MENU

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν ανεβάσει τον Ολυμπιακό στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης και με την παρουσία τους στα διοικητικά των Πειραιωτών κάλυψαν και με το παραπάνω το χαμένο έδαφος με την μη ενασχόληση του Σωκράτη Κόκκαλη τα τελευταία χρόνια της παρουσίας του στην ΚΑΕ και έσβησαν τις μνήμες του... Κορυδαλλού.

Το SDNA με αφορμή και τη νέα οικονομική... ένεση των ιδιοκτητών της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ που έγινε και φέτος στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου συγκεντρώνει τα υπέρογκα ποσά που έχουν δαπανήσει τα δύο αδέρφια.

Tα αφεντικά της ΚΑΕ Ολυμπιακός εγγυώνται την σταθερότητα της ομάδας τους και όντες δίπλα της με ποικίλους τρόπους έχουν βάλει κάτι λιγότερο από το είναι τους, ώστε αυτή να πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Το μπάσκετ σε καμία περίπτωση δεν αποφέρει τα κέρδη του ποδοσφαίρου, καθώς οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τα χρήματα που... επενδύουν, δεν τους επιστρέφονται. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους αδελφούς Αγγελόπουλους να μπουν το 2004 στην «ερυθρόλευκη» ομάδα και να επαναφέρουν τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το Γενικό Εμπορικό Μητρώο πιστοποίησε την καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΕ κατά 12.000.000€, καθώς ο ισολογισμός για την σεζόν 2014-15 είναι αρνητικός κατά 12.529.801,06€. Οσον αφορά το συνολικό πόσο της επένδυσης της οικογένειας στον Ολυμπιακό αυτό προκαλεί ίλιγγο, καθώς ξεπερνά τα 150.000.000€!

Ας πάρουμε,όμως, τα πράγματα από την αρχή ξετυλίγοντας το όμορφο «κουβάρι» της ενασχόλησης των αδελφών Αγγελόπουλων με τα διοικητικά της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας τον Σωκράτη Κόκκαλη στον προεδρικό θώκο έζησαν μεγάλες στιγμές την δεκαετία του 1990, αλλά σιγά-σίγα ήρθε και η παρακμή. Ο Ολυμπιακός μάλιστα στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα έφτασε στο σημείο να παλεύει για να μπει στα ελληνικά πλέι οφ, την ίδια ώρα, που αγωνιζόταν στο συμπαθητικό, αλλά μακριά από το βεληνεκές του κλειστό γήπεδο του Κορυδαλλού.

Η απόφαση των αδελφών Αγγελόπουλων, όμως, το καλοκαίρι του 2004 να ασχοληθούν με τα διοικητικά του Ολυμπιακού επανέφερε την ελπίδα στους Πειραιώτες. Η σκέψη ίσως να υπήρχε καιρό στο μυαλό τους, καθώς η αγάπη τους για τον Ολυμπιακό, το μπάσκετ και τον αθλητισμό κατ' επέκταση είναι δεδομένη και γνωστή.

Ο Παναγιώτης Φασούλας είχε μεσολαβήσει για το ραντεβού των Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλου με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Οι Αγγελόπουλοι είτε ως συγχρηματοδότες, είτε μόνοι στην πορεία έβαλαν εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό, χωρίς καν να έχουν στα χέρια ένα συμφωνητικό, μιας και ως το 2009 δεν είχαν τις μετοχές της ΚΑΕ. Η συμφωνία κυρίων, όμως, που είχε γίνει αλλά και η αγάπη τους για την ομάδα αρκούσαν.

Το μπάτζετ των Πειραιωτών από το 2004 και μετά και για μεγάλο διάστημα όλο και αυξανόταν, ενώ τις σεζόν 2008-09 και 2009-10 ήταν αστρονομικό, καθώς στον Πειραιά βρήκαν απάγκιο παίκτες, όπως οι Παπαλουκάς, Τσίλντρες, Βούισιτς, Νεστέροβιτς, Ματσιγιάουσκας, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος, Τεόντοσιτς, Κλέιζα κ.α..

Το καλοκαίρι του 2010 οι Αγγελόπουλοι καταφέρνουν να ολοκληρώσουν ένα μεταγραφικό «χτύπημα», το οποίο θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Βασίλης Σπανούλης επέλεξε τον Ολυμπιακό αφήνοντας τον Παναθηναϊκό και κατηφορίζοντας από το ΟΑΚΑ στο ΣΕΦ. Η κόκκινη αρμάδα, όμως, παραλίγο να... ναυαγήσει πριν κάνει ένα απίστευτο ταξίδι και βρει απανωτούς θησαυρούς.

