MENU

Εχουμε διανύσει 11 αγωνιστικές στον «μαραθώνιο» και οι αλλαγές είναι πολλές και διάφορες στα ρόστερ, αλλά και τους πάγκους των ομάδων, καθώς τρεις εξ αυτών έχουν αλλάξει προπονητή.

Δείτε ποια ομάδα έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες αλλαγές έως τώρα (Κηφισιά), αλλά και τις δύο ομάδες που δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο (Παναθηναϊκός, Άρης).

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη (βαθμολογική) σειρά...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (11-0): Καμία προσθήκη - καμία αποχώρηση

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάνει κάποια αλλαγή στο ρόστερ του, ωστόσο αυτό που δεν αποκλείεται να γίνει ως το τζάμπολ του Top-16 είναι να έρθει στο ΟΑΚΑ κάποιος γκαρντ, ώστε πλαισιώσει τους Διαμαντίδη, Καλάθη, Φελντέιν, Παππά, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ενίσχυσης κοντά στο καλάθι. Θυμίζουμε πως οι κυπελλούχοι Ελλάδας έχουν ελεύθερη μία θέση ξένου και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν προσθήκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (10-1): Μία προσθήκη

Ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τραυματισμών, εκ των οποίων το σημαντικότερο οδήγησε στην προσθήκη του Σον Τζέιμς. Ο λόγος για τον Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος ρήξη χιαστού στο ματς με την Εφές για την Euroleague (12/11) και ανάγκασε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο σε αναζήτηση αθλητικού σέντερ. Ετσι, κατέληξε στην περίπτωση του Σον Τζέιμς, ο οποίος ήρθε από την Μπιλμπάο και έχει κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και Euroleague.

ΑΕΚ (9-2): Αλλαγή προπονητή - τρεις προσθήκες - τέσσερις αποχωρήσεις

Ο... κακός χαμός έχει γίνει στην ΑΕΚ από την αρχή της σεζόν όσον αφορά το ρόστερ, ενώ «φρέσκια» είναι η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον Ντράγκαν Σάκοτα να αφήνει τον πάγκο και να παίρνει τη θέση του τζένεραλ μάνατζερ και τον Γιούρι Ζντοβτς να έχει πάρει τα ηνία στον πάγκο. Νωρίτερα ο Αγγελος Κορωνιός είχε αποχωρήσει (με αιχμές κατά του Σάκοτα) και τη θέση του βοηθού προπονητή πήρε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος.

Οσον αφορά το ρόστερ, πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα παρελθόν αποτέλεσε ο Αμερικανός σέντερ Ντάνιελ Όρτον για πειθαρχικά παραπτώματα και δεν δηλώθηκε καν στη λίστα της Α1. Ο αντικαταστάτης του, ο Αμερικανός, Οου Ντι Ανοσίκε, έπαιξε σε τέσσερα παιχνίδια και αποχώρησε, ενώ την πόρτα της εξόδου είδε και ο Αμερικανός γκαρντ, Κρις Ουόρεν μετά από επτά συμμετοχές (7,1π., 4ασ.).

Αντίθετα, στο ΟΑΚΑ μετακόμισε ο Δημήτρης Μαυροειδής από την Κηφισιά, ο Αμερικανός γκαρντ, Μάλκολμ Άρμστεντ και ο επίσης Αμερικανός πλέι μέικερ, Ντι Τζέι Κούπερ, την ώρα που ο Καναδός γκαρντ, Φίλιπ Σκραμπ από μέρα σε μέρα αποχωρεί από την ΑΕΚ. Ανήμερα των Χριστουγέννων η «Ένωση» έκανε γνωστή τη λύση του συμβολαίου του Άρμστεντ.

ΑΡΗΣ (8-3): Καμία προσθήκη - καμία αποχώρηση

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη κάνει εξαιρετική πορεία και ακόμα δεν έχει κάποια αλλαγή στο ρόστερ της, καθώς οι «κίτρινοι» ακολουθούν πιστά το δόγμα «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». Πάντως, από τη στιγμή που ο Άρης έχει προκριθεί στους «32» του Eurocup και θα συνεχίσει να έχει διπλές υποχρεώσεις, τότε όλο και περισσότερο η σκέψη για ενίσχυση θα... τριβελίζει το μυαλό προπονητή και διοίκησης για το κάτι παραπάνω.

