καριέρα του.

Στο Top 10 του SDNA με τις κορυφαίες στιγμές του Batman σε μεγάλους τελικούς πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό, θα θυμηθείτε και ένα εντυπωσιακό κάρφωμα στο ΣΕΦ, καθώς και μία τρομερή τάπα στον Δημήτρη Παπανικολάου. Ο αμούστακος Φώτσης καρφώνει στο Φάληρο, ο αμούστακος Φώτσης σταματά εντυπωσιακά τον αντίπαλο του. Μία 15ετία μετά, ο Φώτσης είναι ακόμα εκεί που πρέπει, όταν το «τριφύλλι» τον χρειάζεται.

ΒΙΝΤΕΟ: Φώτσης, ο «εκτελεστής» του Ολυμπιακού