Οι «galacticos» δεν έλειψαν από τον Ολυμπιακό την αγωνιστική περίοδο 2010-11, αλλά το τέλος της βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει μόνο το Κύπελλο και να είναι εκτός του Final Four της Ευρωλίγκας. Συγχρόνως, τα παράπονα των αδελφών Αγγελόπουλων για όσα είχαν βιώσει με την ενασχόλησή τους με το μπάσκετ από εξωαγωνιστικούς παράγοντες ήταν πάρα πολλά. Αυτά τα... παράπονα ωθούν τους αδελφούς στο να αποχωρήσουν από την ΚΑΕ. Η απόφασή τους ήταν ειλημμένη και με την ανακοίνωση της προκαλείται έντονος προβληματισμός στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, ενώ πρόσωπα του περιβάλλοντος των προέδρων της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ δακρύζουν, όπως έχουν εξομολογηθεί και οι ίδιοι.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ και περιμένουν τον επόμενο επενδυτή για να παραδώσουν τα «κλειδιά», αφού πρώτα είχαν φροντίσει να μην υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα προς τρίτους. Ο Ολυμπιακός, μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όμως, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον που αναμενόταν και οι Αγγελόπουλοι συμφωνούν με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς να οδηγηθούν σε μία μεταβατική σεζόν μέχρι να βρεθεί κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την ομάδα. Ως τον Νοέμβριο του 2011, όμως, οι υποψήφιοι επενδυτές συνέχισαν να παίρνουν απουσία και οι Αγγελόπουλοι με τον Ντούντα συμφωνούν να δοκιμάσουν ένα άλλο μοντέλο.

Ο Ολυμπιακός είχε έναν αδιαμφισβήτητο ηγέτη, τον Βασίλη Σπανούλη αλλά και έναν κορμό που αποτελείτο από ποιοτικούς και ταλαντούχους παίκτες (Πρίντεζης, Μάντζαρης, Σλούκας, Παπανικολάου, Χάινς, Αντιτς). Η αλλαγή των Κεϊλίν Λούκας και Ματ Χάουαρντ με τους Εϊσι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ αλλάζει επίπεδο τους Πειραιώτες που έπειτα από μία ονειρεμένη χρονιά επανέρχονται στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης!

Ο «Ντούντα» μετά το έπος του Final Four στην Πόλη και την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος αποχωρεί από τον Ολυμπιακό, με τους αδελφούς Αγγελόπουλους να δίνουν τα «κλειδιά» της ομάδας τους στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Οι Πειραιώτες καταφέρνουν να κάνουν το back to back στην Euroleague, το οποίο για κάποιους έμοιαζε απίθανο, αλλά οι ίδιοι ξέρουν πως έχουν σφυρηλατήσει τόσο τον χαρακτήρα της ομάδας τους που τίποτα για αυτήν δεν είναι ακατόρθωτο.

Οταν όλοι έχουν «τελειωμένο» και στα... σχοινιά τον Ολυμπιακό, αυτός σηκώνεται και ρίχνει στο... καναβάτσο τους αντιπάλους τους. Τα αφεντικά της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ μάλιστα το καλοκαίρι του 2013 πείθουν τον Βασίλη Σπανούλη να παραμείνει στον Πειραιά παρά τις μεγαλύτερες οικονομικά προσφορές που είχε στα χέρια του! Το μοντέλο που επέλεξαν και εφάρμοσαν με τους συνεργάτες τους - ένας εξ αυτών είναι ο Γιώργος Σκινδήλιας - στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και βάσει αυτού πορεύονται ως σήμερα.