ΚΟΡΟΙΒΟΣ (6-5): Μία προσθήκη - μία αποχώρηση

Οι βάσεις που έχουν μπει στον Κόροιβο είναι γερές από πέρυσι και το θετικό ρεκόρ αποδεικνύει του λόγου το αληθές, με τον Χάρη Μαρκόπουλο να έχει προχωρήσει σε μία αλλαγή στο ρόστερ. Ο Αμερικανός φόργουορντ, Κέλεν Θόρντον έπειτα από τέσσερις αγώνες (3,5π., 4,5ριμπ.) αποχώρησε και στη θέση του ήρθε ο άλλοτε φόργουορντ του Ηλυσιακού, ο Καμερουνέζος Χάρντινγκ Νάνα.

ΠΑΟΚ (5-6): Δύο προσθήκες - μία αποχώρηση

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε στραβά το πρωτάθλημα και το ρόστερ του χρειάστηκε άμεσα διορθωτικές κινήσεις. Η πρώτη έγινε μετά την πρεμιέρα, με τον Αμερικανό γκαρντ, Ουίλιαμ Χάτσερ να γίνεται κάτοικος Πυλαίας, ενώ η πλέον σημαντική κίνηση ήταν η συμφωνία με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος έχει βοηθήσει τα μέγιστα την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου και αναμφίβολα αποτελεί «νίκη» του ΠΑΟΚ η παραμονή του ως το τέλος της σεζόν. Η έλευση του «Σόφο» κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ο Σέρβος σέντερ, Ντάρκο Μπάλαμπαν δεν έπεισε στα έξι παιχνίδια όπου αγωνίστηκε (3π., 2,5ριμπ.).

ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρ. (5-6): Μία προσθήκη

Ο Κολοσσός παρότι πραγματοποίησε πλειάδα αλλαγών το καλοκαίρι, ειδικά στους ξένους, έως τώρα δεν έχει προβεί σε αλλαγές, με εξαίρεση την ενίσχυση στον «άσο» με... ελληνικό άρωμα. Ο Χρήστος Σαλούστρος, ο οποίος το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, βρήκε στέγη στη Ρόδο (24/11), έχοντας καταγράψει ήδη τις πρώτες του συμμετοχές.

ΡΕΘΥΜΝΟ (4-7): Τέσσερις προσθήκες - τρεις αποχωρήσεις

Οι Κρητικοί είναι εκ των ομάδων που μάλλον έχουν απογοητεύσει έως τώρα, βάσει των προσδοκιών, εξ ου και οι αλλαγές είναι αρκετές. Εξ αυτών που ήταν στην... αφετηρία της σεζόν, ο Αμερικανός φόργουορντ, Ντέρεκ Κουκ αποχαιρέτισε μετά την 3η αγωνιστική (2,6π., 3,3ριμπ.), ο Ρώσος φόργουορντ Γιάροσλαβ Κορόλεφ μετά την 5η αγωνιστική (6,8π., 3,8ριμπ.) και ο Αμερικανός γκαρντ, Μάρκους Ρέλφορντ (8,2π., 3,3ριμπ.) μετά την 9η αγωνιστική. Την ίδια ώρα ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έφερνε στο Ρέθυμνο τον επαναπατρισθέντα από το πρωτάθλημα του Κοσόβου, Ευθύμη Τσακαλέρη, τον Αμερικανό φόργουορντ, Ντάριους Κάρτερ, τον Αμερικανό φόργουορντ/σέντερ, Τάιλερ Στόουν και τελευταίο χρονικά τον Αμερικανό γκαρντ, Ρασάντ Μάντεν.