Τα παιδιά του «Ντούντα» βλέπετε έγιναν άνδρες και με τα κατορθώματά τους έκαναν την Ευρώπη να παραμιλά και να τους τρέμει! Η τωρινή ομάδα του Ολυμπιακού, την οποία καθοδηγεί με μαεστρία ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποτελεί ουσιαστικά την συνέχεια εκείνου του συνόλου παρά το γεγονός πως μόνο οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Μάντζαρης έχουν απομείνει στο ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας. Η «φτιάξη» της, όμως, έχει μείνει ίδια, όπως και ο σεβασμός που απολαμβάνει σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει πλέον τα μπάτζετ άλλων ομάδων που διεκδικούν την Euroleague, αλλά έχει την τεχνογνωσία, την φανέλα και την ποιότητα για να βγαίνει νικητής στις προσκλήσεις που παρουσιάζονται, ενώ ακόμα και τώρα οι αδελφοί Αγγελόπουλοι χρειάζεται να κάνουν οικονομικές ενέσεις στην ΚΑΕ.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν δώσει ένα... καράβι λεφτά και ακόμα και με το μοντέλο που έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια, βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, ώστε να καλύψουν το κενό που παρουσιάζεται στους ισολογισμούς της ΚΑΕ. Αυτό έπραξαν και φέτος προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το ποσό που χρειάστηκε κάθε σεζόν για να ισοσκελισθούν οι ισολογισμοί.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τα τελευταία έντεκα χρόνια είδαν πολλούς παικταράδες (Σπανούλης, Παπαλουκάς, Τσίλντρες, Ματσιγιάουσκας κ.α.) να φορούν την φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας, ενώ το... όνομά τους στον Πειραιά έφτιαξαν αθλητές που με την παρουσία τους στους «ερυθρολεύκους» έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Σλούκας, Ντόρσεϊ, Χάινς, Ντάνστον, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος, Λο, Αντιτς).

Επίσης, οι Πειραιώτες είδαν στον πάγκο τους να κάθονται προπονητές εγνωσμένης αξίας (Ιβκοβιτς, Γκέρσον, Καζλάουσκας), αλλά κι Ελληνες κόουτς υψηλού επιπέδου (Σφαιρόπουλος, Μπαρτζώκας, Γιαννάκης).

Τα ρόστερ του Ολυμπιακού ανά σεζόν από το 2004 και μετά:

2004-05: Γιόνας Καζλάουσκας (προπονητής), Μαρκί Πέρι, Ρότζερ Μέισον, Λαβόρ Ποστέλ, Μπόρις Γκόρενς, Ρόμπερτ Γκούλιας, Ιβάν Ζορόσκι, Ντούσαν Βούκσεβιτς, Άγγελος Κορωνιός, Λάζαρος Αγαδάκος, Ίβιτσα Γιούρκοβιτς, Βαγγέλης Σκλάβος, Γιάννης Καλαμπόκης, Νίκος Παπανικολόπουλος, Γιώργος Πρίντεζης, Μίλαν Τόμιτς, Έλβιρ Όβτσινα, Τζεφ Νόρντγκαρντ, Δημήτρης Μισιακός.

2005-06: Γιόνας Καζλάουσκας (προπονητής), Τάιους Έντνι, Κουίνσι Λιούις, Χρήστος Χαρίσης, Νίκος Χατζής, Μανόλης Παπαμακάριος, Γιώργος Πρίντεζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Ρενάλντας Σεϊμπούτις, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντριγια Ζίζιτς, Εουρέλιους Ζουκάουσκας, Λάζαρος Αγαδάκος, Νίκος Μπάρλος, Ματ Φρίτζι, Ιβάν Κόλιεβιτς, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, Νίκος Αργυρόπουλος.

2006-07: Πίνι Γκέρσον (προπονητής), Αλεξ Ακερ, Σκούνι Πεν, Χένρι Ντόμερκαντ, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας, Γιάννης Μπουρούσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μανόλης Παπαμακάριος, Άντριγια Ζίζιτς, Χρήστος Χαρίσης, Ράιαν Στακ, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Νίκος Μπάρλος, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Βρίμπιτσα Στεφάνοφ, Σαμ Χόσκιν, Τζέρι ΜακΝαμάρα.

2007-08: Πίνι Γκέρσον, Παναγιώτης Γιαννάκης (προπονητές), Κίντελ Γουντς, Λιν Γκριρ, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, Ρόντρικ Μπλάκνει, Μαρκ Τζάκσον, Γιάννης Μπουρούσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Βασιλειάδης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Μανώλης Παπαμακάριος, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις, Μίλος Τεόντοσιτς, Παναγιώτης Καυκής/

2008-09: Παναγιώτης Γιαννάκης (προπονητής), Τζος Τσίλντρες, Τζανίρο Πάργκο, Θοδωρής Παπαλουκάς, Νίκολα Βούισιτς, Γιάννης Μπουρούσης, Γιοτάμ Χαλπερίν, Λιν Γκριρ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ίαν Βουγιούκας, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Γιώργος Πρίντεζης, Ζόραν Έρτσεγκ, Μίλος Τεόντοσιτς, Μιχάλης Πελεκάνος, Ιγκόρ Μιλόσεβιτς, Κώστας Σλούκας.

2009-10: Παναγιώτης Γιαννάλης (προπονητής), Τζος Τσίλντρες, Θοδωρής Παπαλουκάς, Σκούνι Πεν, Νίκολα Βούισιτς, Γιάννης Μπουρούσης, Γιοτάμ Χαλπερίν, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Λίνας Κλέιζα, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Μίλος Τεόντοσιτς, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Πάτρικ Μπέβερλι, Βον Ουέιφερ.

2010-11: Ντούσαν Ιβκοβιτς (προπονητής), Θοδωρής Παπαλουκάς, Γιάννης Μπουρούσης, Γιοτάμ Χαλπερίν, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μίλος Τεόντοσιτς, Κώστας Παπανικολάου, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Βασίλης Σπανούλης, Ματ Νίλσεν, Ράσο Νεστέροβιτς, Μάρκο Κέσελ, Τζαμόν Γκόρντον, Δημήτρης Κατσίβελης, Γιώργος Πρίντεζης, Μιχάλης Πελεκάνος.

2011-12: Ντούσαν Ιβκοβιτς (προπονητής), Βαγγέλης Μάντζαρης, Εϊσι Λο, Δημήτρης Κατσίβελης, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Σλούκας, Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, Μιχάλης Πελεκάνος, Μάρκο Κέσελι, Κώστας Παπανικολάου, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιώργος Πρίντεζης, Πέρο Αντιτς, Τζόι Ντόρσεϊ, Κάιλ Χάινς, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Ματ Χάουαρντ, Κέιλιν Λούκας.

2012-13: Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής),Βαγγέλης Μάντζαρης, Εϊσι Λο, Δημήτρης Κατσίβελης, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Σλούκας, Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης, Πέρο Άντιτς, Τζος Πάουελ, Κάιλ Χάινς, Στράτος Περπέρογλου, Γκιόργκι Σερμαντίνι, Δημήτρης Μαυροειδής, Γιώργος Γεωργάκης, Τζόι Ντόρσεϊ, Ντορόν Πέρκινς.

2013-14: Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής), Βαγγέλης Μάντζαρης, Εϊσι Λο, Μάρντι Κόλινς, Δημήτρης Κατσίβελης, Ανδρέας Χριστοδούλου, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Σλούκας, Στράτος Περπέρογλου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ματ Λοτζέσκι, Γιώργος Πρίντεζης, Δημήτρης Αγραβάνης, Μπρεντ Πέτγουεϊ, Τζαμάριο Μουν, Μπράιαντ Ντάνστον, Μίρζα Μπέγκιτς, Σέντρικ Σίμονς, Βασίλης Καββαδάς, Δημήτρης Μαυροειδής, Γκιόργκι Σερμαντίνι.

2014-15: Γιώργος Μπαρτζώκας, Μίλαν Τόμιτς, Γιάννης Σφαιρόπουλος (προπονητές), Βαγγέλης Μάντζαρης, Δημήτρης Κατσίβελης, Ανδρέας Χριστοδούλου, Βασίλης Σπανούλης, Όλιβερ Λαφαγιέτ, Κώστας Σλούκας, Βασίλης Μουράτος, Τρεμέλ Ντάρντεν, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ματ Λοτζέσκι, Γιώργος Πρίντεζης, Δημήτρης Αγραβάνης, Μπρεντ Πέτγουεϊ, Μπράιαντ Ντάνστον, Σέντρικ Σίμονς, Βασίλης Καββαδάς, Οθέλο Χάντερ, Μιχάλης Τσαϊρέλης.

2015-16: Γιάννης Σφαιρόπουλος (προπονητής), Σον Τζέιμς, Πάτρικ Γιανγκ, Οθέλο Χάντερ, Ιωάννης Παπαπέτρου, Βασίλης Σπανούλης, Ντι Τζέι Στρόμπερι, Μιχάλης Τσαϊρέλη, Βασίλης Τολιόπουλος, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Βασίλης Μουράτος, Γιώργος Πρίντεζης, Δημήτρης Αγραβάνης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Ντάνιελ Χάκετ, Ματ Λοτζέσκι, Γιάννης Αθηναίου.

*Για την έρευνα έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΣΟ
7/2004-6/2005 3.474.143,58
7/2005-6/2006 5.325.710,26
7/2006-6/2007 7.349.566,45
7/2007-6/2008 12.457.012,17
7/2008-6/2009 28.762.377,55
7/2009-6/2010 32.683.782,74
7/2010-6/2011 23.887.926,01
7/2011-6/2012 13.258.761,10
7/2012-6/2013 7.785.983,63
7/2013-6/2014 8.553.759,16
7/2014-6/2015 12.529.801,06
ΣΥΝΟΛΑ 156.068.823,71
Ο Θρύλος των 150 εκατομμυρίων!