ΚΗΦΙΣΙΑ (4-7): Έξι προσθήκες - τέσσερις αποχωρήσεις

Στην Κηφισιά το... πήγαινε-έλα γίνεται σε καθημερινή βάση, με τις αλλαγές να είναι πολλές. Ασφαλώς η πιο σημαντική αλλαγή αφορούσε την αποχώρηση του Δημήτρη Μαυροειδή για την ΑΕΚ (σε πέντε αγώνες με την Κηφισιά είχε 14,2π., 6,6ριμπ.), με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη να καλείται να... γεμίσει τα παπούτσια του, αλλά και τη ρακέτα της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Από εκεί και πέρα, πολλοί ήρθαν ακόμα περισσότεροι ήρθαν. Μόλις μετά από δύο αγωνιστικές, «αντίο» είπε ο Αμερικανός σέντερ, Κέρβιν Μπρίστολ, ο Αμερικανός γκαρντ, Τσαντ Φρέιζερ πρόλαβε να κάνει τέσσερις συμμετοχές πριν αποχωρήσει, ενώ οκτώ συμμετοχές πριν φύγει έκανε ο επίσης Αμερικανός γκαρντ, Τζερόντ Στίγκερς (7,6π., 2,1ριμπ.).

Το αντίθετο δρομολόγιο, δηλαδή να... πάνε στο «Ζηρίνειο» έκαναν ο Αμερικανός πρώην γκαρντ ΠΑΟΚ και ΚΑΟΔ, Ντάντε Στίγκερς, ο Αμερικανός φόργουορντ, Ρόσκο Σμιθ και οι δύο πιο σημαντικές αμερικανικές προσθήκες, ο Ρομπ Λόουερι (πρώην γκαρντ του Κόροιβου) και ο Μουχάμαντ Ελ-Αμίν (πρώην άσος του Απόλλωνα).

Παράλληλα, στα τελευταία παιχνίδια απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής και ο 20χρονος γκαρντ, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος από το καλοκαίρι είχε μετακομίσει από τον Πανιώνιο στην Κηφισιά, ενώ μετέωρο είναι το μέλλον του Γιώργου Διαμαντάκου, καθώς ο νεαρός σέντερ είχε συμφωνηθεί να παραχωρηθεί στον Απόλλωνα, ωστόσο με την αποχώρηση του Μαυροειδή καλύφθηκε η μία αλλαγή Ελληνα παίκτη που έχει δικαίωμα να κάνει κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα (μεταγραφή από ή σε άλλη ομάδα της Α1).

ΑΠΟΛΛΩΝ Π. (4-7): Αλλαγή προπονητή - τέσσερις προσθήκες - τρεις αποχωρήσεις

Στην Πάτρα πρώτα είχαν αντίκτυπο οι... μετασεισμοί από τα αποτελέσματα στον πάγκο και μετά στο ρόστερ. Ο Θανάσης Παπαχατζής αποχώρησε έπειτα από το αρνητικό 0/3 και ανέλαβε ο Κώστας Μέξας, ο οποίος προχώρησε σε αλλαγές. Λίγες μέρες μετά την έλευσή του, ανακοινώθηκε ο επαναπατρισμός του Γιάννη Κουζέλογλου από την Παρτίζαν, ενώ ακολούθησαν οι δύο σημαντικές όπως αποδείχθηκε περίτρανα στο παρκέ, μεταγραφές των δύο Αμερικανών γκαρντ, Ντέβον Σάντλερ και Κέβιν Ντίλαρντ, οι οποίοι ήδη έχουν οδηγήσει σε σημαντικές νίκες τον Απόλλωνα. Τελευταία χρονικά είναι η προσθήκη του Αφρικανού φόργουορντ/σέντερ με νορβηγικό διαβατήριο, Κάραμο Τζαουάρα. Αντίθετα, εκτός Απόλλωνα βρέθηκε ο Αμερικανός γκαρντ Πέτι Πέρι μετά από επτά παιχνίδια (5,7π., 1,1ασ.), ο πλέι-μέικερ, Ντάρεν Ντάνκαν και ο Βόσνιος φόργουορντ, Ντέγιαν Τσουπ (2,2π. σε πέντε αγώνες), ο οποίος είχε έρθει μετά την πρεμιέρα της Α1 στην Πάτρα.

ΤΡΙΚΑΛΑ (4-7): Δύο προσθήκες - δύο αποχωρήσεις

Στις αρχές της σεζόν τα Τρίκαλα... ταρακουνήθηκαν από την ξαφνική αποχώρηση του Ισλανδού γκαρντ, Χοερντούρ Βίλιαμσον, μετά από μόλις δύο αγωνιστικές (5π., 3,5ασ.), ενώ επίσης αποχώρησε ο Δημήτρης Σιόλογκας, χωρίς ωστόσο να έχει καταγράψει συμμετοχή. Προς ενίσχυση της ομάδας, ο Κώστας Φλεβαράκης έφερε στη θεσσαλική πόλη τον πρώην σέντερ του Πανελευσινιακού και του ΠΑΟΚ, Νίκο Καλλέ, αλλά και τον Καναδό γκαρντ, Τζέι Αρ Κάντουγκαν.

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (3-8): Δύο προσθήκες - δύο αποχωρήσεις

Οι «νεοφώτιστοι» του Γιάννη Καστρίτη είναι θιασώτες των λίγων, αλλά καθοριστικών αλλαγών. Ετσι, δούλεψαν και πέτυχαν να εντάξουν στο δυναμικό της ομάδας μετά την έναρξη του πρωταθλήματος τον Βασίλη Καββαδά ως δανεικό από τον Ολυμπιακό, κίνηση που έχει βοηθήσει τους Αρκάδες να ανέβουν επίπεδο. Κάτοικος Τρίπολης έχει γίνει επίσης ο Αμερικανός πλέι μέικερ, Άντονι Άιρλαντ, ενώ αντίθετα παρελθόν έχει αποτελέσει ο Αμερικανός γκαρντ, Άσκια Μπούκερ, μετά από μόλις δύο αγωνιστικές (5π.), αλλά και ο Αμερικανός φόργουορντ, Ντάρις Σαντέ, με μόλις τρεις συμμετοχές.

ΛΑΥΡΙΟ (3-8): Δύο προσθήκες - μία αποχώρηση

Το νεοφώτιστο Λαύριο, παρά την απειρία του στην Α1, έχει αξιοπρόσεκτη παρουσία, με τις αλλαγές πάντως να είναι στην ημερήσια διάταξη. Από την ομάδα του Χρήστου Σερέλη αποχώρησε ο Αμερικανός φόργουορντ, Τζέρι Εβανς μετά από εννέα αγωνιστικές (5,3π., 2,7ριμπ.), με τον Βρετανό Άσλεϊ Χάμιλτον να είναι ο αντικαταστάτης του, κάνοντας ντεμπούτο κόντρα στον Απόλλωνα στην Πάτρα, ενώ ο τραυματισμός του Τζαμάλ Νίξον έφερε στο Λαύριο τον Αμερικανό πρώην γκαρντ του Απόλλωνα (2013/2014), Ντεμάριους Μπολντς.

ΚΑΒΑΛΑ (1-10): Αλλαγή προπονητή - δύο προσθήκες - τρεις αποχωρήσεις

Η Καβάλα μετά τη νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στο Λαύριο μέτρησε πέντε ήττες, με αποτέλεσμα την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο Γιάννης Τζήμας αποχώρησε και επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Στηβ Γιατζόγλου (17/11) για να... σώσει την παρτίδα. Σε πέντε αγώνες με τον πολύπειρο τεχνικό στον πάγκο η Καβάλα δεν έχει ακόμα γευτεί τη χαρά της νίκης, ωστόσο έφερε στην πόλη της ανατολικής Μακεδονίας τον 27χρονο Αμερικανό γκαρντ, Τάιλερ Λέιζερ. Προηγουμένως και πριν από τον Γιατζόγλου, είχε αποκτηθεί ο Ράσελ Ρόμπινσον. Τον αντίθετο δρόμο ακολούθησαν οι Πρέστον Μέντλιν, Αλεξ Γκόρντον και Ελόι Βάργκας.

Έχει... χαθεί η μπάλα με τα ρόστερ της Α1!